Župančič Regent šesti, Ponomarenkova z novim finalom

0
434

Poznan, 30. julija (STA) – Slovenski kajakaš Jernej Župančič Regent je na evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Poznanu v današnjem finalu discipline K-1 na 1000-metrski razdalji osvojil šesto mesto. Zmagal je Norvežan Eirik Veraas Larsen, drugi je bil Madžar Zoltan Benko, tretji pa Portugalec Emanuel Silva. Svojo nalogo je dobro opravila tudi druga slovenska predstavnica na prvenstvu Špela Ponomarenko, ki je se je uvrstila v finale na 200 metrov.


Petindvajsetletnemu kajakašu iz Kopra so se na jezeru Malta uresničile želje, da se v finalu zavihti med prvo šesterico. Kot je sam pojasnil, lahko tako računa tudi na finalni nastop na svetovnem prvenstvu v Zagrebu, ki bo med 25. in 28. avgustom. Z uvrstitvijo v finale je dosegel svoj največji uspeh v posamični konkurenci in izpolnil pred EP zadano nalogo.


“Cilj je bil finale in pa prav to šesto mesto, tako da sem zelo zadovoljen. S tem sem si odprl tudi upe na nastop v finalu SP, kjer bodo morda še trije kandidati več za nastop med najboljšo deveterico. Sicer pa so bili pogoji za veslanje težki, saj so nas ovirali veter in valovi. Tako je verjetno marsikdo veslal malce z rezervo. Tudi sam sem v prvih 500 metrih začel malce počasneje, nato pa v drugi polovici pospešil in pridobil mesto,” je po finalu dejal Župančič Regent.


S finalom na kilometrski preizkušnji je Župančič Regent tudi končal svoje nastope na tem prvenstvu, zdaj pa ga čaka temeljita priprava na že omenjeno prvenstvo sveta v hrvaški prestolnici: “Prav zdaj se dogovarjam, da bi šel spet vadit s Slovaki, tako kot sem že junija za to prvenstvo. Dobro smo delali, vzdušje je bilo zelo prijetno, tako da je velika možnost, da se jim bom pridružil tudi pred SP.”


Napovedi o najboljši uvrstitvi na 200 metrov je z neposrednim napredovanjem iz kvalifikacij v finale podkrepila Ponomarenkova, ki bo oktobra dopolnila 24 let. V svoji skupini je zasedla tretje mesto, z majhnim zaostankom za zmagovalko, Poljakinjo Karolino Glazewsko. Ponomarenkovo tako v nedeljo čaka naporen program, saj si je v petek priveslala tudi finale na 500-metrski progi. Finale omenjene discipline je na sporedu ob 10.20, medtem ko se bodo tekmovalke za kolajne na 200 m merile ob 14.20.


Izidi:
– finale, K-1, 1000 m:
1. Eirik Veraas Larsen (Nor)    3:27,274
2. Zoltan Benko (Mad)               + 1,152
3. Emanuel Silva (Por)                  2,400
4. Bjoern Goldschmidt (Nem)        2,814
5. Roei Yellin (Izr)                         3,036
6. Jernej Župančič Regent (Slo)    4,194
7. Vladislav Terešenko (Ukr)         5,220
8. Aike Gonzalez (Špa)                 6,072
9. Anders Gustafsson (Šve)        10,944