Eva Terčelj bronasta na svetovnem prvenstvu v kajakaškem krosu

0
449

Zadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah je za tretjo kolajno slovenske reprezentance v Londonu poskrbela kajakašica Eva Terčelj, ki je osvojila tretje mesto v najmlajši divjevodaški disciplini – kajakaškem krosu. V izločilnih bojih je nastopil tudi Vid Kuder Marušič, ki pa je obstal v osmini finala.

Ljubljanska kajakašica Eva Terčelj je na olimpijski progi iz leta 2012 na obrobju Londona poskrbela za še en velik karierni uspeh. Naslovu svetovne prvakinje v slalomu na divjih vodah iz leta 2019 je dodala še kolajno bronastega leska na svetovnem prvenstvu v kajakaškem krosu. V disciplini, ki bo naslednje leto prvič del olimpijskega programa, je uspešno nastopala že v preteklosti, lani je sezono svetovnih pokalov končala med najboljšimi tremi tekmovalkami v skupnem seštevku, kolajno na svetovnem pokalu v kajakaškem krosu pa je osvojila tudi letos junija na Savi.

V izjemno napetem tekmovalnem dnevu se je 31-letna arhitektka po srečnem razpletu v polfinalu uvrstila v finale. Italijanka, ki je bila v polfinalu v ospredju je po težavah na progi namreč izplavala iz čolna, tako da je Eva Terčelj v cilj polfinalne skupine priveslala kot druga ter si tako zagotovila boj za kolajne. V finalu je sledil še en ogorčen boj za eno izmed mest, ki prinašajo kolajne. Eva Terčelj je zaostala le za Britanko Kimberley Woods in Francozinjo Camille Prigent ter se tako lahko veselila tretjega mesta.

Kolajna je bila lepa tolažba za slabši nastop v slalomu, kjer je presenetljivo obstala že v kvalifikacijah. “Kakšen zaključek svetovnega prvenstva! Presrečna sem. Nisem pričakovala in si mislila, da se bo tako razpletlo. Šla sem iz kroga v krog, taktično sem se dobro odločala in na koncu se je izšlo. Zelo sem zadovoljna. Koncentrirala sem se nase. V mislih sem imela različne možnosti glede na razplete. V danem trenutku sem se očitno najboljše odločala in se znašla. Medalja je tu! Po ponesrečni tekmi v slalomu sem potrebovala nekaj časa, da sem se spravila k sebi in si nabrala motivacije. Na koncu je to res lepo svetovno prvenstvo,” je povedala Eva Terčelj.

V izločilne boje se je uvrstil tudi kajakaš Vid Kuder Marušič, ki pa je po napaki in izpuščenih vratih izpadel v osmini finala. Na koncu je zasedel 30. mesto.

Po tekmi je bil Vid Kuder Marušič razumljivo razočaran: “S kanadskim tekmovalcem sva prišla vzporedno in izrinil me je iz linije vrat. Nekoliko narobe sem ocenil višino, kjer sem se nahajal, saj sem mislil, da bo v redu, če grem z njim v kontakt, a ko sva se zadela, sva že bila v višini vrat, ki jih nisem mogel preveslati in šel mimo za kakšnega pol metra. Razočaran sem, saj sem mislil, da bo šlo boljše kot je šlo. V nadaljevanju proge je šlo dobro, a zdaj je kar je.”

V moški konkurenci je do tretjega zaporednega naslova svetovnega prvaka v kajakaškem krosu prišel Britanec Joseph Clarke, ki je zmagal tudi v sobotnem finalu kajakašev v Londonu, drugi je bil Francoz Boris Neveu, tretji pa Švicar Martin Dougoud.

Preostali slovenski predstavniki v tej disciplini so obstali v kvalifikacijskih vožnjah na čas. Ajda Novak je bila 32., Eva Alina Hočevar 36., Tine Kancler 37., Žiga Lin Hočevar 39., Peter Kauzer, ki se sicer ne posveča tej disciplini, pa je bil 69.

Slovenska ekipa je ob koncu svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Londonu z izkupičkom lahko več kot zadovoljna. Naslov svetovnega prvaka Benjamina Savška v kanuju, bron Eve Terčelj v kajakaškem krosu ter tretje mesto ekipe kanuistk (Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog, Lea Novak) so tisti rezultati, ki izstopajo. Prvenstvo pa je bilo zelo pomembno tudi zaradi pridobivanja kvot za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Tudi tu je Slovenija med peščico držav, ki bo v skladu s pravili mednarodne kajakaške zveze v Parizu imela predstavnike v vseh štirih slalomskih kategorijah. Na uradno potrditev olimpijskih kvot bo sicer potrebno počakati še približno 14 dni.

Prihodnje leto zaradi olimpijskih iger svetovno prvenstvo ne bo organizirano, leta 2025 pa se bodo za naslove svetovnih prvakov znova merili na olimpijskem prizorišču, in sicer v Avstraliji, na olimpijski progi iz leta 2000.

Uradna spletna stran (rezultati, povezava do spletnega prenosa)https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/lee-valley-2023