V Ljubljani se obeta kajakaški spektakel

0
368

Ljubljana, natančneje znamenita kajakaška proga v Tacnu, ki največja mednarodna tekmovanja na divjih vodah gosti že od leta 1955, bo med 24. in 26. junijem v središču pozornosti kajakaške in športne javnosti. Gostila bo namreč tretjo tekmo za ICF svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v sezoni 2022. Tekmovalo bo več kot 200 tekmovalk in tekmovalcev iz 32 držav.

Med glavne favorite za najvišja mesta na Savi bodo vsekakor sodili slovenski tekmovalci in tekmovalke, ki na domači progi vedno dosegajo odlične rezultate, poleg tega pa so letos že dokazali, da so v izjemni formi. Benjamin Savšek je ob koncu maja še četrtič postal evropski prvak v kanuju, na zadnji tekmi svetovnega pokala preden se je karavana preselila v Ljubljano pa je bil drugi. Na prvi tekmi svetovnega pokala v Pragi sta z zmagama zablestela Peter Kauzer v kajaku in Luka Božič v kanuju, veselita pa tudi dve kolajni v najmlajši disciplini – ekstremnem slalomu – ki bo leta 2024 v Parizu prvič na programu olimpijskih iger. Ajda Novak je bila v ženski konkurenci na evropskem prvenstvu namreč tretja, Vid Kuder Marušič pa v moškem ekstremnem kajaku drugi na svetovnem pokalu v Krakovu.

Slovenci imajo pred domačo tekmo več kot dobro popotnico in pričakovanja bodo temu primerno visoka. Tacen bo tokrat devetnajstič v zgodovini gostil tekmo za svetovni pokal in domači tekmovalci so doslej zbrali 14 zmag, 12 srebrnih in sedem bronastih kolajn. 

A naloga osvajanja najvišjih mest ne bo enostavna. V Slovenijo so namreč pripotovali praktično vsi najboljši slalomisti in slalomistke sveta, vključno s prvo zvezdnico tega športa Avstralko Jessico Fox. Poleg Jessice Fox, Benjamina Savška in Petra Kauzerja bomo lahko uživali v predstavah tudi drugih dobitnikov olimpijskih kolajn: Mateja Benuša, Jakuba Grigarja, Siderisa Tasiadisa, Mallory Franklin, Josepha Clarka, Denisa Gargauda Chanuta, Lukaša Rohana, Jirija Prskavca in številnih drugih nosilcev kolajn z največjih tekmovanj.

Organizatorji pričakujejo tekmovalce in tekmovalke iz Alžirije, Argentine, Avstralije, Avstrije, Brazilije, Kanade, Kitajske, Hrvaške, Češke, Španije, Francije, Velike Britanije, Nemčije, Madžarske, Irske, Italije, Japonske, Kazahstana, Latvije, Severne Makedonije, Mavricija, Nizozemske, Nove Zelandije, Poljske, Senegala, Švice, Slovaške, Švedske, Tajske, Ukrajine, Združenih držav Amerike in Slovenije. 

Vstopnice so v preprodaji na voljo na eventim.si in prodajnih mestih Petrol, v času tekmovanja pa jih bo mogoče kupiti tudi pri vhodu na prizorišče. V petek bo vstop prost, za sobotni oziroma nedeljski del programa pa je cena 5,00 evrov.

LPP imetnikom dnevne vstopnice omogoča brezplačen mestni avtobusni prevoz na tekmo v Tacen.

Več na: www.slalomtacen.com

Program:

Petek, 24. junij

9.00                 Kvalifikacije – kajak moški in kajak ženske

14.15               Kvalifikacije – kanu moški in kanu ženske

Sobota, 25. junij

9.00                 Polfinale – kajak moški in kajak ženske

12.00               Finale – kajak moški in kajak ženske

16.00               Kvalifikacije ekstremnega slaloma

Nedelja, 26. junij

9.00                 Polfinale – kanu moški in kanu ženske

11.30               Finale – kanu moški in kanu ženske

15.15               Finalni del ekstremnega slaloma

16:30               Ekstremni slalom (četrtfinale, polfinale, finale)

SLOVENSKA EKIPA

Kajak moški: Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Ulan Valant

Kajak ženske: Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Ajda Novak

Kanu moški: Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič

Kanu ženske: Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar, Lea Novak

Ekstremni slalom – moški: Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Marko Petek, Martin Srabotnik

Ekstremni slalom – ženske: Ajda Novak, Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar