30. mednarodna regata Capris v Žusterno privabila številne tekmovalce in navijače.

0
633

Kajak kanu klub Žusterna je v soboto, 17. avgusta 2019, organiziral jubilejno 30. mednarodno regato kajaka in kanuja na mirnih vodah CAPRIS, ki se je dopoldan odvila v koprskem zalivu ob obali med ustjem Badaševice in Žusterno.

Organizator je ob okrogli obletnici tekmam v disciplinah kajak enojec, kajak dvojec in kanu enojec na razdaljah 500m in 200m dodal še izjemno zanimivo »All stars tekmovanje«, ki so se ga udeležili predstavniki lokalne skupnosti in podjetij, ki že vrsto let podpirajo ta vodni šport, in novinarje ter novinarke, ki pokrivajo šport. Najboljši med sedmimi tekmovalci je bil novinar nacionalne televizije RTV TV Koper – Capodistria, Luka Grižonič, za njim je v cilj priveslal podžupan Mestne občine Koper, Patrik Peroša, na tretjo stopničko pa je stopil predsednik Športne zveze Koper, Jure Orel. Tekme so se udeležili še Matej Akrapovič (Akrapovič d.d.), Dean Jurič (Policijska uprava Koper), Boris Kankaraš (Luka Koper, d.d.) in Marko Ugrin (Marjetica Koper). Gostje so bili nad tekmo navdušeni, pohvale so kar deževale, predvsem pa so si bili enotni v tem, da se bodo naslednje leto zagotovo ponovno pomerili v tej disciplini, pa čeprav so nekateri med njimi tokrat prvič sedli v kajak.

Na »pravo« tekmo pa je bilo prijavljenih okrog 180 tekmovalcev iz Slovaške, Češke, Srbije, Bosne in Hercegovine, Italije in Slovenije. Zlati pokal je med klubi osvojila ankaranska Orka, ki je zbrala največje število medalj in skupno 408 točk, za njo se je uvrstil KKK Žusterna s 388 točkami, tretji pa so bili Slovaki iz kluba Šturovo (Trenšin) z 293,5 točke.

Zdenka Ponomarenko, dolgoletna predsednica kluba, je bila z obiskom navdušena: »Letos je bilo od skupno dvanajstih kar 6 tujih klubov, vseh udeleženih pa je bilo okrog 180 tekmovalcev, kar je v primerjavi s prejšnjimi leti za 20 odstotkov več. Zagotovo je zanimanje za dogodek povečala tudi letošnja prva All Stars tekma, ki smo jo organizirali predvsem zato, da se lahko na naš način oddolžimo vsem podpornikom kluba in tega čudovitega vodnega športa, o katerem se premalo govori in piše. Veseli pa nas, da smo uspeli navdušiti tiste, ki so se v kajak danes usedli prvič in v cilj priveslali nepremočeni.«

Med člani je na obeh razdaljah v kategoriji K1 (500 in 200 m) prvo mesto zasedel Alan Apollonio (KKK Ankaran), Peter Karas (KKK Žusterna) je bil na 500 m drugi, na 200 m pa tretji, Marco Lentini (KKK Monfalcone) je bil na 500 m tretji, David Franca (KKK Žusterna) pa na 200 m drugi.

Szilvia Kollo (KKK Orka) je bila med članicami v K1 nepremagljiva na obeh razdaljah, na 500 m je bila druga Ula Valentič (KKK Žusterna), bron si je prav tako na obeh razdaljah priveslala Antonia Horvat Panda (KKK Bezdan), medtem ko je bila na 200 m druga Stefana Petrov (KKK Zemun).

Prva mesta na 500 m so v kajaku enojcu zasedli še: Emma Iacumin (KKK Monfalcone), Chiara Kovačikova (KKK Šturovo), Eleonora Nađ (KKK Bezdan), Aurora Guadagnini (KKK Monfalcone), Ognjen Kramer (KKK Zemun), Danilo Marković (KKK Zemun), Andrej Korošec (KKK Žusterna), Giulio Basso (KKK Monfalcone), Giaccomo Rossi (KKK Monfalcone).

Najhitrejši na 500 m v svojih kategorijah v dvojcih so bili: Tom Timotej Pirš-Tine Karlovič (KKK Orka), Klemen Rajčič-Filip Toplikar (KKK Žusterna), Stefano Campagnaro-Filip Knific (KKK Orka), Nik Prodan-Luka Angelini (KKK Orka), Marco Lentini-Giaccomo Rossi (KKK Monfalcone), Maria Pliškova-Lili Dorina Karakan (KKK Šturovo), Adrijana Duvnjak-Nevena Sič (KKK Elite), Aurora Guadagnini-Elisa Zanon (KKK Monfalcone), Nora Szabova-Diana Husarikova (KKK Šturovo) ter Szilvija Kollo-Tea Titorič (KKK Orka).

V kategoriji C1 na 500 m in 200 m je bil med člani najhitrejši Tomsš Jsnoštiak (KKK Šturovo), drugi je bil Dejan Jakomin (KKK Adria), tretji na 500 m Miloš Švraka (KKK Sava), na 200 m pa Matej Madruša (KKK Orka). Med mladinkami sta na obeh razdaljah nastopili le članici češkega kluba KKK Ostrška Nova Ves Simona Andryskova, ki je prejela zlati medalji, ter Klara Studničkova, ki je s kanujem v cilj na obeh razdaljah prispela druga. 

Na 200 m pa so bili po posameznih kategorijah najhitrejši:

  • v kajaku enojcu: Žofi Horvat (KKK Bezdan), Chiara Kovačikova (KKK Šturovo), Eleonora Nađ (KKK Bezdan),Tia Franca (KKK Žusterna), Teresa Studničkova (KKK Ostrška Nova Ves), Ana Angelini (KKK Orka), Lan Kavčič (KKK Adria), Marcel Vodička (KKK Šturovo), Danilo Markovič (KKK Zemun), Tom Timotej Pirš (KKK Orka), Klemen Rajčič (KKK Žusterna), Stefano Campagnaro (KKK Orka),
  • v kajaku dvojcu: Uroš Gojkovič-Patrik Košanec (KKK Ankaran), Filip Toplikar-Klemen Rajčič (KKK Žusterna), Nenad Kramer-Srdjan Drobnjak (KKK Zemun), Aurora Guadagnini-Giaccomo Rossi (KKK Monfalcone), Adrijana Duvnjak-Nevena Sič (KKK Elite), Natalia Pliškova-Hijara Kovačikova (KKK Šturovo), Stefana Petrov-Srdjan Drobnjak (KKK Zemun) ter Szilvia Kollo-Tea Titorič (KKK Orka),
  • v C1: Matej Madruša (KKK Orka).

 

Besedilo in foto: Mirella Baruca