Ajda Novak druga na mednarodni tekmi na Reunionu

0
496

V preteklih dneh je slalomistom, ki so na pripravah na Reunionu, zagodlo vreme. Zaradi ciklona so na otoku razglasili rdeči alarm, s tem so bili tekmovalci in tekmovalke ujeti v nastanitvah, treningi pa so odpadli. Ta konec tedna bi tam morala potekati mednarodna tekma za uvrstitev na jakostni lestvici ICF, ki pa bo potekala le v nedeljo. Sobotni del je bil tako namenjen mednarodni tekmi, kjer je Ajda Novak zasedla drugo mesto.

Ciklon je v zadnjih dneh na Reunionu povzročil kar nekaj težav, ne le da so odpadli treningi, težave zaradi ciklona so bile tudi na progi. Pred napovedanim tekmovalnim vikendom so tako za orodje in grablje poprijeli tudi slalomisti, ki so v teh dneh na Reunionu, in skupaj z organizatorji počistili progo in okolico, da lahko čim prej nemoteno nadaljujejo s treningi.

V soboto in nedeljo bi morala umetna proga gostiti mednarodno tekmo za uvrstitev na jakostni lestvici ICF, ki pa bo sedaj sestavljena le iz kvalifikacijske in finalne vožnje ter bo na sporedu le v nedeljo.

V soboto pa so tekmovalke in tekmovalci nastopili na tekmi, ki so jo poimenovali Fun race, in je imela le eno vožnjo. Najboljši slovenski rezultat dneva je postavila Ajda Novak, ki je med kajakašicami kljub šestim sekundam zasedla drugo mesto. Ljubljančanka je bila zelo hitra, saj je za zmagovalko Camille Prigent iz Francije zaostala za vsega 82 stotink sekunde. Francozinja je imela dva dotika oziroma štiri kazenske sekunde. Na tretje mesto je z dvema kazenskima sekundama priveslala Francozinja Coline Charel.

V konkurenci kanuistov je bil Benjamin Savšek tik pod zmagovalnim odrom. Olimpijski prvak je na progi naredil dva dotika in prejel štiri kazenske sekunde. Najhitrejši je bil Francoz Mewen Debliquy, ki je imel dve kazenski sekundi, a kljub temu za pol sekunde prehitel drugouvrščenega Italijana Raffaella Ivaldija. Tretji je bil še en Italijan Roberto Colazingari, ki je zaostal za 68 stotink sekunde.

Med kajakaši je bil najhitrejši Italijan Giovanni de Gennaro, ki je za progo potreboval 90 sekund in 40 stotink. Na drugo mesto se je uvrstil olimpijski prvak Čeh Jiri Prskavec, ki je zaostal za 31 stotink, tretji pa je bil Švicar Jan Rohrer. Nastopili so trije slovenski kajakaši. Niko Testen je zasedel sedmo mesto, Peter Kauzer je bil deveti, Martin Srabotnik pa dvanajsti.

Zanesljivo zmago med kanuistkami je dosegla Čehinja Gabriela Satkova, ki je bila od vseh tekmic hitrejša za šest sekund in pol. Druga je bila Nemka Elena Lilik (Apel), tretja pa njena rojakinja Andrea Herzog. Edina Slovenka v tej konkurenci Alja Kozorog je osvojila osmo mesto.

V nedeljo slalomistke in slalomiste čaka še tekmovanje za točke ICF.