Alja Kozorog in Peter Kauzer zanesljivo do polfinala olimpijskih iger

0
464

V kajakaškem centru Kasai so se na tekmovališče končno podale še kanuistke in kajakaši. Tako Alja Kozorog kot Peter Kauzer sta se brez večjih težav prebila v drugo fazo tekmovanja. Kozorogova z osmim rezultatom, Kauzer pa kot enajsti.

Alja Kozorog je danes spisala novo poglavje v slovenski kajakaški zgodovini. Primorka je namreč prva Slovenka, ki je nastopila na olimpijskih igrah v ženskem kanuju. Ta disciplina je v Tokiu prvič na olimpijskem sporedu, saj smo v Riu še spremljali kanuistične dvojce.

Kozorogova, ki je Sloveniji z 19. mestom na svetovnem prvenstvu v La Seu d’Urgellu tudi priborila olimpijsko kvoto v tej disciplini, je premierni nastop pod petimi krogi začela nekoliko zadržano. Z dvema dotikoma je bila po prvi kvalifikacijski vožnji 15., kar ji še ni omogočalo povsem mirnega nadaljevanja.

V drugo se je odlično pripravila in zbrala ter s progo opravila zelo dobro. Veslala je brez napak in bila na koncu sedma. V skupni razvrstitvi obeh voženj, kjer je štel rezultat boljše, je bila osma in tako brez večjih težav prišla do četrtkovega polfinala. Med kanuistkami je bila v obeh vožnjah najboljša Britanka Mallory Franklin, druga je bila Nemka Andrea Herzog, tretja pa Čehinja Tereza Fišerova.

Pesti smo stiskali tudi za Petra Kauzerja, ki ima za razliko od Alje že bogate olimpijske izkušnje. Na svojih četrtih olimpijskih igrah je z enajstim časom kvalifikacij prišel do polfinala, in to s prvim nastopom, kar je bil tudi glavni cilj.

V prvi vožnji, katere rezultat je v Kauzerjevem primeru tudi štel za končnega, je bil četrti, kar je že pomenilo, da večjih težav za preboj v nadaljevanje tekmovanja ne bo. V drugi vožnji mu ni steklo že od začetka, tako da je v nadaljevanju s progo opravil zgolj zaradi formalnosti, brez pravega tekmovalnega naboja. Najboljši kajakaš kvalifikacij je bil Nemec Hannes Aigner, drugi je bil Italijan Giovanni de Gennaro, tretji pa Avstralec Lucien Delfour.

V četrtek nov tekmovalni dan čaka kanuistke, Alja Kozorog bo v polfinalu startala ob 7:30 po slovenskem času, finale pa sledi ob 8:55.

Foto: Facebook Alja Kozorog