Ana Šteblaj in Benjamin Savšek športnika leta Kajakaške zveze Slovenije

0
391

Za slovenskimi kanuisti in kajakaši je še ena izjemna sezona, v kateri so osvajali naslove svetovnih in evropskih prvakov ter kolajne na tekmah svetovnega pokala. Kar 39 tekmovalk in tekmovalcev Kajakaške zveze Slovenije je v letu 2023 osvojilo najmanj eno kolajno na največjih mednarodnih tekmovanjih. Izbor najboljših je bil znova zahteven, največ glasov v izboru najboljše športnice in športnika leta pa sta prejela Ana Šteblaj in Benjamin Savšek. 

Na Kajakaški zvezi Slovenije so imeli ob koncu leta sladke skrbi. Uspehov v iztekajočem se letu je bilo toliko, da je bil izbor nagrajencev letošnje prireditve vse prej kot enostaven. Na prireditvi v novogoriški Perli, kjer sta bili združeni prireditev Kajakaš leta 2023 in proslava ob 75-letnici Kajak kluba Soške elektrarne, sta bila za najboljša v letošnji sezoni okronana Ljubljančana Ana Šteblaj in Benjamin Savšek. 

Ana Šteblaj je prvič v karieri prejela naziv najboljše športnice leta Kajakaške zveze Slovenije, hkrati pa je postala tudi najboljša tekmovalka na divjih vodah v tem letu. 21-letna kajakašica kluba z ljubljanske Livade ima za seboj odlično sezono. Na Češkem je priveslala do naslova svetovne prvakinje do 23 let v sprintu na divjih vodah, na članskem evropskem prvenstvu je bila v isti disciplini druga, z Niko Ozimc in Živo Jančar pa se je v ekipni tekmi sprinta na divjih vodah veselila še ekipnega brona na svetovnem članskem prvenstvu v Augsburgu. Ob tem je Ana dosegla še dve zmagi v svetovnem pokalu in bila tretja v skupnem seštevku te serije tekmovanj. Uspešno je nastopila tudi na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mlajše člane na Portugalskem, kjer je veslala v finalu A na 500 metrov in bila sedma. 

Za razliko od Ane je Benjamin Savšek tokrat najboljši športnik KZS postal četrtič zapored. Najboljši pa je bil tudi v letih 2013, 2015 in 2017. Naslov mu je prinesla zlata kolajna s septembrskega svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Londonu, kjer je prvak postal drugič v karieri. Letos je zmagal tudi na tekmi svetovnega pokala v Pragi, tretji pa je bil na domači preizkušnji svetovnega pokala na savskih brzicah. Tudi on je hkrati prejel naziv najboljšega tekmovalca na divjih vodah.

Najboljša tekmovalka na mirnih vodah v letošnjem letu je Mia Medved, ki je odlično nastopila na svetovnem prvenstvu v Duisburgu. V mešanem kajakaškem dvojcu z Rokom Šmitom sta bila na 500-metrski razdalji namreč četrta, na 1000 metrov, ki sicer ni njena glavna disciplina, pa je zasedla odlično deseto mesto. 

Naziv najboljšega tekmovalca na mirnih vodah je pripadel Anžetu Urankarju, ki je presenetil mirnovodaško konkurenco na evropskih igrah v Krakovu. Na 200-metrski razdalji je namreč za malo ostal brez kolajne in bil peti, skupaj s Špelo Ponomarenko Janić pa sta bila najboljša v finalu B mešanih dvojcev na 200 metrov. Še več uspehov je imel Ljubljančan na divjih vodah, kjer je postal svetovni in evropski prvak v sprintu na divjih vodah, na obeh prvenstvih se je veselil tudi ekipnega zlata z Nejcem Žnidarčičem in Simonom Ovnom (bili so zlati tudi v klasiki), poleg tega pa je zabeležil še zmago na tekmi svetovnega pokala.

Najboljša mladinka leta je Naja Pinterič, ki je kolajne osvajala tako v slalomu kot spustu na divjih vodah, pa tudi v veslanju stoje. Tekmovalka čateškega kluba je na evropskem mladinskem prvenstvu v slalomu v Bratislavi osvojila srebrni kolajni v kanuju in kajakaškem krosu, na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu v Krakovu je bila članica ekip kajakašic in kanuistk, ki so si priveslale srebrno in bronasto kolajno, na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane je priveslala do treh ekipnih kolajn, ob koncu sezone pa je zablestela še v mladinski konkurenci svetovnega prvenstva v veslanju stoje na Tajskem, kjer je osvojila bron v sprinterski preizkušnji. 

Naziv najboljšega mladinca leta je pričakovano osvojil 16-letni Žiga Lin Hočevar. Mladi slalomist na divjih vodah je šel po poteh očeta Simona in sestre Eve Aline in si priveslal naslov svetovnega mladinskega prvaka. To mu je uspelo na prvenstvu v Krakovu, kjer je v kanuju pokoril vso konkurenco. V Krakovu je kolajno, in sicer bronasto, osvojil tudi v kajaku. Do treh bronastih kolajn pa je prišel še na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Bratislavi, kjer je bil tretji posamično med kajakaši, ekipno med kanuisti do 23 let in ekipno med kanuisti mladinci. 

Najboljši trener leta je postal Ljubljančan Maks Frančeškin, glavni trener slovenske reprezentance v spustu na divjih vodah. Nekdanji spustaš se je letos s svojimi varovanci veselil številnih kolajn na vseh tekmovanjih, na katerih so nastopili, tako v članski konkurenci kot med mladinci in mlajšimi člani. V ospredju so seveda uspehi članske ekipe na čelu z Anžetom Urankarjem, Ano Šteblaj in Simonom Ovnom, ki so kolajne osvajali na evropskem in svetovnem prvenstvu. 

To še zdaleč niso edini uspehi v letošnjem letu. Eva Terčelj je na slalomskem svetovnem prvenstvu v Londonu osvojila bron v kajakaškem krosu, bronasta je bila tudi ekipa kanuistk (Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog, Lea Novak), Luka Božič je prvič v karieri zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, Blaž Cof je osvojil srebrni kolajni v sprintu na divjih vodah tako na EP kot SP, Nejc Žnidarčič je bil bronast v sprintu na divjih vodah na EP v Skopju, bil pa tudi član ekipe, ki je osvojila tri zlate ekipne kolajne na EP in SP, kakor tudi Simon Oven, ki je poleg ekipnih zlatih kolajn osvojil še srebrno kolajno na SP v sprintu na divjih vodah in srebro v klasiki na EP, kot omenjeno že na začetku so bile bronaste kajakašice Ana Šteblaj, Nika Ozimc in Živa Jančar na SP v sprintu na divjih vodah … Na prvenstvih pa so blesteli tudi mladinci in mlajši člani, ki so osvajali kolajne v slalomu in spustu.  

Posebni priznanji za dolgoletno delo v kajakaštvu pa sta prejela Boro Šavli in Andrej Humar, oba člana Kajak kluba Soške elektrarne, ki je bil tudi organizator tokratne prireditve Kajakaš leta, hkrati pa so Novogoričani še počastili 75-letnico delovanja kluba. Ob tem so se spomnili začetkov in uspehov kluba ter najvidnejših tekmovalk in tekmovalcev. V ospredju so bili Luka Božič, Nejc Žnidarčič in Urša Kragelj, ki je letos uradno sklenila bogato športno kariero.