Anja Osterman 12. na 1000 metrov na svetovnem pokalu v Račicah.

0
619

Kajakašica Anja Osterman se je izkazala v sobotnem finalu B na 1000 metrov tekme svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah, ki jo ta konec tedna gostijo češke Račice. Zasedla je namreč tretje mesto, kar ji je v skupni razvrstitvi prineslo 12. mesto. V finalu B na 1000 metrov je veslal tudi Jošt Zakrajšek, ki je bil osmi, skupno 17. Maks Frančeškin se je uvrstil v nedeljski finale C na 500 metrov.

Kajakašica Anja Osterman, ki bo letos edina predstavnica na tekmah svetovnega pokala, najboljša slovenska sprinterka Špela Ponomarenko Janić bo tekmovanja zaradi nosečnosti namreč izpustila, je odlično nastopila na 1000-metrski razdalji tekme svetovnega pokala v Račicah. Na razdalji, ki sicer ni njena najmočnejša, doslej so ji bolj ustrezala tekmovanja na 200 in 500 metrov, se je uvrstila v finale B, kjer je nato zaostala le za Rusinjo Anželiko Červovo in Kanadčanko Uno Lounder. S časom 4:20.405 je v B finalu zasedla tretje mesto, v skupni razvrstitvi na tej razdalji pa 12. Čas, ki ga je dosegla, bi tokrat v finalu A zadoščal za sedmo mesto. V finalu A je slavila Novozelandka Teneale Hatton, druga je bila Avstralka Naomi Flood, tretja pa Britanka Lani Belcher.

V finalu B na 1000 metrov je veslal tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki pa s svojim nastopom nikakor ni bil zadovoljen. Za kilometer dolgo progo je porabil tri minute in 48 sekund, kar ga je uvrstilo na osmo mesto, v skupni razvrstitvi je to pomenilo 17. mesto. »Težko bi rekel, da sem zadovoljen s kakšnim delom moje tekme. To je bila moja najslabša uvrstitev in največji zaostanek v zadnjih dveh letih. Upam, da bo šlo od tu le še navzgor. V letošnjem letu sem naredil določen preskok na bolje, nekaj stvari pa je šlo tudi na slabše, a vse to z željo in ciljem, da dobim nova spoznanja in potrditve ter da bom v bodoče najboljši. Še vedno verjamem, da sem tega sposoben,« razočaranja ni mogel skriti Zakrajšek. Novo zmago na tekmah svetovnega pokala si je priveslal Nemec Max Hoff, drugi je bil Danec Rene Holten Poulsen, tretji pa Portugalec Fernando Pimenta.

Na progo se je podal tudi novinec na tekmah svetovnega pokala v sprintu Maks Frančeškin, ki je najprej veslal v polfinalu na 500 metrov. To bi morali izvesti že včeraj, a so imeli organizatorji veliko težav zaradi izpada električne energije, tako da so polfinalne tekme na 500 metrov prestavili na soboto. Frančeškin je za 500-metrsko progo potreboval 1:46.657, s čimer se je v svoji polfinalni skupini uvrstil na šesto mesto in s tem prišel do nedeljskega finala C na tej razdalji.

V popoldanskem delu tekmovanja je Maks Frančeškin nastopil še v kvalifikacijah na 200 metrov, kjer je v svoji skupini zasedel sedmo mesto in napredoval v polfinale. Tu je veslal malce hitreje, a za več kot osmo mesto v polfinalni skupini to ni zadostovalo. V kvalifikacijah na najkrajši razdalji je nastopila tudi Anja Osterman, ki je bila prav tako sedma in napredovala v naslednjo fazo tekmovanja. V svoji polfinalni skupini je bila šesta in bo tako v nedeljo veslala v finalu C.

Tekma svetovnega pokala v Račicah bo zadnji dan prinesla štiri slovenske nastope. Nekaj minut čez deveto uro zjutraj finale C na 500 metrov čaka Maksa Frančeškina, slabe pol ure za njim bo v finalu C na 200 metrov veslala Anja Osterman, nekaj pred tretjo uro popoldne jo čaka še nastop na 5000-metrski razdalji, v zadnji disciplini dneva, kajakaški tekmi na 5000 metrov, pa bo nastopil Jošt Zakrajšek.

 

Rezultati: http://www.sportis.cz/csv.php?id=1451&co=startovka