V nedeljo se obeta napeta izbirna tekma za preostala mesta v reprezentanci.

0
286

Slalomisti na divjih vodah so v Tacnu v okviru kvalifikacij tekme za točke ICF opravili z drugo in tretjo izbirno tekmo za sestavo reprezentance, ki bo letos nastopala na največjih tekmovanjih. Nekaj tekmovalcev bo v nedeljo lahko nastopilo precej sproščeno, saj so si mesto praktično že zagotovili, medtem ko se za zadnja mesta med kajakaši, kanuisti in kajakašicami obeta zanimiv boj. V kvalifikacijah tacenske tekme so za popolno slovensko prevlado poskrbeli kanuisti, ki so zasedli prva štiri mesta, med kajakaši je bil najhitrejši Kauzer, med kajakašicami Kragljeva, med dvojci pa Božič-Taljat.

Nedeljske polfinalne in finalne vožnje (štela bo boljša) tekme za točke ICF v Tacnu bodo dale končni odgovor, kateri slalomisti bodo letos nastopali na največjih kajakaških tekmovanjih. Medtem ko je pred nekaterimi, ki so v reprezentanci že več let in so dobro pripravljenost potrdili tudi na prvih tekmah, mirnejša noč, bo nekaj kandidatov za uvrstitev v ekipo na zadnji tekmi moralo pokazati največ. Med kajakaši si je mesto že zagotovil Peter Kauzer, zaenkrat zelo dobro kaže tudi Martinu Albrehtu in Janošu Peterlinu, v igri za mesto v ekipi pa sta poleg omenjenih še vedno tudi Simon Brus in Martin Srabotnik. Napeto bo tudi med kanuisti, kjer sta Benjamin Savšek in Anže Berčič po današnjih tekmah tudi že kvalificirana, za tretje mesto pa trenutno najbolje kaže Luki Božiču in Juretu Lenarčiču. Med dvojci imata zagotovljeno mesto Luka Božič in Sašo Taljat, med kajakašicami pa Urša Kragelj in Eva Terčelj. Nekaj mest je tako še prostih, odločali pa bodo zaostanki na nedeljski tekmi, ki bodo dokončno dali letošnjo ekipo. To bo sicer moral potrditi še strokovni svet.

Sobotni izbirni tekmi sta potekali v kvalifikacijskih vožnjah tekme za točke ICF v Tacnu. Slovenski tekmovalci so zelo dobro nastopili v konkurenci kanuistov, kjer so zasedli prva štiri mesta. »S svojimi vožnjami sem zadovoljen. Sicer sem imel prednost v tekmah zaradi uspeha na lanskem svetovnem prvenstvu. Zaradi tega je bilo mogoče malo lažje, ampak vseeno so bile kar težke tekme. Lotil sem se jih kar se da resno in zaenkrat se je sezona dobro začela. Upam, da mi bo tako lepo teklo tudi na največjih tekmovanjih,« je povedal Benjamin Savšek, ki je bil v kvalifikacijah prvi. Za njim so se zvrstili še Anže Berčič, Luka Božič in Jure Lenarčič.

Najhitrejša med dvojci sta bila Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta veslala le v prvi vožnji, drugo pa izpustila, a ju kljub temu nihče izmed tekmecev ni uspel prehiteti. Primorski dvojec je drugo vožnjo izpustil zaradi kvalifikacij v kanuju enosedu, kjer se Luka Božič bori za mesto v ekipi, medtem ko so kvalifikacije v dvojcu bolj kot ne formalnost. »Na treningih enakovredno trenirava v dvojcu in posamezno, drugi tek v C2 pa sva tokrat izpustila, saj je Luki trenutno prioriteta C1. Danes sva že pokazala bolj usklajene vožnje kot prejšnji teden. Ta teden sva se nekoliko več posvečala dvojcu, kar se je tudi poznalo na vožnji,« je povedal Sašo Taljat. Drugo mesto sta si priveslala Italijana Camporesi in Ferrari, tretja pa sta bila Nemca Holzapfel – Holzapfel.

Med kajakaši je bil znova najhitrejši Peter Kauzer, na drugo mesto se je uvrstil Italijan Giovanni de Gennaro, tretji pa je bil Martin Albreht. »Po prvi tekmi sem videl, da nimam kaj izgubiti in da ne smem bit tako živčen, kakor sem bil. Danes sem se pred tekmo poskušal sprostiti in je pomagalo. Mislim, da sem za svetovne pokale že uvrščen, jutri pa bo pomembna tekma še za evropsko prvenstvo. Ne bom se nič “šparal”,« je povedal Albreht. Janoš Peterlin je kvalifikacije končal na petem mestu, pred olimpijskim prvakom Danielejem Molmentijem in Juretom Megličem.

Na prvem mestu je kvalifikacije končala tudi kajakašica Urša Kragelj, ki sicer še občuti bolečine v ramenu, a je stanje boljše kot v lanski sezoni. »Sem kar zadovoljna. Čoln mi lepo teče. Sezone nisem začela tako slabo kot sem mislila, glede na vse, poškodbo in težave v pripravljalnem obdobju. Zaenkrat sem zadovoljna, ampak seveda, če želim še več, ne smem biti zadovoljna s temi tekmami. V pripravi in sami vožnji so še pomanjkljivosti, ki bi jih rada izboljšala,« je povedala Kragljeva. Drugo mesto v kvalifikacijah je zasedla Novozelandka Luuka Jones, tretja pa je bila Italijanka Stefanie Horn. Eva Terčelj je zasedla peto mesto, Ajda Novak sedmo, Neža Vrevc pa osmo.

V konkurenci kanuistk je bila najhitrejša Avstrijka Nadine Weratschnig, druga je bila Alja Kozorog, tretja pa Nina Bizjak.

Polfinale tekme se bo v nedeljo začel ob 11.30, finale pa ob 14.30.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/