Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić posamično, a še vedno zelo dobro

0
369

Sprinterji na mirnih vodah so v Račicah zaključili s prvim tekmovalnim dnem prve tekme za svetovni pokal v letošnjem letu. Čeprav Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić pot nadaljujeta samostojno, sta uvodni dan nastopali odlično. Anja se je uvrstila v finale A na 200 in 500 metrov, Špela v finale B na 500 metrov in polfinale na 200 metrov, v finalu B pa bomo videli tudi Jošta Zakrajška na 1000 metrov in Roka Šmita na 500 metrov. 

Anja Osterman, ki je z letošnjim letom začela trenirati s slovaško ekipo in se je ekipi na tekmi na Češkem pridružila po pripravah na Slovaškem, ni mogla skrivati zadovoljstva po prvem tekmovalnem dnevu svetovnega pokala v Račicah. 29-letna kajakašica je najprej v kvalifikacijah na 500 metrov z drugim mestom kvalifikacijske skupine prišla do polfinala, kjer je v svoji skupini postavila najboljši čas, sicer pa je imela drugi čas med vsemi polfinalistkami. Ta dosežek pomeni, da bo v soboto opoldne veslala v finalu A na 500 metrov.

Na koncu dne je kajakašice čakal še kvalifikacijski nastop na 200 metrov. Anja se je znova izkazala, saj je v svoji skupini zmagala in se tako neposredno uvrstila v nedeljski finale A na najkrajši tekmovalni razdalji. 

Po 200-metrski tekmi je bila dobre volje: »Na treningih je šlo res vse super, ampak na tekmah je vedno stresno, se sestaviti in tekmo odpeljati perfektno. Ko v kvalifikacijah nisem dala vsega, kar bi lahko, je trener prišel do mene in mi rekel naj zaupam vase, naj grem v srednjem delu močnejše, kar sem naredila. Ko sem prišla v cilj in videla, da imam drugi najboljši čas izmed vseh, sem bila presenečena in zadovoljna. Po eni uri smo tekmovale še na 200 metrov in lahko rečem, da so mišice že kar trde. V nedeljo me čaka še finale na 200 metrov. Upam, da bom tako veslala tudi v finalu. Če bom, vem, da bodo visoka mesta, sicer pa tudi prav. Važno je, da se potrudim, kot se lahko.«

Zelo dobro je veslala tudi Špela Ponomarenko Janić, ki je tekmovala na istih razdaljah kot Anja. V kvalifikacijah na 500 metrov se je s tretjim mestom uvrstila v polfinale, kjer je veslala v isti skupini kot Anja in bila četrta. Finale A se ji je izmuznil za sekundo, tako da jo v soboto čaka finale B. Hitra je bila tudi na 200 metrov. V kvalifikacijah je namreč zaostala za Poljakinjo Dominiko Putto, a imela hkrati tudi drugi čas kvalifikacij med vsemi kajakašicami na startu te razdalje. Ker je neposredno v finale A napredovala le najhitrejša kajakašica skupine, Špelo v soboto popoldne čaka še polfinale na 200 metrov. 

»Preden sem prišla na ta svetovni pokal nisem vedela, kaj lahko pričakujem. V kvalifikacijah sem se spraševala, ali grem lahko malo počasneje, da se uvrstim naprej, ker se jih je le pet, ampak pa koncu je bilo dobro in sem zelo zadovoljna s svojim veslanjem. Zadovoljna sem s tem, čemur se posvečamo letos, vidim, da deluje, to je potrditev, da bomo v tej smeri nadaljevali. Na teh svetovnih pokalih sem želela nastopiti zato, da vidim, kako lahko to čim boljše prenesem na tekmovanje. Čisto malo je manjkalo do finala A, dobro pa sem veslala tudi na 200 metrov,« je povedala Špela. 

Jošt Zakrajšek je nastopil na 1000 metrov, kjer je bil v kvalifikacijski skupini tretji, v polfinalni pa peti, kar je zadostovalo za sobotni finale B. V finale A in boj za kolajne so se uvrstili prvi trije tekmovalci posamezne polfinalne skupine. 

Po polfinalu je povedal: »Z veslanjem sem zelo zadovoljen, jutri se bom boril v B finalu. Tam se bom potegoval za zmago, kar je skupno deseto mesto, še vedno zelo lep rezultat. Upal sem na A finale, a danes ni šlo. Vsakič pride kakšen nov mlad fant, ki se vrine med mano in A finalom. Sem pa zadovoljen.«

V finalu B bo veslal tudi Rok Šmit, in sicer na 500 metrov. Bohinjec je v kvalifikacijah osvojil tretje mesto, zaostal je za Belgijcem Bramom Sikkensom in Avstralcem Noahom Havardom, medtem ko je polfinalni nastop Šmit zaključil kot šesti in še ujel sobotni finale B. 

V soboto bo kot prvi izmed Slovencev na progo zaveslal Rok Šmit, ki ga čaka finale B na 500 metrov, sledi Špela Ponomarenko Janić v finalu B na 500 metrov, pa Jošt Zakrajšek v finalu B na 1000 metrov. Finale A in boj za kolajno na 500 metrov čaka Anjo Osterman. V popoldanskem delu sporeda bosta tekmovala Vid Debeljak in Rok Šmit v kvalifikacijah K2 500 metrov ter Špela Ponomarenko Janić v polfinalu na 200 metrov. 

Rezultati: https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=67&gmt=2&gmt2=-120

Spletni prenos: https://www.youtube.com/c/PlanetCanoe