V Račicah ta konec tedna začetek mirnovodaškega svetovnega pokala

0
388

Smetana svetovnega sprinta na mirnih vodah je ta konec tedna zbrana na Češkem, kjer bo med petkom in nedeljo potekala prva tekma za svetovni pokal v letošnjem letu. Slovenske barve v Račicah bodo zastopali kajakašici Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić ter kajakaši Jošt Zakrajšek, Vid Debeljak in Rok Šmit.

Tradicionalno prizorišče tekem v sprintu na mirnih vodah, ki je gostilo tako svetovna kot evropska prvenstva in številne tekme za svetovni pokal, je na Češko privabilo več kot 500 tekmovalk in tekmovalcev iz 50 držav. Med njimi je tudi maloštevilčna slovenska ekipa, ki jo vodi Stjepan Janić.

“Letos sem prvič v vlogi vodje cele ekipe, tako da predstavljam vse, ne le svojih tekmovalcev. Kot običajno imamo dve tekmi svetovnega pokala, prvo v Račicah, drugo v Poznanju, kamor potujemo neposredno s prve. Po prvi tekmi bodo tekmovalci naredili izboljšave, tisti, ki bodo imeli več težav, pa bodo morali na hitro razmisliti, kaj popraviti. Takšne tekme, kamor vsi pridejo pripravljeni, so prvi vrhunec, kjer se vidi, kaj je do drugega dela sezone še potrebno narediti. Ekipo imamo podobno kot vedno. Edino, kar se razlikuje od zadnjih let je to, da Anja in Špela nastopata le v enojcu. Jošt bo nastopal v svojih disciplinah, dvojec Šmit – Debeljak pa bo gledal, kjer sta, kje so še pomanjkljivosti, kaj ju ločuje od najboljših in kaj je tisto, kar ju lahko kvalificira na olimpijske igre. Glavni tekmi leta sta sicer svetovno prvenstvo v Kanadi in evropsko prvenstvo v Munchnu,” je povedal Janić.

Naši najboljši kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, ki sta se v preteklih letih z največjih tekmovanj v dvojcu vračali s kolajnami, sta z letošnjo sezono znova stopili na samostojno pot. Anja Osterman se je pri treningih priključila slovaški ekipi, Špela Ponomarenko Janić pa si je vzela daljši premor.

“Pred letošnjo sezono sem kar precej premišljevala, kako in kaj naprej. Čez zimo sem zelo malo trenirala. Potrebovala sem počitek in novo motivacijo, nov izziv. Dobila sem ga, še posebej s treningom v Rehabo centru v Divači. Preizkušamo nove metode, moje telo povzdigniti še na višjo raven, da bom morda z manj treninga dosegala še boljše rezultate. Zaenkrat deluje, čeprav smo šele v začetnih fazah. V letošnji sezoni nimam visokih rezultatskih ciljev, veslala bom le na dveh svetovnih pokalih, potem pa si bom prvič po dolgem času vzela prost avgust in se posvetila otrokoma, vsemu, kar mi je v teh letih manjkalo. Septembra pa se bom znova začela pripravljati na naslednji dve sezoni,” je povedala Špela.

Brez večjih sprememb pa v novo sezono vstopa Jošt Zakrajšek, ki se je tako kot zadnjih nekaj let pripravljal v Španiji, odpotoval pa je tudi v Južnoafriško republiko, kjer se je vsaj za kratek čas izognil evropski zimi. Pred prvo večjo mednarodno tekmo sezone je povedal: “S pripravami sem zelo zadovoljen, zelo pa se veselim tudi prvih tekem, saj je to tisto, zaradi česar treniraš. Pri mojih letih moraš to delati z veseljem, drugače nima smisla. Ostajam pri 1000 in 5000 metrih.”

Po lanskoletnem debiju v skupnem čolnu na svetovnem prvenstvu v Koebenhavnu sta Rok Šmit in Vid Debeljak resneje zastavila projekt kajakaškega dvojca na 500 metrov, ki bo v Parizu del olimpijskega programa. Pred prvo tekmo sezone je Rok Šmit povedal: “Pred letošnjo sezono sva se lotila skupnih priprav. Veliko treningov sva opravila skupaj na Bledu in v Bohinju. Pričakujeva veliko hujšo konkurenco, ker gre za novo olimpijsko disciplino. Ukinili so moški kajak na 200 metrov, zato bodo ‘200-metraši’ poskušali najti novo disciplino. Upava, da sva od lanskega leta napredovala, saj sva vpeljala novosti. Rezultatsko v tem trenutku nimava posebnih ciljev, upava pa na dobro odveslano tekmo.”

Petkov tekmovalni spored Slovencem prinaša kvalifikacije Roka Šmita na 500 metrov, popoldne bo sledil še polfinale v tej disciplini. Kvalifikacije in polfinale na 1000 metrov čakajo tudi Jošta Zakrajška, Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman pa bosta najprej veslali v kvalifikacijah in polfinalu na 500 metrov, ob koncu tekmovalnega dne pa še v kvalifikacijah na 200 metrov.

V soboto sledijo finala kajakašev in kajakašic na 500 metrov, finale kajakašev na 1000 metrov, kvalifikacije in polfinale kajakaških dvojcev na 500 metrov z Vidom Debeljakom in Rokom Šmitom ter polfinale kajakašic na 200 metrov.

V nedeljo se bo tekmovanje zaključilo s finali kajakaških dvojcev na 500 metrov, finalom kajakašic na 200 metrov in tekmo na 5000 metrov, kjer bo veslal Jošt Zakrajšek.

SLOVENSKA EKIPA:

K1ž 200m: Anja Osterman, Špela Ponomarenko Janić

K1ž 500m: Anja Osterman, Špela Ponomarenko Janić

K1m 500m: Rok Šmit

K1m 1000m: Jošt Zakrajšek

K1m 5000m: Jošt Zakrajšek

K2m 500m: Vid Debeljak – Rok Šmit

Rezultati: https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=67&gmt=2&gmt2=-120

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-cup/racice-2022