Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić v Tokiu v finalu C

0
477

Kajakaški del olimpijskih iger se je za slovenske predstavnike danes zaključil z odločilnimi tekmami naših sprinterk na mirnih vodah Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman. Najprej sta veslali v polfinalu kajakašic na 500 metrov, nato pa se obe uvrstili v finale C. Na koncu Anja Tokio zapušča s 17. rezultatom, Špela pa z 20.

Pred sprinterji na mirnih vodah sta na olimpijskih igrah v Tokiu sicer še dva tekmovalna dneva, a naši predstavnici v tej disciplini sta s svojimi nastopi zaključili danes. Nekaj minut čez tretjo uro zjutraj po slovenskem času sta veslali v polfinalu K1 500 metrov, kjer sta se potegovali za čim boljšo uvrstitev in vsaj mali obliž na rano iz nastopa kajakaških dvojcev.

Špela Ponomarenko Janić je nastopila v tretji polfinalni skupini, iz katere sta v veliki finale in s tem boj za odličja vodili prvi dve mesti. V cilj je Špela priveslala z 2,808 sekundami zaostanka za Švedinjo Linneo Stensils, ki je zmagala v tej polfinalni skupini, kar je pomenilo šesto mesto in uvrstitev v finale C. V finale A je kot druga napredovala še Danka Emma Aastrand Jorgensen, v finale B sta prišli tretjeuvrščena Poljakinja Marta Walczykiewicz in četrtouvrščena Nemka Sabrina Hering-Pradeler, pred slovensko kajakašico pa je bila uvrščena še ena Nemka Jule Hake, ki je prav tako kot Špela kasneje veslala v finalu C.

Podobno kot Špela se je v finale C uvrstila tudi Anja Osterman, ki je v svoji polfinalni skupini zasedla peto mesto. V finale A sta napredovali Novozelandka Lisa Carrington in Avstralka Alyce Wood, tretjeuvrščena Srbkinja Milica Novaković in četrta Avstralka Alyssa Bull pa sta prišli do finala B.

Dve uri po polfinalnem nastopu so se začeli finalni boji, kjer je v finalu C kot prva v cilj priveslala Anja Osterman. S tem dosežkom je zabeležila skupni 17. rezultat olimpijskih iger. Na drugo mesto je prišla Nemka Jule Hake, na tretje Španka Isabel Contreras, na četrto pa Špela Ponomarenko Janić. To je četrtouvrščeni kajakašici OI v Riu prineslo skupno 20. rezultat tega tekmovanja.

»To mi ne pomeni kaj dosti, bolje bi bilo, če bi zmagala tisto srednjo vožnjo. Sedemnajsto mesto nikakor ni to, po kar sem v Tokio prišla, vemo, kako visoke cilje sva imeli s Špelo v dvojcu. V enojcu pa po vsem tem, kar se je dogajalo, nisem mogla več. Ne samo da me bolijo mišice, bolele so me tudi oči. Imela sem povsem rdeče in ni bilo ličila, ki bi mi to lahko skrilo. V takem stanju sem težko dosegla kaj več, čeprav daleč od finala vendarle nisem bila. Veslala sem tako, kot sem si zamislila, zbrano, dobila sem občutek, da lahko pridem do drugega mesta, a zadnjih 30 metrov se je telo vdalo, preprosto je imelo v teh dneh preveč dela,« je za STA povedala Anja Osterman.

Japonsko z velikim razočaranjem zaupšča tudi Špela Ponomarenko Janić, ki je za STA povedala: »Polfinale sem začela malo prehitro, pobralo mi je malo moči, ampak najbrž v vsakem primeru ne bi bilo dovolj za prvi dve mesti, ki sta vodili v finale A. Za finale B in C pa mi je bilo povsem vseeno. To je nujno zlo, ki sem ga morala opraviti, da imam vsaj uvrstitev. Vsekakor eno 20. mesto in eno plavanje ni tisto, po kar smo prišli. Tokio zapuščamo žalostni, saj sva prepričani, da sva bili odlično pripravljeni in sposobni vzeti kolajno.«

V finalu A je zmagala Novozelandka Lisa Carrington, druga je bila Madžarka Tamara Csipes, tretja pa Danka Emma Aastrand Jorgensen. Presenetljivo je brez kolajne ostala Madžarka Danuta Kozak, ki je blestela pred petimi leti na OI v Braziliji.

Septembra sprinterje čaka šesvetovno prvenstvo v Koebenhavnu, a Anja o tem sedaj ne želi razmišljati. »Zdaj potrebujem vsaj teden dni odmora. Zdaj nisem z glavo pri stvari, doživljam nekaj podobnega kot najboljša telovadka sveta Simone Biles, ki je bila pripravljena za kolajne, a je zaradi stresa odpovedala svoj nastop. Po prigodi v dvojcu mi je biti tu muka, in ko vidim kakšno sliko iz domačega Kopra, domače plaže, bi dala vse, da bi bila zdaj tam,« je še dodala Anja za STA.