Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić brez težav do polfinala K1 500m

0
428

Dan po velikem razočaranju, ki sta ga v Tokiu doživeli v kajakaškem dvojcu, sta se Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić zbrali in uspešno nastopili v uvodnem delu preizkušenj kajakaških enojcev na 500 metrov. Obe sta se uvrstili v četrtkov polfinale.

Za sprinterkama na mirnih vodah Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman je težak dan in dolga naporna noč, ko sta razmišljali o neverjetnem in povsem nepričakovanem razpletu preizkušnje ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov. A tretji tekmovalni dan sprinterskih preizkušenj na olimpijskih igrah sta se uspeli zbrati in sta uspešno opravili današnjo nalogo uvrstitve v polfinale.

Prva je šla na progo Anja, ki je veslala v drugi kvalifikacijski skupini kajakašic K1 500m. S starta se je pognala silovito in vodstva ni prepustila vse do cilja, čeprav so se ji nekatere tekmovalke uspele približati proti koncu tekme.

V svoji skupini je zmagala, in sicer s skoraj pol sekunde prednosti pred drugouvrščeno Poljakinjo Justyno Iskrzycko. Tretja je bila Belorusinja Volha Khudženka. Omenjene tri tekmovalke so si priveslale neposredno uvrstitev v četrtkov polfinale.

Za STA je Anja po nastopu povedala: »Po včerajšnjem dnevu in s spanjem zelo revni noči, sem se vendarle prepričala, da je danes nov dan. Rekla sem si, da bom dala vse od sebe in sem res. Šla sem na polno, to sicer ni bila taktika, ki smo jo trenirali, a mi je bilo vseeno. Vedela sem, da to potrebujem, da si dokažem, da zmorem. Zadovoljna sem, a vem, da bo v polfinalu potrebno pokazati še veliko več. Včeraj mi je zmanjkalo solz. Na olimpijskih igrah sem si predstavljala marsikaj, le tega, da bom plavala, ne. Iz domovine sem dobila veliko podpore, a prebrala sem tudi marsikaj neokusnega. Ne razumem tistih, ki se v svojih komentarjih norčujejo. Tisti s kavča se ne zavedajo, kaj mora športnik prestati, da sploh pride na olimpijske igre. Na olimpijskih igrah je vse možno, a ne bom si postavljala visokih ciljev, da ne bi bila razočarana. Sem pa z današnjo vožnjo potrdila, da sem dobro pripravljena. Je pa res, da me je na koncu malo zmanjkalo in sem si lahko privoščila, da sem si ogledovala položaj, kar se sicer ne sme.«

Do polfinala je priveslala tudi Špela Ponomarenko Janić, ki pa je morala še v četrtfinale. V kvalifikacijski skupini je bila namreč četrta, do neposrednega napredovanja ji je zmanjkalo eno mesto. Četrfinalni nastop je bil uspešen, zaostala je le za Kitajko Mengdie Jin, ter se kot drugouvrščena uvrstila v nadaljevanje tekmovanja.

»Še po štartu se nisem mogla odločiti, kako in kaj. Po polovici proge se je veter obrnil, videla sem Švedinjo, jo začela loviti, a je nisem ujela. Če bi vedela, da bom tako blizu, bi se od starta lotila drugače. Tako sem morala v četrtfinale, ki tudi ni bil idealen, a sem se vendarle uvrstila naprej. Od včerajšnjega stresa se počutim utrujena, imam trde roke in mišice. Z dosti manj zavesljajev kot druge se mi je uspelo uvrstiti v polfinale, tako da imam rezerve. Danes sem malo taktizirala, malo gledala druge in če mi je uspelo danes, mi brez tega lahko uspe tudi jutri. Samo, da bi se mi vrnila energija, ki sem jo imela do včerajšnje nesreče,« pa je za STA povedala Špela Ponomarenko Janić.

V četrtek bo Špela veslala v tretji polfinalni skupini ob 3:12 po slovenskem času, Anja pa v skupini za njo ob 3:19. V tej disciplini bodo na vrsti finale C, finale B in finale A. Finale C je na sporedu ob 5:15, finale B ob 5:22, finale A pa ob 5:29.