Špeli in Anji olimpijske sanje splavale po vodi

0
467

Danes smo navijali za Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman, ki sta nastopili v polfinalu ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov. Na olimpijske igre sta pripotovali dobro pripravljeni in z visokimi cilji, a trenutek nepazljivosti in napaka tik pred ciljem je odnesla njune olimpijske sanje.

Po kolajnah s svetovnih in evropskih prvenstev, pa svetovnih pokalov, so bili cilji naše primorske kajakaške naveze Špela Ponomarenko Janić – Anja Osterman pred tekmo njune športne kariere visoki. In to razumljivo. Vse sta podredili temu olimpijskemu nastopu, vanj vložili več let truda in napornih priprav, a sreča ni bila na njuni strani.

Tik pred ciljem je trenutek nepazljivosti prinesel napako, ki se je izkazala za usodno. Približno dva metra pred ciljem sta se namreč prevrnili in tako je bilo konec sanj o finalu in kolajni. Ker nista prečkali ciljne linije, kakor določajo pravila, so ju diskvalificirali, zato nista mogli nastopiti v finalu B in sta ostali brez uvrstitve.

Kot je bilo običajno za njune nastope na tej razdalji sta bili na polovici proge nekje v sredini med vsemi posadkami, proti koncu proge pa sta začeli pospeševati in se približevati vodilnim posadkam. V sicer zelo izenačeni tekmi je kazalo, da sta na mestih, ki vodijo v tako želeni finale A in s tem v boj za kolajne, a le kakšen zaveslaj ali dva pred ciljem sta se prevrnili.

Po koncu nastopa je bilo razočaranje razumljivo neizmerno. Špela Ponomarenko Janić je v solzah za STA povedala: »To je eden najhujših trenutkov moje kariere. Zgodil se je v najslabšem možnem trenutku, na olimpijskih igrah se mi je pripetilo to, kar se mi ni v vsej karieri. Žalostna sem, težko bo to preboleti. V težkih pogojih, valovih, sva se na koncu začeli razhajati, nisva bili več usklajeni. Kar naenkrat sva se znašli v vodi. Nisem se mogla uloviti, veslo sem imela najbrž v zraku. Če bi se uspeli obdržati, bi zadržali četrto mesto, ki je še vodilo v finale.«

Hude trenutke preživlja tudi Anja Osterman: »Do zdaj sva nizali uspeh za uspehom, zdaj nisva ostali le brez finala, ampak tudi brez uvrstitve. Žal mi je, da se je to zgodilo, toda z dvignjeno glavo je treba naprej. Ne vem, kaj se je točno zgodilo, vem samo to, da so se najine sanje tam razblinile. Moram prespati, vedela sem, da bo težka, a da bova končali v vodi pa res nisem pričakovala.«

Na tribuni je burno odreagiral tudi njun trener Stjepan Janić. »Še vedno menim, da sta bili pripravljeni za kolajno, čolni so si bili povsem blizu. Madžarki, ki sta blesteli v kvalifikacijah, sta se morali za finale zelo potruditi. A o tem zdaj nima smisla govoriti. Zgodilo se je to, kar se je, jezen sem bil, razbijal sem po tribuni. Zakaj je prišlo do napake? Predvidevam, da zaradi neusklajenosti. Po minuti veslanja zaradi utrujenosti izgubljaš usklajenost. Tehnično so zadnji metri kritični moment. Zadnji zavesljaji so se razpadli, čoln se je nagnil na eno stran in končali sta v vodi,« je povedal za STA.

Naslov olimpijskih prvakinj v tej disciplini sta si priveslali Novozelandki Lisa Carrington in Caitilin Regal, drugi sta bili presenetljivo Poljakinji Karolina Naja in Anna Pulawska, tretji pa verjetno glavni favoritinji Madžarki Danuta Kozak in Dora Bodonyi.

Za Špelo in Anjo bomo pesti stiskali tudi jutri, saj bosta nastopili še v kajakaškem enojcu na 500 metrov, kjer pa nimata tako visokih ciljev kot sta imeli v dvojcu, saj sta vse podredili lovu na kolajno v K2. Anja bo nastopila v drugi kvalifikacijski skupini ob 3:47 po slovenskem času, Špela pa v skupini za njo ob 3:54. Četrtfinalne tekme K1 500 metrov sledijo ob 5:50.