Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman brez težav v polfinale OI

0
498

Z nastopi na olimpijskih igrah sta v zgodnjih jutranjih urah po slovenskem času začeli tudi sprinterki na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. Nastopili sta dvakrat in se zanesljivo uvrstili v torkov polfinale, ki bo na sporedu ob 3.23 po slovenskem času.

Naši mirnovodaški predstavnici v Tokiu Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sodita v krog favoritinj za kolajno in uvodni dan tekmovanj na prizorišču Sea Forest Waterway v tokijskem zalivu sta opravili svojo prvo zastavljeno nalogo. Uvrstili sta se v torkov polfinale.

Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman smo prvi dan sprinterskih tekmovanj v akciji videli dvakrat. Najprej sta nastopili v kvalifikacijah, kjer sta v svoji skupini v cilj priveslali kot četrti. Prvi dve posadki, Madžarki Tamnara Csipes – Erika Medveczky in Belorusinji Volha Kudženka – Marina Litvinčuk, sta se uvrstili neposredno v polfinale, preostale tekmovalke pa v četrtfinale, ki je sledil slabi dve uri kasneje. V kvalifikacijski skupini sta se poleg že omenjenih Madžark in Belorusinj pred Špelo in Anjo uvrstili še Nemki Caroline Arft in Sarah Bruessler.

V četrtfinalu Špela, ki vesla na svojih četrtih olimpijskih igrah, in Anja, ki je na OI debitantka, nista ničesar prepustili naključju in v cilj priveslali kot prvi. Bili sta 0,123 sekunde hitrejši od Avstralk Alysse Bull in Alyce Wood ter 0,542 sekunde hitrejši od Kitajk Dongjin Li in Ju Žou. V polfinale sta iz tega četrtfinala prebili še Avstralki Jaime Roberts in Jo Brigden – Jones.

»Če bi mene vprašali, bi bili v tem četrtfinalu četrti, ampak – Anja se kar ni hotela ustaviti, tako da sva morali veslati do konca. Jaz bi popustila že malo prej, ko sva videli, da je nekaj kajakašic odpadlo,« je za TV Slovenija povedala Špela Ponomarenko Janić, Anja pa dodala: »V četrtfinalu nisva šli na polno, to hraniva za jutri. Zdaj se res zavedava, kaj pomenijo olimpijske igre, vidiva, da so tekmovalke res odlično pripravljene. Jutri bo treba dati vse od sebe, da se sploh uvrstiva v finale. Upam, da bom danes tako mirno spala, kot sem danes, saj bova potrebovali čisti glavi in spočito telo.«

Polfinale je na vrsti v torek, in sicer ob 3.23 po slovenskem času. V finale A bodo napredovale najhitrejše štiri posadke, preostale štiri pa v finale B. Tekmice Špele in Anje za uvrstitev v želeni finale A bodo: Novozelandki Alicia Hoskin in Teneale Hatton, Francozinji Manon Hostens in Sarah Guyot, Madžarke Danuta Kozak – Dora Bodonyi in Tamara Csipes – Erika Medveczky, Nemke Sabrina Hering-Pradler – Tina Dietze in Caroline Arft – Sarah Bruessler ter Kitajki Dongjin Li – Ju Žou.

Finalni tekmi B in A bosta na sporedu v torek ob 5.39 oziroma 5.46 po slovenskem času.

Foto: Instagram Anja Osterman