Anja Osterman na svetovnem pokalu v Duisburgu odlična četrta.

0
590

Sprinterka na mirnih vodah Anja Osterman je odlično nastopila na drugi tekmi svetovnega pokala v Nemčiji, kjer je v finalu kajakašic na 500 metrov osvojila četrto mesto, za zmagovalko pa zaostala za pičle 0,332 sekunde. V finalu B kajakašev na 1000 metrov je bil Jošt Zakrajšek šesti, skupno je na tej razdalji priveslal do 15. mesta.

Primorska kajakašica Anja Osterman, ki nas je lani skupaj s Špelo Ponomarenko Janić navduševala v dvojcu, zelo dobro tekmuje tudi v letošnji sezoni, čeprav tokrat v kajakaškem enojcu. Na drugi tekmi svetovnega pokala je po tretjem mestu v polfinalni skupini kajakašic na 500 metrov napredovala v finale A in tam veslala še precej boljše. V izjemno izenačeni tekmi je v cilj priveslala kot četrta in tako le za las zgrešila zmagovalne stopničke. Na četrtem mestu je zaostala le za Švedinjo Linneo Stensils, Poljakinjo Anno Pulawsko in Francozinjo Sarah Guyot.

»Pred polfinalnim nastopom sem bila zelo živčna. Po navadi pred tekmo težko spim, imam tudi težave, saj ne morem niti normalno pojesti zajtrka, postane mi kar slabo. V polfinalu nisem pokazala vsega, kar sem sposobna, ampak je bilo dovolj za uvrstitev v finale. Pred finalnim nastopom sem se umirila, razmišljala o pozitivnih stvareh. V tem nastopu se mi je res vse sestavilo tako kot je treba. Med veslanjem sem začutila, da imam še dovolj moči za “finiš”, tako da sem res iztisnila vse in veslala tako kot znam. Če bi bilo še kakšnih pet metrov proge več, bi se morda tekma odvila še drugače,« je po odličnem nastopu povedala Anja Osterman, ki je bila tokrat res izjemno blizu zmagovalnih stopničk. A v primeru osvojitve kolajne bi se znašla v zagati: »Na prizorišče niti nisem vzela s seboj uradnega reprezentančnega kompleta za primer razglasitve, tako da niti ne vem, kaj bi oblekla, če bi osvojila kolajno.«

Ostermanova je kasneje veslala še v kvalifikacijah na 200 metrov in se s tretjim časom svoje skupine uvrstila v polfinale, ki bo – tako kot kasneje finale – na sporedu jutri.

Drugi dan svetovnega pokala smo videli še en slovenski finalni nastop, in sicer Jošta Zakrajška v finalu B kajakašev na 1000 metrov. V dopoldanskem delu programa je namreč nastop v svoji polfinalni skupini zaključil kot četrti in tako za eno mesto zgrešil uvrstitev v finale A. V popoldanskem finalu B je zasedel šesto mesto, kar je v skupni razvrstitvi pomenilo 15. rezultat tekme. V finalu A je zmagal Nemec Max Rendschmidt, drugi je bil Belgijec Artuur Peters, tretji pa še en Nemec Tom Liebscher.

Zakrajšek je popoldne veslal še v polfinalu na 500 metrov in v svoji skupini zasedel šesto mesto. Na isti razdalji je v polfinalu tekmoval tudi Simon Blaževič in bil prav tako šesti. Njuni polfinalni uvrstitvi pomenita, da bosta v nedeljo veslala v finalu C.

Že dopoldne je Blaževič skupaj z Rokom Šmitom veslal v polfinalu kajakaških dvojcev na 500 metrov. S približno dvema sekundama in pol zaostanka za vodilno dvojico iz Kazahstana sta osvojila peto mesto in žal ostala brez napredovanja v finale. V finalu sta slavila Slovaka Peter Gelle in Adam Botek, druga sta bila Kanadčana Nicholas Matveev in Pierre-Luc Poulin, tretja pa Avstralca Riley Fitzsimmons in Jordan Wood.

Rok Šmit je tekmoval tudi v kvalifikacijah kajakašev na 200 metrov. V svoji skupini je ciljno linijo prečkal kot šesti in si zagotovil mesto v polfinalu. Polfinale in finale bosta na sporedu v nedeljo.

Zadnji dan svetovnega pokala v Duisburgu nas torej čakajo polfinalni in finalni nastopi na 200 metrov, finalni nastopi kajakašev na 500 metrov in 5000-metrska preizkušnja.