Anja Osterman odlična 4. na evropskih igrah v Minsku, Zakrajšek 9..

0
581

Sprinterka na mirnih vodah Anja Osterman bo evropske igre v Minsku zapustila z odličnim izkupičkom. V jutranjem finalu A na 500 metrov je namreč zasedla sedmo mesto, v popoldanskem finalu na 200 metrov pa je bila izjemno blizu zmagovalnim stopničkam in se uvrstila na četrto mesto. V povsem zadnji sprinterski tekmi na evropskih igrah je veslal Jošt Zakrajšek in bil deveti.

Anja Osterman je v težkih in vetrovnih pogojih na prizorišču Zaslavl v bližini Minska priveslala do sedmega mesta v finalu A kajakašic na 500 metrov, še boljše pa se je odrezala v popoldanskem delu sporeda, ko je ciljno linijo prečkala kot četrta.  

»Ker vem, da sem dala vse od sebe, sem zadovoljna. Ne vem, kje bi lahko dobila tiste stotinke, ki so mi zmanjkale. Mogoče bi morala imeti malo več sreče z razmerami, a na to nisem mogla vplivati. Lahko sem ponosna, to je moj najboljši dosežek v enojcu, nov pokazatelj, da napredujem iz tekme v tekmo. Ker sem boljša v enojcu, bom tudi boljša v dvojcu, ki nama je s Špelo Ponomarenko Janić prioriteta. Seveda bi bolj želela kolajne, na katero sem po včerajšnjem polfinalu upala, ampak tudi četrto in sedmo mesto sta lepa dosežka, ki mi bosta dala še dodatno spodbudo za delo naprej,« je po odličnih nastopil povedala Anja Osterman.

Zmage na 500 metrov se je veselila Belorusinja Volha Khudženka, druga je bila Madžarka Danuta Kozak, sicer branilka naslova izpred štirih let, ko so evropske igre potekale v Bakuju, tretja pa Danka Emma Aastrand Jorgensen. Slednja je zmagala na 200-metrski razdalji, kjer je bila Danuta Kozak znova druga, na tretje mesto pa je priveslala Poljakinja Marta Walczykiewicz, ki je na tej razdalji zmagala pred štirimi leti v Bakuju.

V povsem zadnji tekmi sprinterskega dela evropskih iger, ki si ga je danes ogledal tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, je veslal Jošt Zakrajšek in na 5000 metrov zasedel deveto mesto. Iz Minska se bo tako vrnil z uvrstitvijo med najboljšo deseterico, na 1000 metrov je bil v finalu B drugi, skupno enajsti.

»Veter na 5000-metrski tekmi ne vpliva veliko. Meni gre morda celo v prid, saj nastanejo valovi in je tekma nekoliko počasnejša. Nobena tekma ni enostavna. Danes je bilo tako kot na 1000-metrski, ko sem opravil dobro delo. Na prvi obrat sem prišel zelo dobro, žal pa so me tam “nabili”, tako da sem se skoraj pravokotno obrnil in izgubil stik s prvo skupino. Z veslanjem sem zelo zadovoljen, na to, da se je nekdo zaletel vame od zadaj, pa nisem mogel vplivati. Deveto mesto na evropskih igrah je sicer vrhunski rezultat, ampak sam ciljam precej višje,« pa je po nastopu povedal Jošt Zakrajšek.

Naslov prvaka na 5000 metrov si je v napeti tekmi v povsem zadnjih metrih priveslal Madžar Balint Kopasz, ki je v ciljnem sprintu našel več moči od Portugalca Fernanda Pimente, tretji pa je bil Nemec Max Hoff, ki je na tej razdalji zmagal pred štirimi leti na prvih evropskih igrah v Bakuju.