Slovenci pred domačo tekmo v Tacnu z visokimi cilji.

0
593

Le še en dan nas loči od začetka tretje tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Po Londonu in Bratislavi je napočil čas za Ljubljano. Med petkom in soboto se bodo najboljši slalomisti in slalomistke za čim boljše uvrstitve potegovali na Savi, med njimi bo tudi enajst slovenskih predstavnikov.

To bo že 18. izvedba tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Ljubljani, odkar je mednarodna kajakaška zveza (ICF) vpeljala serijo svetovnih pokalov v sezoni 1988. Slovenci, predvsem pa kajakaši, so pred glasnimi domačimi navijači vedno dosegali izjemne uspehe. Med zmagovalci tacenske preizkušnje so kajakaši Andraž Vehovar (1995), Dejan Kralj (2001), Miha Terdič (2002), Andrej Nolimal (2003), Jure Meglič (2007), Peter Kauzer (2008, 2011, 2013, 2016) in Žan Jakše (2018) ter kanuista Anže Berčič (2013) in Benjamin Savšek (2014, 2016). Srebrne kolajne so si priveslali Andraž Vehovar (1998), Fedja Marušič (2x 1999), kanuista Simon Hočevar (2003) in Dejan Stevanovič (2007), Jure Meglič (2011) in dvojec Luka Božič – Sašo Taljat (2014). Seveda imamo z domače preizkušnje tudi nosilce bronastih medalj, do katerih so priveslali Fedja Marušič (1995), Miha Štricelj (1999), Simon Hočevar (2002), kajakašici Urša Kragelj (2011) in Eva Terčelj (2013), Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu (2013), Luka Božič pa tudi v kanuju enosedu (2014).

Med kajakašicami tokrat ne bo nastopila poškodovana Urša Kragelj, bo pa namesto nje dobila priložnost lanskoletna svetovna mladinska prvakinja v kajaku Eva Alina Hočevar, ki jo na Savi čaka tudi nastop med kanuistkami. Med kanuistkami bosta veslali še Alja Kozorog in Lea Novak, med kajakašicami pa Ajda Novak in Eva Terčelj.

Slednja je v letošnji sezoni nanizala že tri uvrstitve v finale na največjih tekmah: »Vedno se je lepo vrniti domov, v domače okolje. Občinstvo zmeraj pričara lepo vzdušje, to te še dodatno povzdigne in doda energijo. To je trening proga, zagotovo jo poznamo najbolje, ampak glede na to, da je pri nas tekmovanje vsako leto, mislim da jo tudi tujci kar dobro poznajo in se ne smemo preveč zanašati na to in jim ne smemo pustiti možnosti, da bi jih izkoristili.«

V konkurenci kajakašev bodo čim boljšo uvrstitev lovili Peter Kauzer, Niko Testen in Martin Srabotnik, med kanuisti pa Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič.

Savšek je letos blestel na evropskem prvenstvu, kjer je osvojil dve zlati kolajni, prva svetovna pokala pa se mu nista izšla povsem po načrtih: »Z evropskim prvenstvom sem zelo zadovoljen, saj sem osvojil naslov evropskega prvaka, slabše pa se je izšlo v dveh finalih svetovnih pokalih. Vseeno sem v letošnji sezoni dobro pripravljen. Poskušal bom izboljšati še tiste malenkosti v finalnih nastopih.  Seveda me najbolj veseli tekmovati v domačem Tacnu. Vreme bo super, tako da pričakujem tudi veliko obiskovalcev, ki nas bodo prišli spodbujat. Na domači tekmi ciljam visoko in bi rad dosegel dober rezultat.«

Na dveh tekmah svetovnega pokala pa je odlično tekmoval Luka Božič. V Londonu je bil četrti, v Bratislavi tretji. »Na začetku sezone in obdobju pred EP sem se kar iskal, tudi na EP še nisem dobro dirkal, potem z začetkom svetovnih pokalov pa sem dobil pravi ritem. Že pred dvema tednoma v Londonu sem osvojil četrto mesto, kar je bil zame lep uspeh, ker sem iskal prave nastavitve v čolnu, zamenjal sem veslo. Zdaj se počutim super, to sem pokazal tudi na zadnjem svetovnem pokalu, ko sem stopil še stopničko višje. Vsi smo navajeni na progo v Tacnu, tu  treniramo skoraj celo pripravljalno obdobje. Pripravljen sem dobro in upam, da bom odpeljal še boljše kot na zadnjih dveh svetovnih pokalih in da bom na koncu zadovoljen z rezultatom,« je pred tekmo povedal Luka Božič.

Tekma svetovnega pokala v Tacnu se bo začela v petek ob 9. uri s kvalifikacijami kanuistov in kajakašic, popoldne bodo sledile kvalifikacije kanuistk in kajakašev. V soboto bo začetek polfinala kanuistov in kajakašic ob 9. uri, ob 12. uri pa sledi finale. V nedeljo bosta polfinale in finale kanuistk in kajakašev prav tako na sporedu ob 9. in 12. uri, ob 15. uri pa sledi še tekmovanje v ekstremnem slalomu na divjih vodah.

 

Več informacij: http://www.slalomtacen.com/