Anja Osterman svetovna podprvakinja na 200 metrov!

0
393

Anja Osterman je na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Darthmouthu -Halifaxu priveslala do največjega uspeha v karieri v kajakaškem enojcu in se veselila srebrne kolajne na 200-metrski razdalji. Jošt Zakrajšek je na 5000-metrski razdalji priveslal do odličnega petega mesta, Vid Debeljak pa je bil tretji v finalu B na 200 metrov.

Primorska sprinterka na mirnih vodah Anja Osterman je v Kanadi priveslala do največjega uspeha v enojcu v karieri doslej. V napetem finalu kajakašic na 200 metrov na svetovnem prvenstvu v Kanadi je morala premoč priznati le prvi favoritinji in najboljši sprinterki zadnjih let Novozelandki Lisi Carrington.

Anja je v cilju zaostala le za sekundo za večkratno svetovno in olimpijsko prvakinjo Liso Carrington. Bron si je priveslala Madžarka Anna Lucz, ki je za vodilno kajakašico zaostala za sekundo in 15 stotink.

»Super je, danes je peti dan tekmovanja in iz tekme v tekmo mi je šlo boljše. Po včerajšnji 500-metrski tekmi, kjer sem medaljo izgubila v zadnjih 40 metrih, se je danes vse poklopilo in sem bila druga. Taktika je bila takšna kot ponavadi na 200 metrov – dober start in na polno do cilja. Nisem vedela, kaj pričakovati, saj je veter zelo močan. Vse se je poklopilo in osvojila sem drugo mesto. Zelo sem zadovoljna,« so bile uvodne besede nove svetovne podprvakinje.

Ob tem je še dodala: »Med samo tekmo nisem vedela, na kateri poziciji sem, saj sem bila na progi sedem. Vedela sem, da veslam dobro. Upala sem, da bom s takšnim občutkom prišla tudi v cilj. Ko sem pogledala okoli sebe in videla, da sem dobila to medaljo, sem bila res zadovoljna. Občutek je super, ker je to moja prva medalja v K1. Zadovoljna sem, da se letošnja sezona tako dobro razpleta.«

Počitka ne bo, saj se 18. avgusta v Münchnu v sklopu evropskega prvenstva več športov, kjer bodo istočasno potekala prvenstva stare celine v devetih športih, začenja še drugi vrhunec sezone: »Čez deset dni je še evropsko prvenstvo. Nanj se bom pripravljala na Slovaškem skupaj s trenerjem, ki ga tukaj ni. Ciljam na visoka mesta tudi na evropskem prvenstvu.«

To je četrta kolajna za Anjo s svetovnih prvenstev, druga srebrna, saj je tri osvojila v kajakaškem dvojcu skupaj s Špelo Ponomarenko Janić. Leta 2019 sta bili na svetovnem prvenstvu v K2 200m drugi v Szegedu, v sezonah 2017 in 2019 pa tretji v K2 500m. Ob tem sta bili še evropski prvakinji v K2 200m leta 2021, leta 2017 pa drugi na EP v K2 500m. Anja se sicer lahko pohvali tudi s kolajno v kajakaškem enojcu s sredozemskih iger leta 2018 ter kolajnami s tekem svetovnega pokala.

S tem je Anja postala druga slovenska sprinterka na mirnih vodah s posamično kolajno s svetovnih prvenstev. Leta 2006 je bila Špela Ponomarenko Janić druga v K1 200 metrov na svetovnem prvenstvu v Szegedu, v enojcu na svetovnih prvenstvih pa je Špela osvojila še tri bronaste kolajne na 200-metrski razdalji.

Dobro je v finalu B kajakašev na 200 metrov veslal tudi Vid Debeljak. Zmagal je Izraelec Stav Mizrahi, za njim pa sta z zaostankom 0,18 sekunde prišla Vid in Čeh Martin Sobišek. Na koncu je bil Debeljak tretji, saj so očitno tisočinke šle v prid češkemu tekmovalcu. V finalu A si je naslov svetovnega prvaka na tej razdalji priveslal Španec Carlos Arevalo, drugi je bil Šved Petter Menning, tretji pa Madžar Kolos Csizmadia.

V povsem zadnji preizkušnji prvenstva je tekmoval Jošt Zakrajšek in na 5000 metrov priveslal do odličnega petega mesta. Tokratno tekmo so izvedli z dvema prenosoma čolnov, kjer tekmovalci s čolnom v roki po kopnem pretečejo kratko razdaljo ter se nato vrnejo v čoln in nadaljujejo z veslanjem, kar je značilnost kajakaškega maratona. Prenosa sta bila usodna za prvega favorita te tekme Portugalca Fernanda Pimento, saj je z repom čolna med tekom udaril ob tla ter tako poškodoval smernik, da kljub naporom pri veslanju ni šlo dalje in je jezen zapustil jezero.

Jošt Zakrajšek, ki ima tudi nekaj izkušenj s tekmovanj v kajakaškem maratonu, je poznavanje druge discipline dobro unovčil. Kljub slabšemu startu je uspel dohiteti vodilne tekmovalce, dobro se je znašel pri prenosih in na koncu v cilj priveslal kot peti, z 42 sekundami zaostanka za zmagovalcem tekme. Svetovni prvak je postal Šved Joakim Lindberg, drugi je bil Nemec Tamas Grossmann, tretji pa Španec Francisco Cubelos.

Čez deset dni sprinterje na mirnih vodah čaka še evropsko prvenstvo v Münchnu.

REZULTATI: https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=72&gmt=2&gmt2=-120

SPLETNI PRENOS:

https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/halifax-2022

https://canoe22.com

Foto: Jan Šmit

Video: Jack Carnell / Britanska kajakaška zveza