Anja Osterman šesta na 500m na SP v Kanadi

0
359

Sprinterka na mirnih vodah Anja Osterman je veslala v finalu svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Halifaxu in na 500-metrski razdalji osvojila šesto mesto. V finalu B kajakašev na 500 metrov je bil Rok Šmit osmi.

Anja Osterman je v Kanado pripotovala kot ena izmed tistih tekmovalk, ki bodo v krogu favoritinj za najvišja mesta. V petek je to dokazala z uvrstitvijo v finale A tako na 500- kot 200-metrski razdalji. Uspešno je začela tudi v finalu A na 500 metrov, kjer je bila večji del proge na mestih, ki bi lahko prinesla odličje. V finalu je Novozelandka Lisa Carrington sicer vodila vse do cilja, a v boju za srebro ali bron je bila v igri tudi Anja Osterman. Žal se ji v zadnjih metrih proge ni izšlo in na koncu je osvojila šesto mesto, kar je v tako močni konkurenci zelo dober rezultat.

»Pogoji danes tekmovalkam niso bili naklonjeni, saj piha močan veter v prsi. Odkar sem tu, se ne počutim kot prava Anja, nekaj manjka. Danes sem šla na start samozavestno. Startala sem dobro, veslala sicer nisem kot znam, ampak sem čutila, da sem dovolj hitra in konkurenčna ostalim. Ko sem prečkala zadnjih 200 metrov se mi je celo smejalo, ker sem vedela, da sem v boju za medalje. V zadnjih sto metrih pa so roke otrdele, čoln ni več letel po progi in tam sem začela izgubljati. Ko pomislim, da sem izgubila medaljo v zadnjih nekaj metrih, mi ne gre iz glave, a vseeno sem zelo zadovoljna, da sem sploh prišla v finale,« je takoj po nastopu povedala Anja Osterman.

Naslov svetovne prvakinje, že enajsti in tretji na tej razdalji, si je priveslala Novozelandka Lisa Carrington. Z drugim mestom je prijetno presenetila Hrvatica Anamaria Govorčinović, tretja pa je bila Nemka Jule Hake.

Danes je nastopil tudi Rok Šmit in veslal v finalu B kajakašev na 500 metrov. Z dobrimi štirimi sekundami in pol zaostanka za zmagovalcem finala B Francozom Francisom Mougetom je Šmit v cilj priveslal kot osmi. To je pomeni, da je na 500-metrski razdalji na tem prvenstvu zasedel končno 17. mesto.

V finalu A kajakašev na 500 metrov je bil najboljši Čeh Josef Dostal, drugi je bil Avstralec Jean Wethuyzen, tretji pa Portugalec Fernando Pimenta.

Jutri bo na sporedu zadnji dan svetovnega prvenstva in spremljali bomo tri slovenske nastope. Ob 15.10 po slovenskem času bo Vid Debeljak veslal v finalu B na 200 metrov, ob 16.03 Anjo Osterman čaka finale A na 200 metrov, ob 21.30 pa se bo Jošt Zakrajšek podal v borbo za čim višje mesto na 5000 metrov.

Finale A na 200 metrov si boste od 16. ure dalje lahko ogledali v neposrednem prenosu na TV Slovenija 2.

REZULTATI: https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=72&gmt=2&gmt2=-120

SPLETNI PRENOS:

https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/halifax-2022

https://canoe22.com

Foto in video: Jan Šmit