Anja Osterman na svetovnem prvenstvu priveslala do dveh final A

0
19

Prvo ime naše reprezentance v sprintu na mirnih vodah na svetovnem prvenstvu v Kanadi je Anja Osterman. Primorka je v petek veslala v polfinalih na 500 in 200 metrov ter se na obeh razdaljah uvrstila v finale A ter s tem v boj za odličja. Rok Šmit bo veslal v finalu B na 500 metrov, Vid Debeljak pa v finalu B na 200 metrov.

Anja Osterman je dan začela s polfinalno tekmo na 500 metrov, kjer je v cilj priveslala kot tretja in se tako uvrstila v sobotni finale A. V svoji polfinalni skupini je zaostala za prvo favoritinjo prvenstva Novozelandko Liso Carrington in Belgijko Hermien Peters. Anja je imela skupno sedmi čas polfinalnih skupin.

Dve uri kasneje je Anja startala še v polfinalu na 200 metrov, na razdalji, kjer je letos v svetovnem pokalu blestela z zmagama v Račicah in Poznanju. Tudi tokrat je bila zelo hitra in se v svoji polfinalni skupini veselila zmage ter gladke uvrstitve v finale A. Od najbližje zasledovalke Francozinje Vanine Paoletti je bila hitrejša za pol sekunde. Izmed vseh polfinalistk je bila Anja najhitrejša.

Kot prvi Slovenec se je v polfinalne tekme podal slavljenec Rok Šmit, ki je tekmoval na 500 metrov. V svoji skupini je ciljno linijo prečkal kot peti in si priveslal nastop v sobotnem finalu B.

Do finala B ter boja za uvrstitev med 10. in 18. mestom se je prebil tudi Vid Debeljak na 200 metrov. V svoji skupini je bil šesti. Tekmovalec, ki je v preteklosti blestel v spustu na divjih vodah, v Kanadi tekmuje poškodovan, saj ima težave z vnetjem mišice na podlahti.

Šmit in Debeljak sta moči združila v kajakaškem dvojcu na 500 metrov, kjer pa sta v svoji skupini zasedla osmo mesto in tako obstala v tej fazi tekmovanja.

V polfinalu kajakašev na 1000 metrov je svojo pot zaključil tudi Jošt Zakrajšek. Član kajakaškega kluba Tacen je bil v drugi polfinalni skupini sedmi in tako za eno mesto zgrešil napredovanje v finale B. V nedeljo ga čaka nova priložnost, saj bo tekmoval na 5000 metrov, kjer je letos osvojil kolajni na svetovnih pokalih v Račicah in Poznanju.

V soboto bomo ob 17.21 po slovenskem času stiskali pesti za Anjo Osterman, ki bo veslala v finalu A na 500 metrov, ob 19:48 pa bo v finalu B na isti razdalji tekmoval Rok Šmit. Preostali slovenski nastopi so na sporedu v nedeljo.

REZULTATI: https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=72&gmt=2&gmt2=-120

SPLETNI PRENOS:

https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/halifax-2022

https://canoe22.com

Foto: Jan Šmit