Anja Osterman ter Jan in Rok Šmit so se na EP v Romuniji uvrstili v finale A.

0
348

Čeprav je ta konec tedna pozornost usmerjena predvsem v slalom na divjih vodah, saj se člani na svetovnem prvenstvu v Londonu potegujejo za olimpijske kvote, na drugem koncu Evrope – v Romuniji – poteka tudi veliko sprintersko tekmovanje. Na evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah so odpotovali mlajša članica Anja Osterman ter mladinca Jan in Rok Šmit.

Maloštevilna slovenska ekipa v romunskem Bascovu je uvodne nastope na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane opravila zelo dobro. Mlajša članica Anja Osterman je v svoji kvalifikacijski skupini na 1000 metrov zasedla tretje mesto in se tako neposredno uvrstila v finale A, ki bo na sporedu jutri. Pred njo sta ciljno linijo prečkali le Italijanka Susana Cicali in Nemka Tabea Medert.

Podobno kot Ostermanova sta tudi brata Jan in Rok Šmit uspešno nastopila na pol krajši razdalji. V konkurenci mladinskih kajakaških dvojcev na 500 metrov sta v svoji kvalifikacijski skupini zmagala in se brez težav uvrstila v finale A na tej razdalji. Še najbolj sta se jima približala Nemca Gregor Rosenhahn in Benedikt Bachmann, ki sta za slovensko navezo zaostala za skoraj sekundo in pol. Finalni nastop ju čaka v nedeljo.

Člana bohinjskega kajakaškega kluba sta v kajakaškem dvojcu nastopila tudi na 1000 metrov, kjer sta se brez težav uvrstila v polfinale. Tu sta nato v cilj priveslala kot četrta, za posadkami Nemčije, Srbije in Bolgarije. S četrtim mestom sta prišla do finala B na tej razdalji. Ta ju čaka jutri.

Prav tako do finala B je prišla Anja Osterman. Po uvrstitvi v finale A na 1000 metrov je bila v polfinalni skupini na 500 metrov četrta in tako le za mesto zgrešila napredovanje v finale A. Nov nastop na pol kilometrski razdalji jo čaka v nedeljo.

Rok Šmit se je na tekmovališče podal tudi v kajaku enosedu. V kvalifikacijski skupini na 200 metrov je bil četrti in zanesljivo prišel do polfinala. Pred njim so se zvrstili Španec Jose Gomez, Ukrajinec Ivan Semikin in Romun Laris Nita. Polfinalni nastop na najkrajši tekmovalni razdalji ga čaka jutri.

V soboto bo Anja Osterman startala v kvalifikacijah na 200 metrov, popoldne sledijo še polfinala, v nedeljo pa bodo tekmovalci in tekmovalke na tej razdalji veslali še v finalih.

Rezultati: http://europecanoeevents.com/live-results/time-table