Simon Brus je bil 5., Peter Kauzer 14., Janoš Peterlin pa 20.

0
580

Zadnji kvalifikacijski dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Londonu so svojo formo pokazali še kajakaši. Vsi slovenski reprezentanti – Simon Brus, Peter Kauzer in Janoš Peterlin – so bili uspešni že v prvem poskusu. Po novih pravilih, ki v polfinale po prvi vožnji popeljejo najboljših 30 kajakašev, so prvo oviro preskočili brez večjih težav. Simon Brus je bil peti, Peter Kauzer 14., Janoš Peterlin pa 20.

Tokrat se je na progi najbolje znašel najmlajši član kajakaške trojke Simon Brus, ki je v močni konkurenci kvalifikacijsko vožnjo končal na petem mestu. Ciljno linijo je s povsem enakim časom prečkal tudi Avstralec Jaxon Merrit, tako da sta si delila mesto med najboljšimi. »Lepo je bilo veslati, ker sem se počutil lahkotnega, vse je bilo preprosto. V cilj nisem prišel tako utrujen kot po navadi, saj je šlo vse lepo z vodo. Postavil sem hiter čas in prihranil moči. Zelo sem zadovoljen. Postavitev proge je zelo lahka, je pa zahtevna voda. Jutri oziroma za nas pojutrišnjem bo verjetno malo težje. Sicer mi ta voda zelo ustreza, ker mi je londonska proga zelo všeč. V nedeljo bom poskušal ponoviti to vožnjo oziroma še malo dodati,« je povedal Celjan.

Precej bolj pestra tekma je za Petrom Kauzerjem. Slednji je skoraj zamudil na start, saj je bil prepričan, da ima start slabih deset minut kasneje kot ga je dejansko imel. Naknadno so namreč nekoliko spremenili startno listo, po izdaji katere ni bil pozoren na startni čas. »Kot običajno sem se šel ogrevat, pa na stranišče in popil nekaj vode, ko so mi začeli vpiti, da je Grimm že prišel v cilj. Nič mi ni bilo jasno, ko so mi vsi vpili “pojdi, pojdi”. Tudi na traku sem že videl Vavra (Vavrinec Hradilek, op. p.), ki je startal malo za mano. Priletel sem na start, si zapel krovnico in prišel v startni blok, pa se niti nisem imel časa ustaviti. Starterka mi je takoj rekla naj grem. Sploh nisem imel časa razmišljati. Bil sem kar zadihan, tako da sem moral začeti bolj počasi, da sem prišel k sebi,« je prigodo opisal Kauzer.

Hrastničan, ki je kvalifikacije končal na 14. mestu, ni bil v dvomih glede napredovanja: »Vedel sem, da ne bi smelo biti težav z napredovanjem, glede na formo, ki se je stopnjevala skozi sezono in glede na moje vožnje ter hitrost. Do cilja sem pokazal kontrolirano vožnjo, brez dotika vrat, le dvoje vrat sem načrtno preveslal nekoliko bolj rizično, ravno toliko, da sem videl, da upam to narediti ne glede na to, da je to svetovno prvenstvo. Vesel sem, da sem prišel naprej. Ena ovira na poti do olimpijske kvote za Slovenijo je za nami, zdaj nas čaka še nedeljska tekma. Dobre občutke s treningov moram prenesti v polfinale in se poskušati uvrstiti v finale. Konkurenca je izenačena. V finalu želim pokazati takšno vožnjo kot sem jih na zadnjih tekmah.«

Tudi Janoš Peterlin je lahko opremo pospravil že po prvi vožnji ter si prihranil nekaj moči za nedeljsko preizkušnjo. Priveslal je do 20. mesta. »Proga ni tako težka, mislim, da jo bodo za polfinale bolj zavili. Počutje je dobro, čeprav je nekoliko drugače, ker je le svetovno prvenstvo in se pridobivajo kvote. Ampak to poskušam odmisliti po najboljših močeh in odpeljati svojo vožnjo. Kvalifikacijski sistem je letos malo spremenjen, tako da se moraš kar hitro prilagoditi. Če se uvrstiš že s prvo vožnjo, je potem v polfinalu lažje, v drugi vožnji gre namreč vse bolj na nož. Je zahtevnejša kot prva,« je povedal Peterlin. Član hrastniškega kluba je tudi priznal, da bi rajši imel nekoliko drugačen tekmovalni program kot je na tem prvenstvu, ko so kajakaši na prvi nastop čakali dva dni: »Bilo je kar težko čakati in dva dneva samo gledati tekmo. Pritisk se je stopnjeval. Rajši bi videl, da bi prvi začeli s tekmo.«

Prva tri mesta v kajakaških kvalifikacijah so pripadla tekmovalcem iz anglosaksonskih držav. Prvi je bil Novozelandec Michael Dawson, drugi Britanec Joseph Clarke, tretji pa Američan Michal Smolen.

Jutri bodo na olimpijski progi v Londonu delili prve komplete kolajn. Polfinalne in finalne vožnje čakajo dvojce in kajakašice, popoldne pa bodo v omenjenih disciplinah na sporedu še ekipne tekme.

Rezultati v živo: http://canoeliveresults.com/

Uradna stran prvenstva: http://london.worldchampionships.events.slalom.canoeicf.com/home