Anja Osterman v finalu B na 500 metrov le za olimpijsko podprvakinjo.

0
432

Na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah, ki ga ta teden gosti portugalski Montemor-o-Velho, smo videli prve končne odločitve na razdaljah, kjer tekmujeta slovenska predstavnika. Anja Osterman je v finalu B kajakašic na 500 metrov priveslala do drugega mesta, Jošt Zakrajšek pa je na 1000-metrski razdalji v polfinalu zasedel sedmo mesto.

V finalu B kajakašic na 500 metrov je nastopila Anja Osterman. V cilj je priveslala kot druga in se bo domov vrnila s končnim enajstim rezultatom svetovnega prvenstva na tej razdalji. V tem finalu je veslala tudi olimpijska podprvakinja na 500 metrov iz Ria de Janeira Danka Emma Jorgensen, ki je bila tudi edina, ki je ciljno linijo prečkala pred našo reprezentantko. 

V finalu A se je naslova svetovne prvakinje veselila petkratna olimpijska prvakinja Madžarka Danuta Kozak, ki se je po porodu zmagovalno vrnila na svetovni vrh, druga je bila Novozelandka Lisa Carrington, tretja pa Belorusinja Volha Kudženka. 

“Ne glede na to, da mi je včeraj zmanjkalo samo deset centimetrov, sem še vedno zadovoljna. To je moje drugo svetovno prvenstvo, sploh prvo v K1, tako da sem kar zadovoljna. V današnjem finalu sem nekoliko popravila taktiko od včeraj. Prvih 250 metrov bolj umirjeno, nato pa dala vse, kar sem imela. Prišla sem do drugega mesta. Mislim, da je to super. Premagala me je le olimpijska podprvakinja. To je dobra popotnica za naprej,” je povedala Ostermanova. 

Popoldne je Anja Osterman veslala še v kvalifikacijah kajakašic na 200 metrov. V svoji skupini je dosegla četrti čas in se tako brez težav uvrstila v nedeljski polfinale. Pred njo se se uvrstile Britanka Jessica Walker, Poljakinja Marta Walczykiewicz in Švedinja Linnea Stensils. 

Najprej se je na progo sicer podal Jošt Zakrajšek, ki je veslal v prvi polfinalni skupini kajakašev na 1000 metrov. Poleg njega so veslali številni odlični tekmovalci, na čelu z letošnjim evropskim prvakom na tej razdalji Portugalcem Fernandom Pimento, drugouvrščenim z letošnjega EP Madžarom Balintom Kopaszem in bronastim z EP Nemcem Maxom Rendschmidtom. Zakrajšek je bil na koncu v skupini sedmi, kar je pomenilo, da je na svetovnem prvenstvu na tej razdalji tu zaključil s svojimi nastopi, saj se je kot zadnji v finale B uvrstil šestouvrščeni kajakaš skupine. Najhitrejši trije kajakaši prvenstva stare celine so bili tudi tisti, ki so se uvrstili v finale A.  

V velikem in zelo zanimivem finalu se je naslova svetovnega prvaka pred glasnimi domačimi navijači veselil Fernando Pimenta, srebrno kolajno si je priveslal Max Rendschmidt, bron pa Čeh Josef Dostal. 

“Glava je še vroča, tako da je zdaj težko kar koli ocenjevati. Zagotovo je to daleč od želja. Avgustovska svetovna prvenstva bom očitno moral še malo naštudirati. Najprej si moram ogledati, kako je izgledala tekma, potem pa dalje,” je povedal Zakrajšek, ki ga jutri čaka še nastop na 5000 metrov: “Želje so zmeraj velike, dokler bodo takšne, bom tudi vztrajal. Glede na današnji dan je težko kar koli napovedovati. Zagotovo pa si želim, da bom veslal tako kot najboljše znam in da bom na cilju ne glede na rezultat zadovoljen.”

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s polfinalnimi in finalnimi tekmami na 200 metrov ter najdaljšo preizkušnjo na 5000 metrov, kjer bo veslal Jošt Zakrajšek.

 

Video izjava Anje Osterman: https://www.youtube.com/watch?v=lTV9d9GgYWU

 

Video izjava Jošta Zakrajška: https://www.youtube.com/watch?v=XXsXhAhV1PQ

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/montemor-o-velho-2018/rankings-results