Anže Berčič in Eva Terčelj srebrna na svetovnem pokalu v Tacnu.

0
602

V Tacnu so podelili prva kompleta kolajn na tretji tekmi za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Med kanuisti si je drugo mesto priveslal Anže Berčič, med kajakašicami pa je bila druga Eva Terčelj. V finalu sta veslala še Benjamin Savšek, ki je bil na koncu četrti, in Luka Božič, ki je zasedel deveto mesto. Ajda Novak je zasedla končno 13. mesto, Eva Alina Hočevar pa je bila 25.

 

Slovenski reprezentanti so imeli pred domačo preizkušnjo visoke cilje, ki so jih v sobotnem delu tekmovanja tudi udejanjili. V finale kanuistov se je namreč uvrstila vsa slovenska trojica, med kajakašicami pa Eva Terčelj. Blizu je bila tudi Ajda Novak, ki je na koncu zasedla 13. mesto, Eva Alina Hočevar pa je tekmovanje na zahtevni progi, ki je težave povzročala številnim, končala na 25. mestu.

Eva Terčelj je v novo sezono vstopila z novim trenerjem, sedaj sodeluje z Jernejem Abramičem, in sprememba ji je očitno dobro dela. Na evropskem prvenstvu in na obeh dosedanjih tekmah svetovnega pokala se je uvrstila v finale, enako je bilo tudi tokrat. S progo je enkratno opravila že v polfinalu, ko je bila druga, enako uvrstitev pa je na koncu zasedla tudi v finalu. Po novih stopničkah na tekmah svetovnega pokala je povedala: »Z današnjim dnem sem zelo zadovoljna. Predvsem s tem, da mi je uspelo ohraniti mirno glavo in zbranost v finalni vožnji. Če je prvi tek dober, tekoč, je potem zmeraj težje startati, ker je letvica postavljena visoko. Ampak se ne smeš obremenjevati.«

Anže Berčič si je finale priveslal kot deseti polfinalist, zato se je na progo podal kot prvi. Ko je priveslal v cilj, tako ni vedel, kam ga bo njegov nastop ponesel. Za njim se je na progo podal še Italijan Roberto Colazingari, ki ga je prehitel, a to je bil tudi edini tekmovalec, ki je s progo opravil bolje kot Berčič. »Vesel sem, da sem odpeljal dobro finalno vožnjo, saj sem imel letos kar nekaj težav s prikazovanjem dobrih voženj. Zaradi dotikov sem imel srečo, da sem se uvrstil v finale. Finalna vožnja pa je bila z izjemo prvega jeza, ko me je ustavilo, zelo dobra, tako da sem res vesel,« je po osvojeni srebrni kolajni povedal Berčič.

V finalu smo imeli še dva predstavnika. Benjamin Savšek je odlično opravil s polfinalno progo, saj je bil prvi, Luka Božič pa je po prvem nastopu dneva zasedal tretje mesto. V finalu se jima žal ni vse izšlo. Savšek je namreč preizkušnjo končal tik pod zmagovalnim odrom, na četrtem mestu: »Imel sem kar nekaj težav, saj sem skozi celo pot lovil pravi ritem. Rezultatsko je vsekakor najboljše letos na svetovnih pokalih, ampak sem glede na polfinalno vožnjo pričakoval boljše.«

Luka Božič je v finalu prejel 52 kazenskih sekund in bil deveti: »Tudi ta teden sem bil dobro pripravljen. Do polfinala sem opravil dobro, v finalu pa se mi je zgodila sicer majhna napaka, a me je stala 50 kazenskih sekund. Kljub temu grem z dvignjeno glavo naprej.«

Med kanuisti je zmagal Italijan Roberto Colazingari, tretje mesto pa si je priveslal Slovak Alexander Slafkovsky, ki je v Tacnu pred dvema letoma postal evropski prvak. Tudi v konkurenci kajakašic je zmaga odšla v Italijo. Najhitrejša je bila v Nemčiji rojena kajakašica Stefanie Horn, ki že več let tekmuje za Italijo. Tretje mesto si je priveslala Ukrajinka Viktoria Us.

V nedeljo bodo na vrsti polfinalne in finalne vožnje kanuistk in kajakašev. Polfinale se začne ob 9. uri, finale pa ob 12. uri.