Vsi slovenski čolni v polfinalu svetovnega pokala v slalomu v Tacnu.

0
432

S kvalifikacijami se je na savskih brzicah začela tretja tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Uvodni dan tekmovanja na domači progi so se izkazali vsi slovenski predstavniki in se uvrstili v naslednjo fazo tekmovanja. Najboljši slovenski rezultat uvodnega dne je pripadel kanuistki Alji Kozorog, ki je bila v kvalifikacijah tretja.

Kot prvi so se na progo podali kanuisti, kjer sta si s prvo vožnjo uvrstitev v polfinale zagotovila Benjamin Savšek in Anže Berčič. Letošnji evropski prvak Savšek je na domači progi prvi dan preizkušenj dosegel peti čas, Anže Berčič pa je bil 13. Luka Božič, ki je na prvih dveh tekmah svetovnega pokala zasedel četrto in tretje mesto, je imel v prvem nastopu nekaj napak, ki so ga uvrstile na 21. mesto in je tako za eno mesto zgrešil neposredno uvrstitev v polfinale. V drugi vožnji je bil tretji in se tako tudi on uvrstil v sobotni del tekmovanja. Najhitrejši med kanuisti je bil Avstralec Daniel Watkins, drugo mesto je zasedel Slovak Matej Benuš, tretje pa Čeh Lukaš Rohan. 

Med kajakašicami se je Ajda Novak v polfinale uvrstila z desetim časom kvalifikacij, Eva Terčelj pa kot trinajsta. Namesto poškodovane Urše Kragelj, ki so jo že operirali, je priložnost med kajakašicami dobila Eva Alina Hočevar. Lanskoletna svetovna mladinska prvakinja in evropska podprvakinja je bila v prvi vožnji 30., v drugi pa osma, kar je pomenilo, da si je tudi ona zagotovila mesto med polfinalistkami. Najhitrejša je bila Italijanka Stefanie Horn, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Brazilka Ana Satila. 

Za najboljši slovenski rezultat kvalifikacij je poskrbela Alja Kozorog. Med kanuistkami je namreč zaostala le za Jessico Fox in Avstrijko Viktorio Wolffhardt in se s tretjim časom brez težav uvrstila v polfinale. Tam se ji je po prvem nastopu pridružila tudi Eva Alina Hočevar, ki je bila osma. Lea Novak je šla na progo dvakrat. V prvem nastopu je bila namreč 26., v drugem pa se je kot deseta uspela uvrstiti med trideseterico kanuistk. 

Zadnji so v kvalifikacijah nastopili kajakaši. Vsi trije so si nedeljski polfinale zagotovili s prvo vožnjo. Peter Kauzer je bil namreč peti, Niko Testen sedmi, Martin Srabotnik pa 20. Najhitrejši je bil olimpijski prvak iz Ria Britanec Joseph Clarke, drugi je bil Avstralec Daniel Watkins, tretji pa Portugalec Antoine Launay. 

V soboto bodo ob 9. uri v polfinalu najprej nastopili kanuisti, sledile bodo kajakašice, ob 12. uri pa se začnejo še finalne preizkušnje.