Anže Berčič je bil najhitrejši v kvalifikacijah tekme v La Seu d”Urgellu.

0
428

Nekaj slovenskih slalomistov na divjih vodah je v preteklih dneh treniralo na progi v La Seu d”Urgellu, ta vikend pa tam nastopajo še na pokalu Pirenejev. Slovenski tekmovalci so se v sobotnih kvalifikacijah dobro odrezali, saj je bil Anže Berčič najboljši med kanuisti, kajakašica Urša Kragelj in kajakaš Jure Meglič pa sta zasedla tretji mesti. Med deseterico se je s sedmim časom uvrstila tudi Eva Terčelj.

Prizorišče, ki je leta 1992 gostilo olimpijsko slalomsko tekmo, ta vikend gosti prvo izmed treh tekem za pokal Pirenejev. Tekmi v Španiji bosta sledili še dve preizkušnji v Franciji – v Foixu in Pauju. V soboto so bile na sporedu kvalifikacije v vseh kategorijah, kjer so slovenski slalomisti svojo nalogo dobro opravili. Prav vsi so se uvrstili v nedeljski polfinale.

V kategoriji kanuistov se je s prvim mestom izkazal Anže Berčič, ki je za nekaj manj kot sekundo ugnal francoskega kanuista Pierra Antoina Tillarda, tretje mesto pa si je priveslal španski tekmovalec Ander Elosegi, ki je na olimpijskih slalomih v Pekingu in Londonu obakrat osvojil četrto mesto.

Urša Kragelj, ki je lansko sezono prav na tem prizorišču prišla do prve zmage v svetovnem pokalu (tudi prve ženske v zgodovinski slovenskega kajakaštva), je kvalifikacije končala na tretjem mestu. Za prvouvrščeno Španko Marto Martinez je zaostala za slabi dve sekundi. Drugo mesto si je priveslala avstralska kajakašica in dobitnica olimpijske kolajne iz Londona Jessica Fox. Na tekmi je nastopila tudi Eva Terčelj, ki je na progi naredila nekaj napak ter zasedla sedmo mesto.

Daleč najštevilčnejša slovenska zasedba je bila med kajakaši, kjer je Jure Meglič priveslal do tretjega mesta. Na prvih dveh mestih sta se zvrstila španska tekmovalca Joan Crespo in Samuel Hernanz. Dejan Kralj, ki se je iz dvojca znova vrnil v konkurenco kajakašev, je bil enajsti, Martin Albreht dvanajsti, Matic Štrukelj 23., Matej Poljanec pa 34.

V konkurencah dvojcev in kanuistk slovenskih predstavnikov oziroma predstavnic ni bilo. Med dvojci sta bila najboljša Francoza Pierre Labarelle in Nicolas Peschier, pred Špancema Danijem Marzom in Jesusom Perezom ter še eno francosko posadko Hugo Biso – Pierre Picco. Najboljša kanuistka je bila Španka Nuria Vilarrubla, druga je bila Jessica Fox, tretja pa še ena predstavnica Španije Annebel Van Der Knijff.

V nedeljo bodo na sporedu še polfinalne in finalne vožnje.