Anže Urankar, Blaž Cof in Ana Šteblaj državni prvaki v sprintu na divjih vodah

0
398

Na Kolpi je potekala tekma ECA evropskega pokala in državno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, ki je bilo hkrati tudi prva izbirna tekma za sestavo reprezentance. Med kajakaši se je naslova državnega prvaka veselil Anže Urankar, med kanuisti Blaž Cof, med kajakašicami pa Ana Šteblaj.

V najmočnejši konkurenci kajakašev je tokrat naslov najboljšega v državi pripadel Anžetu Urankarju, ki se je na vrh zavihtel z najboljšo drugo vožnjo. Po prvem nastopu je bil na vrhu Nejc Žnidarčič, ki pa je v drugo dosegel tri stotinke slabši čas kot v svojem prvem nastopu, medtem ko je Urankar precej izboljšal čas svoje prve vožnje in bil na koncu 48 stotink sekunde pred Žnidarčičem. Bronasto kolajno si je priveslal Simon Oven z boljšim časom druge vožnje.

V kanuju je na tekmi evropskega pokala v sprintu na divjih vodah pričakovano slavil Blaž Cof, ki je tako postal tudi državni prvak v tej kategoriji. S sekundo in 87 stotinkami zaostanka se je na drugo mesto uvrstil Martin Gale, tretji pa je bil Hrvat Tomislav Hohnjec. V razvrstitvi državnega prvenstva je bron osvojil Nejc Gradišek, ki je bil na evropskem pokalu sicer četrti.

Najtesnejši razplet smo videli v konkurenci kajakašic, kjer je prvouvrščeni tekmovalki ločila vsega stotinka sekunde. Zmage na evropskem pokalu se je veselila Nika Ozimc, medtem ko je Ana Šteblaj na drugem mestu zaostala za stotinko sekunde. Državni naslov je sicer pripadel Ani Šteblaj, ki je bila boljša v drugem nastopu, katerega rezultate so upoštevali za naslove državnih prvakov. Tretje mesto si je priveslala Živa Jančar.

Na evropskem pokalu so se pomerili tudi dvojci, a ta kategorija ni štela za državno prvenstvo, saj ni nastopilo dovolj slovenskih dvojcev. Zmagala sta člana Kanu kluba Simon Martin Gale in Nejc Gradišek, druga sta bila Hrvata Janko Presečki in Tomislav Hohnjec, ki sta zaostala za štiri sekunde, tretje mesto pa je pripadlo srbski dvojici Pavle Zdravković – Zoran Krumov, ki pa sta zaostala za več kot devet sekund.

V razvrstitvi državnega prvenstva v kategoriji do 23 let je med kajakaši zmagal Tjaš Til Kupsch, pred Lenartom Stanovnikom in Matijo Preskarjem, med kajakašicami so bile najboljše Sara Globokar, Naja Pinterič in Špela Marinko, med kanuisti pa Gaber Ferlinc, Aljaž Marko Golob in Rok Žitnik. Vrstni red kajakašic in kanuistov je bil enak tudi v konkurenci mladink in mladincev, kjer je bil prav tako najboljši med kajakaši Tjaš Til Kupsch, medtem ko sta se mu v tej starostni skupini na odru za zmagovalce pridružila Jon Šenk in Blaž Mihelič. Najboljše kajakašice med mlajšimi mladinkami so bile Špela Marinko, Ana Veronika Klemenčič in Lea Senica, najboljši kajakaši med mlajšimi mladinci pa so bili Jan Jančar, Rene Simčič in Filip Palijan.

Naslov ekipnih državnih prvakov je pripadel prvi ekipi KKK Ljubljana, za katero so veslali Anže Urankar, Simon Oven in Tjaš Til Kupsch, drugi so bili njihovi klubski kolegi Tim Novak, Maks Frančeškin in Blaž Mihelič, tretji pa člani KKK Tacen Gašper Vinkovič, Klemen Breznik in Jon Šenk. Slednji so postali državni prvaki v konkurenci mladincev, kjer so bili drugi člani KK Soške elektrarne Vid Kancler, Svit Konrad in Rene Simčič, tretji pa kajakaši Krškega Blaž Žerjav, Leon Racer in Filip Palijan.

V soboto na Kolpi sledi še tekma v klasičnem spustu.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/14-15-4-2023-osilnica-eca-eu-wildwater-canoeing-sprint-cup-dp-2023/