Anže Urankar in ekipa kajakašev evropski prvaki, srebro za Ano Šteblaj in Blaža Cofa, bron Nejcu Žnidarčiču

0
406

S posamičnimi finalnimi in ekipnimi preizkušnjami v sprintu na divjih vodah se je v Skopju zaključilo člansko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Slovenska ekipa se je znova zelo izkazala. Anže Urankar je med kajakaši postal evropski prvak, Nejc Žnidarčič je bil v isti konkurenci tretji, kajakašica Ana Šteblaj in kanuist Blaž Cof pa sta priveslala do srebra. Ekipa kajakašev je priveslala do naslova evropskih prvakov.

Slovenskim kajakašem proga v Skopju, ki je leta 1975 gostila slalomsko svetovno prvenstvo, kot kaže zelo ustreza. Leta 2017, ko je bilo tu prav tako člansko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah, so Vid Debeljak, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar poskrbeli za trojno slovensko zmagoslavje, tokrat pa je na najvišjo stopničko stopil Anže Urankar.

Kajakaš ljubljanskega kluba je na reki Treski priveslal do še manjkajočega naslova evropskega prvaka v sprintu na divjih vodah, medtem ko je bil svetovni prvak že leta 2017.

“Bilo je napeto, ampak dovolj. Zelo sem vesel. Res sem želel zmagati tu, cel teden sem se počutil dobro. V zgornjem delu sem imel zelo dobro vožnjo, spodaj sem sicer naredil napako. Mislim, da bi mi tu lahko konkuriral le Vid Debeljak, če bi se vrnil, saj mi gre letos res dobro,” je povedal Urankar, ki ga prihodnji teden že čaka nastop na svetovnem pokalu v sprintu na mirnih vodah v Poznanju.

Do nove kolajne je priveslal tudi Nejc Žnidarčič, aktualni svetovni prvak, ki je bil tokrat tretji, z zaostankom 48 stotink za Urankarjem. Dvojno slovensko zmagoslavje je preprečil Francoz Maxence Barouh, ki je bil drugi. Simon Oven, ki je v sredo osvojil srebro v klasiki, je bil tokrat peti, mladinski evropski prvak Tjaš Til Kupsch pa je osvojil 14. mesto.

Nejc Žnidarčič, ki ima v vitrini res impresivno zbirko kolajn, je bil zadovoljen tudi z bronom: “Tole danes je bilo kar vredno evropskega prvenstva in finala. Ni se izšlo kot pred šestimi leti, ko smo bili prvi, drugi in tretji, ampak osvojiti dve medalji v eni disciplini je vrhunsko, že prej pa sta ju osvojila tudi Ana in Blaž. Z rezultatom sem zadovoljen, z vožnjo pa ne toliko, saj sem spodaj naredil večjo napako, tako da me je vrglo iz linije oziroma sem izgubil nekaj hitrosti. Moj glavni cilj je svetovno prvenstvo, tako da sem zadovoljen.”

Že v prvem finalu dneva je za odličen rezultat poskrbela Ana Šteblaj, ki je v konkurenci kajakašic priveslala do srebrne kolajne. Klubska kolegica Anžeta Urankarja je bila v petkovih kvalifikacijah prva, tokrat pa se ji je kolajna zlatega leska izmuznila za vsega stotinko sekunde! Na prejšnjem evropskem prvenstvu je Ana zasedla četrto mesto.

Po prvi kolajni s članskih prvenstev je Ana Šteblaj povedala: “Zelo sem vesela. To je moj drugi nastop na članskem evropskem prvenstvu. Malo sem razmišljala o četrtem mestu na prejšnjem prvenstvu, ampak ne preveč, saj sem se osredotočala na to tekmo. Poskušala sem pokazati čim boljšo vožnjo. V prvi polovici proge nisem bila najbolj samozavestna, ko pa sem slišala vpitje navijačev, sem poskušala dvigniti ritem in čim boljše odpeljati v spodnjem delu. Navijaška ekipa je kar pomagala.”

Zmagala je Čehinja Marie Nemcova, tretja pa je bila Francozinja Mathilde Valdenaire. V finalu je veslala še Nika Ozimc ter bila dvanajsta. Mesto si je z enakim časom delila z italijansko kajakašico Mathilde Rosa.

Na najvišja mednarodna tekmovanja se je z osvojeno srebrno kolajno več kot uspešno vrnil Blaž Cof, ki je kariero prekinil zaradi službenih in družinskih obveznosti, a je bila ljubezen do športa prevelika, tako da se je ob velikem odrekanju ter podpori družine in sodelavcev uspešno vrnil na tekmovališča. Tako kot Ana Šteblaj je bil tudi on vodilni v kvalifikacijah, v finalni vožnji pa je zasedel drugo mesto. Hitrejši je bil Francoz Charles Ferrion, ki je Cofa prehitel za 43 stotink. Tretji je bil še en Francoz Nicolas Sauteur.

“Zelo sem zadovoljen. Po vsem trudu in odrekanjih v zadnji pripravljalni sezoni, je to lepa nagrada. Zahvalil bi se družini, prijateljem, sodelavcem, najbolj seveda ženi in hčerki, ki sta me stalno podpirali na tej poti. S to medaljo je veliko poplačanega. Tekma je bila zahtevna. V zadnjem tehničnem delu mi ni najbolj uspelo, sem pa izboljšal včerajšnji čas in bi šel težko hitreje, saj je zmagovalec postavil res neverjeten čas,” je povedal Cof.

Popoldne so sledile še ekipne vožnje. Slovenski kajakaši so leta 2017 na EP v Skopju osvojili ekipno zlato tako v klasiki kot sprintu, enak cilj pa so si zadali tudi letos. Podvig jim je uspel. Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič so četrtkovi zlati kolajni iz klasične ekipne tekme dodali še zlato v sprinterski ekipni preizkušnji. Slovenska trojica je bila enajst stotink hitrejša od Italijanov, bron pa so si priveslali Francozi. Ekipa kajakašic, za katero so veslale Ana Šteblaj, Nika Ozimc in Sara Globokar je bila peta. Zmagale so Čehinje, pred Francozinjami in Italijankami.

Nastopili so tudi veterani, a tekmovanje ne šteje za uradno evropsko prvenstvo v teh starostnih kategorijah. Marjan Zgonc je bil drugi v kategoriji nad 65 let, Matjaž Avšič se je uvrstil na tretje mesto med kajakaši nad 45 let, v isti starostni skupini je bil Boris Irt peti, Dag Flajs šesti, Borut Tuma osmi in Matej Brecelj deveti. Med kajakaši nad 55 let je Djordje Mihajlović zasedel tretje mesto.

Za spustaše na divjih vodah ne bo počitka, saj jih že junija čaka glavno tekmovanje sezone – svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah na olimpijski progi iz leta 1972. V Augsburgu bodo tekmovali med 9. in 11. junijem.

SPLETNA STRANhttp://www.wweuro23-sk.mk

REZULTATIhttps://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=kosta.2023051700

SPLETNI PRENOShttps://www.youtube.com/CanoeEurope