Slovenski spustaši odlični v kvalifikcijah sprinta na divjih vodah na EP v Skopju

0
234

Spustaši na divjih vodah so opravili s kvalifikacijami sprinta na divjih vodah na evropskem prvenstvu v Skopju in se zelo izkazali. Ana Šteblaj je postavila najboljši čas v konkurenci kajakašic, Blaž Cof je bil najboljši med kanuisti, med kajakaši pa sta bila Anže Urankar in Nejc Žnidarčič tretji in četrti. 

Slovenski spustaši na divjih vodah so v Skopje odpotovali z visokimi cilji in željami. Uspešni so bili že v klasičnem spustu, resen napad na najvišja mesta pa so napovedali tudi v sprintu. V kvalifikacijah so bili namreč uvrščeni povsem pri vrhu. Kajakašica Ana Šteblaj je bila najhitrejša tekmovalka prve kvalifikacijske vožnje in si brez težav zagotovila neposredno uvrstitev v sobotni finale. V cilj je prišla s prednostjo 32 stotink sekunde pred tekmicami. Na drugo mesto je priveslala Nemka Lisa Koestle, na tretje pa Čehinja Marie Nemcova. 

V finalu kajakašic bomo spremljali tudi Niko Ozimc, ki se je v finale uvrstila s četrtim časom druge vožnje, v prvi pa je bila deveta. Mladinka Sara Globokar je bila v prvem nastopu 24., v drugem pa 16., tako da je žal ostala brez finalnega nastopa.

Najboljši rezultat dneva med kanuisti je postavil Blaž Cof, ki se je uspešno vrnil na največja tekmovanja po nekajletni odsotnosti. Kanuist tacenskega kluba je bil 39 stotink hitrejši od Francoza Charlesa Ferriona, na tretje mesto pa je priveslal še en Francoz Nicolas Sauteur. V tej kategoriji je tekmoval tudi Nejc Gradišek, ki pa ni bil uspešen. V prvi vožnji je imel 13. rezultat, v drugi pa 12., tako da je obstal v kvalifikacijah. 

Boj za najvišja mesta v kanjonu Matka so Slovenci napovedali tudi med kajakaši. Prvi dve mesti v kvalifikacijah sta sicer zasedla Francoza Maxence Barouh in Luca Barone, takoj za njima pa sta se zvrstila Anže Urankar in Nejc Žnidarčič. Oba sta posamični kolajni osvojila že leta 2017, ko je bil Žnidarčič drugi, Urankar pa tretji. Takrat so slovenski kajakaši osvojili vse kolajne, saj je prvak postal Vid Debeljak. Tokrat so bili tekmovalci zelo izenačeni, saj je Žnidarčič na četrtem mestu za vodilnim Barouhom zaostal za 44 stotink. 

V prvi kvalifikacijski vožnji, iz katere v finale neposredno napreduje najboljša peterica, je bil Simon Oven šesti, tako da se mu je napredovanje za las izmuznilo. V drugem nastopu je bil drugi in se gladko uvrstil v finale, kjer bo veslalo 15 najboljših kajakašev kvalifikacij. Mladinski evropski prvak Tjaš Til Kupsch je bil odličen v prvem sprinterskem nastopu na članskem prvenstvu. Kajakaš ljubljanskega kluba je bil v prvo deveti, v drugo pa sedmi in si zagotovil finalni nastop. 

Kanuista Nejc Gradišek in Blaž Cof sta moči združila še v kanuističnem dvojcu in bila šesta, tako da ju bomo videli v finalu. Najboljša sta bila Francoza Pierre Troubady in Hugues Moret, na drugo mesto sta priveslala njuna rojaka Manoel Roussin in Tanguy Roussin, tretja pa sta bila Čeha Matouš Beier in Matej Vanek.

V soboto bodo najprej na sporedu posamična finala, sledijo preizkušnje veteranov, nato pa še ekipne tekme v sprintu. 

SPLETNA STRANhttp://www.wweuro23-sk.mk

REZULTATIhttps://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=kosta.2023051700

SPLETNI PRENOShttps://www.youtube.com/CanoeEurope