Anže Urankar najhitrejši v sprinterskih kvalifikacijah EP za mladince in mlajše člane.

0
536

Spustaši na divjih vodah so opravili s kvalifikacijami sprinta na divjih vodah na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Skopju. Med kajakaši do 23 let je najboljši čas postavil Anže Urankar, v isti konkurenci je bil Tim Novak tretji. V nedeljskem posamičnem finalu bomo poleg njiju videli še pet slovenskih čolnov.

Anže Urankar, prvi favorit za kolajno v sprintu na divjih vodah med kajakaši do 23 let na tem evropskem prvenstvu, je uvodni nastop v najkrajši spustaški preizkušnji opravil zelo dobro in se z zmago v prvi kvalifikacijski vožnji brez težav prebil v nedeljski finale. Tam bomo videli tudi Tima Novaka, ki je prav tako napredoval s prvo vožnjo, saj je dosegel tretji čas. Med Slovencema je bil uvrščen Nemec Yannic Lemmen.

Manj uspešna sta bila preostala slovenska kajakaša v tej starostni kategoriji, saj sta obstala v kvalifikacijah. Matic Firm je v prvi vožnjo dosegel 19. čas, v drugi pa 24., medtem ko je bil Vid Svetina po prvem nastopu 21., v drugem pa 21. V kvalifikacijah je obstal tudi evropski prvak med mlajšimi člani v klasični preizkušnji, Nemec Marcel Paufler.

Drugi čas kvalifikacij sta med mladinskimi dvojicami postavili evropski prvakinji v klasičnem spustu Eva Alina Hočevar in Lea Novak. Tudi oni sta se v finale uvrstili s prvim nastopom. Pred Slovenkama sta bili tokrat uvrščeni le Francozinji Margot Beziat in Elsa Gaubert, Italijanki Cecilia Panato in Marta Benedetti pa sta bili tretji.

Hočevarjeva in Novakova bosta v finalu veslali tudi v posamični konkurenci. Lea Novak si je finale med kajakašicami priveslala s četrtim časom prve vožnje, Eva Alina Hočevar pa je bila v drugi vožnji kanuistk tretja.

Maj Oštrbenk in Vid Oštrbenk sta si finale med kanuističnimi dvojci zagotovila s prvim nastopom, kjer sta bila četrta, Vid Oštrbenk pa je bil uspešen tudi v kajaku. Med mladinci mu je za napredovanje po prvi vožnji zmanjkalo le 16 stotink sekunde, a je zanesljivo napredoval z drugim nastopom, saj je bil najhitrejši izmed vseh, ki so startali še enkrat.

Le eno mesto je od finala ločilo kajakašico Heleno Domajnko, ki je bila v drugi vožnji mladink osma. Brina Novak in Živa Jančar sta prav tako obstali v kvalifikacijah. Za eno mesto se je finale izmuznil tudi Aljažu Dimiču v konkurenci kajakašev do 18 let. Preostali Slovenci, Rok Pistotnik v kajaku ter kanuisti Maj Oštrbenk, Nik Gerčer in Nejc Gradišek so bili od finala precej oddaljeni. V prvi kvalifikacijski vožnji je med kanuisti veslal tudi Anže Urankar in bil 18., a v drugo nato ni startal. Drugemu nastopu pa sta se odpovedala tudi Tim Novak in Rok Pistotnik v dvojcu do 23 let.

V nedeljo bodo na sporedu posamični finalni nastopi in ekipne tekme v sprintu na divjih vodah.

 

Foto: Aleksandar Zlatev

 

Rezultati: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/live?SessionKey=kosta.20180804