Anže Urankar prvi, Nejc Žnidarčič drugi v kvalifikacijah SP v sprintu na divjih vodah.

0
335

Po včerajšnji zlati kolajni in naslovu ekipnih svetovnih prvakov v sprintu na divjih vodah so slovenski kajakaši tudi danes blesteli na reki Segre. V kvalifikacijah posamične tekme je bil med kajakaši namreč najhitrejši Anže Urankar, drugo mesto pa je zasedel Nejc Žnidarčič. V finale so se uvrstili tudi preostali slovenski reprezentanti v sprintu na divjih vodah Simon Oven, Tim Novak in Blaž Cof.

Z olimpijsko progo iz leta 1992, ki je takrat sicer gostila slalomsko preizkušnjo, je med kajakaši najbolje opravil Anže Urankar in postavil najhitrejši čas. Bil je 83 stotink sekunde hitrejši od reprezentančnega kolega Nejca Žnidarčiča na drugem mestu in 96 stotink od Francoza Huguesa Moreta. S prvim kvalifikacijskim nastopom si je neposredno uvrstitev v finale zagotovil še Simon Oven, ki je bil peti, Tim Novak pa je bil osmi, tako da šel na progo še v drugo. V drugi vožnji je dosegel drugi čas in se tudi on zanesljivo uvrstil v sobotni finale.

“Vožnja se mi sploh ni zdela dobra, tako da mislim, da imam še kar nekaj rezerve in na to se bom pripravil pred sobotnim finalom. V zgornjem ovinku sem že mislil, da se bom prevrnil. Očitno nisem dobro sedel v čolnu. Nekoliko bolj pa bi lahko potegnil tudi na ravnicah,” je povedal Urankar.

Pred sobotnim finalom pa je odlično razpoložen Nejc Žnidarčič, ki napoveduje vsaj dve slovenski kolajni: “Vožnja ni bila dobra, pravzaprav je bila ena najslabših ta teden. Po svoje mi je všeč, da ne bom startal zadnji in bom prepustil pritisk Anžetu. Celo sezono smo bili Slovenci v vrhu in upam, da bo tako tudi v soboto. Vsak bo šel svojo najboljšo vožnjo in naj zmaga najboljši. Mislim, da bosta na stopničkah vsaj dva Slovenca.”

Med kanuisti smo imeli le enega predstavnika. Blaž Cof, ki se je lani veselil naslova svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah, je bil v prvi vožnji deseti, v drugi pa je zaostal le za Čehom Ondrejem Rolencom in si tudi on priveslal sobotni finale. V prvi vožnji je bil najboljši Francoz Louis Lapointe, drugi je bil Čeh Vladimir Slanina, tretji pa Nemec Normen Weber.

Po drugi vožnji je Blaž Cof povedal: “Na splošno mi ta proga ne leži najbolj, saj gre stalno v levo, jaz pa ne veslam na levo, tako da moram stalno privlačevati. Že na pripravah sem se mučil. Imeti moraš res optimalno linijo in brez napak, ker ne moreš reševati na svojo stran. V prvi vožnji mi ni steklo, spodaj sem naredil precej veliko napako, tako da sem se moral v drugo res zbrati.”

Finalne preizkušnje bodo na programu v soboto popoldne.