Benjamin Savšek drugi v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Španiji.

0
581

Po dnevu, namenjenem ekipnim tekmam, se je na svetovnem prvenstvu v slalomu in sprintu na divjih vodah v La Seu d”Urgellu vsa pozornost preusmerila v posamične preizkušnje. Dopoldne so na reki Segre v kvalifikacijah tekmovali kanuisti in kajakašice. Najboljši slovenski kanuist je bil Benjamin Savšek na drugem mestu, med kajakašicami pa je bila Eva Terčelj peta.

Kanuist Benjamin Savšek je z odliko opravil kvalifikacijski nastop v Španiji. Od njega je bil namreč hitrejši le Britanec David Florence, ki je Savška prehitel za pol sekunde. Na tretje mesto v kvalifikacijah je priveslal še en Britanec Ryan Westley.

“Danes se mi je dobro izšlo. V kvalifikacijah sem veslal dobro in imel kontrolirano vožnjo. Uvrstil sem se v polfinale, ampak bom moral sestaviti še dve najmanj tako zanesljivi vožnji brez napak. To je moj fokus, osredotočam se na dober rezultat na tem svetovnem prvenstvu,” je Savšek povedal po tekmi.

S prvo vožnjo se je v polfinale uvrstil tudi Luka Božič, ki je bil 18., a je s proge prišel zelo jezen. Vrata so bila namreč zelo nizko, tako da je bilo temu prilagoditi veslanje in vstopati v vrata nekoliko drugače kot bi sicer. Le 14 stotink sekunde pa je od polfinala po prvem nastopu ločilo Anžeta Berčiča. Bil je 22. in se tako na progo podal še v drugo. Vnovični poizkus se mu je ponesrečil, tako da je prvenstvo sklenil z 20. rezultatom druge vožnje. Kvalifikacije so bile sicer usodne za še nekaj favoritov, ne le za najvišja mesta, temveč tudi kolajno. Med drugim so izpadli Nemec Sideris Tasiadis, bronasti z lanskega SP in dobitnik olimpijske kolajne v Londonu, Italijan Roberto Colazingari in Američan Casey Eichfeld.

Zanesljivo je do polfinala po prvi kvalifikacijski vožnji prišla kajakašica Eva Terčelj. Postavila je peti čas, kljub dotiku, pred njo so bile le Francozinja Marie-Zelia Lafont, Italijanka Stefanie Horn, Britanka Mallory Franklin in Avstralka Jessica Fox.

Po tekmi je Eva Terčelj povedala: “Vesela in zadovoljna sem, da sem se uvrstila naprej, kar je bil cilj. Občutki na progi so bili dobri, na njih se da graditi naprej. Z današnjo nalogo sem zadovoljna. Tisti dotik se je zgodil v prvi polovici, tako da sem vedela,  da si ne smem privoščiti nobenih napak. Boriti se je bilo treba do konca, proga je zelo zahtevna.”

Ajda Novak je bila dobro na poti, a je v prvi polovici proge naredila veliko napako, kjer je izgubila približno tri sekunde, pa najverjetneje tudi napredovanje v polfinale po prvem nastopu. Bila je namreč 26. Mladinka Eva Alina Hočevar je svoj prvi posamični nastop na svetovnih prvenstvih zaključila na 33. mestu. Obe sta se na progo podali še v drugo, a znova obstali pred vrati polfinala. Ajda Novak je bila namreč 16., Eva Alina Hočevar pa 23.

Pozno popoldne v La Seu d”Urgellu sledijo kvalifikacije kajakašev in kanuistov v sprintu na divjih vodah, jutri pa se bodo v slalomskih kvalifikacijah pomerili še kajakaši in kanuistke.