Apollonio – Blažević 6., brata Šmit 9. na SP za mladince in mlajše člane v sprintu.

0
506

Na Portugalskem so danes začeli deliti prve komplete medalj najuspešnejšim udeležencem svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah. Ti so se merili v finalnih preizkušnjah na 1000 metrov, kjer sta bili v boju za najvišja mesta tudi dve slovenski kajakaški posadki. Mlajša člana Alan Apollonio in Simon Blažević sta preizkušnjo kajakaških dvojcev končala na šestem mestu, mladinca Jan in Rok Šmit pa sta bila v K2 deveta. Popoldne so sledili še polfinalni boji na 200 metrov.

Sobotni izkupiček slovenskih nastopov na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mladince in tekmovalce do 23 let sta šesto in deveto mesto v finalih A na 1000 metrov, za kateri so poskrbeli Alan Apollonio in Simon Blažević ter brata Šmit, uvrstitev v finale B na 200 metrov mladinca Roka Šmita in mlajše članice Anje Osterman ter preboj v finale C na 200 metrov mladinke Mie Medved. Dvojca Alan Apollonio – Simon Blažević in Blaž Jug – Matej Toplikar sta nastope žal sklenila v polfinalu.

Primorski dvojec Apollonio – Blažević, ki je letos med drugim nastopil tudi na evropskih igrah v Bakuju, se bo iz Montemor-o-Velha vrnil s šestim mestom, ki sta ga priveslala v močnem finalu A kajakaških dvojcev na 1000 metrov. Prve tri ekipe so bile razred zase, saj jih je ločila manj kot sekunda in pol. Zlato sta si priveslala Avstralca Riley Fitzsimmons in Jordan Wood, srebro Čeha Jakub Špicar in Jakub Zavrel, bron pa Madžara Zsombor Noe in Peter Vass. Simon Blažević je bil po dosežku zadovoljen: »Zasedla sva šesto mesto na svetu, tako da sva zelo vesela in ponosna, hkrati pa tudi zelo utrujena. Tekma je bila dobra in lepa, najboljša doslej v letošnji sezoni.«

V finalu A na 1000 metrov sta se pomerila tudi mlada Bohinjca Jan in Rok Šmit, ki sta v cilj mladinskih kajakaških dvojcev priveslala kot deveta. Zlato sta si priborila Madžara Kornel Beke in Kean Mayer, druga sta bila Poljaka Jakub Michalski in Slawomir Witzcak, tretja pa Nemca Benedikt Bachmann in Lennart Wermers.

V popoldanskem delu sporeda je sprinterje na mirnih vodah čakal še nastop v polfinalu na 200 metrov. Mladinec Rok Šmit je v prvi polfinalni skupini priveslal do petega mesta, kar mu je prineslo napredovanje v nedeljski finale B na tej razdalji. Tudi mladinka Mia Medved se je iz polfinalne skupine prebila v naslednjo fazo tekmovanja, in sicer v finale C, kamor se je uvrstila s šestim časom polfinalne skupine. Anja Osterman je med mlajšimi članicami v svoji skupini zasedla četrto mesto, kar je zadostovalo za finale B, veliki finale in boj za kolajne se ji je izmuznil za vsega eno mesto. Na 200-metrski razdalji sta se pomerila tudi dvojca. Blaž Jug in Matej Toplikar sta veslala v mladinski konkurenci in v svoji polfinalni skupini v cilj priveslala kot sedma, prav tako sedma pa sta bila med mlajšimi člani tudi Alan Apollonio in Simon Blažević. V obeh konkurencah se šesto mesto še vodilo v finale B, sedmo pa pomenilo zaključek tekmovalnih nastopov.

V nedeljo bomo tako videli dva nastopa Anje Osterman, ki jo čaka finale A na 500 metrov in finale B na 200 metrov, nastop Roka Šmita v finalu B na 200 metrov in na isti razdalji še finale C Mie Medved.