Solkan ta vikend gosti tekmo ECA mladinskega pokala v slalomu na divjih vodah.

0
522

Mladi slalomisti na divjih vodah so na Soči kazali svoje spretnosti na tekmi ECA evropskega mladinskega pokala, ki ta vikend poteka v Solkanu. Ker je tekmovanje prekinila nevihta, so organizatorji nekoliko spremenili program, tako da so bodoči asi kajakaštva nastopili le v eni vožnji, finale pa je bil odpovedan. Slovenci so poznavanje domače proge dobro unovčili, saj so zabeležili kar nekaj uvrstitev v prvo deseterico tekme z močno konkurenco. Nastopilo je več kot 200 slalomistov in slalomistk iz Slovenije, Italije, Poljske, Nemčije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Avstralije, Švice, Makedonije, Hrvaške, Rusije, Združenih držav Amerike, Slovaške, Kazahstana, Irske, Madžarske in Litve.

Za zmago v konkurenci kajakašev do 16 let je poskrbel domačin Tine Kancler, ki je najbližjega zasledovalca Jioshuo Dietza iz Nemčije prehitel za dobre štiri sekunde. Na tretje mesto se je uvrstil Poljak Marcin Janur, deseterico najhitrejših pa je zaokrožil David Rozman. Brin Colnar je zasedel 16. mesto, Marko Petek je bil 30., Izak Jenko 35., Matevž Matjašec pa 41.

Tine Kancler se je na zmagovalne stopničke povzpel tudi v kanuju v isti starostni kategoriji, kjer je zasedel drugo mesto. Od njega je bil boljši le Poljak Kacper Sztuba. Tudi tretje mesto je pripadlo poljskemu kanuistu Arturju Kolatu. Aljaž Jug je dosegel šesti rezultat.

Za dvojno zmago med kanuisti do 14 let sta poskrbela Vid Oštrbenk in Juš Javornik, za slovenskima predstavnikoma pa se je uvrstil Italijan Martino Barzon. V konkurenci kanuistov do 18 let je bil najboljši Poljak Przemyslaw Nowak, drugi je bil Klemen Vidmar, tretji pa Gašper Kovačič. Jakob Jeklin je preizkušnjo na soških brzicah končal na 12. mestu.

Vid Oštrbenk je bil skupaj z bratom Majem najboljši tudi v konkurenci dvojcev do 14 let, kjer sta za dobro sekundo in pol prehitela italijansko posadko Leonardo Grimandi – Nicholas Bini, tretja pa sta bila klubska kolega bratov Oštrbenk Niko Pinterič in Beno Kunst.

Na oder za zmagovalce se je s tretjim časom vožnje uvrstil Niko Testen, ki sta ga v konkurenci kajakašev do 18 let prehitela Italijana Marco Vianello in Jakob Weger. Jakob Jež je zasedel osmo mesto, Teo Karner je bil 13., Luka Čižman 14., Blaž Anžlovar 21., Domen Tominec 22., Anže Štolfa 25., Oliver Brezigar 26., Matej Jereb 27., Val Manfreda Vidrih pa 36.

Kajakašem do 14 let, kjer je bila konkurenca najštevilčnejša, se nobenemu slovenskemu predstavniku ni uspelo zavihteti med najboljšo trojico, je pa bil blizu Štefan Božič, ki je bil četrti. Domen Višnar je sobotno tekmo končal tik za njim, na petem mestu, Vid Oštrbenk je bil sedmi, Erazem Šavli deveti, Jan Šušmel 11., Maks Alič 13., Klemen Kavzar 14., Ulan Valant 15., Lenart Burgar 17., Urban Novak 18., Andraž Pavšič 19., Jaka Miljavec 21., Rok Bezeljak 22., Lovro Petek 23., Twan Lange 24., Matevž Manfreda 26., Nejc Gradišek 28., Adam Križaj 30., Miha Planinc 31., Rok Boltar 32., Urban Gajšek 35., Lan Tominc 36., Miha Faganelj 39., Lenart Lapornik 42., Jan Ločnikar 44., Jakob Šavli 46., Luka Oplotnik 47., Kimi Stevanovič 49., Vid Polenčič 50., Jure Kovačič 52., Matija Pavlič pa 53.

Do bronastega odličja je med kajakašicami do 16 let priveslala Eva Jeklin, od katere sta bili boljši le Slovakinja Sona Stanovska in Nemka Fiona Kaletka, v isti konkurenci pa je veslala še Lea Novak, ki je zasedla 14. mesto. Le eno mesto je do zmagovalnega odra zmanjkalo Neji Vodopivec, ki je med kajakašicami do 14 let končala na četrtem mestu. Zala Zanoškar je bila v tej skupini osma, Eva Alina Hočevar deveta, Ria Šribar 17., Živa Brglez 18., Zarja Colnar 19., Živa Kurinčič 20., Sara Belingar pa 25. V konkurenci do 18 let, kjer so vrh zasedle Avstrijki Nina Weratschnig in Valentina Dreier ter Poljakinja Kinga Czernek, je bila Teja Vrbnjak Erbežnik sedma, Jana Hočevar pa 11. Slednja je preizkušnjo kanuistk do 18 let zaključila na tretjem mestu, tretja med kanuistkami do 16 let je bila tudi Lea Novak, med najmlajšimi kanuistkami do 14 let pa je Eva Alina Hočevar zaostala za Italijanko Eleno Borghi in bila druga.

Nastopili so tudi tekmovalci in tekmovalke do 23 let. Med kajakašicami je bila najboljša Ajda Novak, pred Evo Terčelj in Slovakinjo Pavlino Matulaniovo. Beti Medved je bila četrta, Alja Kozorog peta, Neža Vrevc pa sedma. Med kajakaši je zmagal Simon Brus, za njim se je uvrstil Vid Kuder Marušič, tretje mesto pa je zasedel Italijan Marcello Beda. Martin Srabotnik je dosegel četrti čas, Vid Karner šestega, Nejc Konda sedmega, Jurij Žmavc osmega, Žan Jakše pa je bil enajsti. Med kanuisti v konkurenci mlajših članov je Žiga Taljat zaostal za Poljakom Adamom Kozubom, med kanuistkami pa je bila Alja Kozorog hitrejša od Nine Bizjak.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/?p=1444