Apollonio in Blažević v finalu A, Zakrajšek in Ostermanova v finalu B.

0
563

Za sprinterji na mirnih vodah je prvi tekmovalni dan na evropskem prvenstvu v nemškem Brandenburgu. Dvojec Apollonio in Blažević je nastopil na 1000-metrski razdalji in se uvrstil v finale, na isti razdalji je Jošt Zakrajšek priveslal do finala B. Na 500 metrov je nastopila edina slovenska predstavnica v Nemčiji Anja Osterman, ki je prav tako prišla do finala B, v parakajaku in parakanuju pa je veslal še Dejan Fabčič, ki ga jutri čaka polfinalni nastop v kanuju.

Uvodni dan evropskega prvenstva v Nemčiji je postregel s kvalifikacijskimi in polfinalnimi nastopi na 1000 in 500 metrov ter prvimi preizkušnjami za parakajakaše in parakanuiste. Od nastopa na 1000 metrov, kjer je bil lani četrti, si je veliko obetal Jošt Zakrajšek, ki pa je na koncu prišel do finala B. V svoji kvalifikacijski skupini je zasedel peto mesto in se uvrstil v polfinale, kjer pa je bil na koncu četrti. To je zadostovalo za finale B in boje za 10.–18. mesto. »To je bil moj letošnji najboljši nastop na tej razdalji, ampak kot sem že nekajkrat povedal, letos preizkušam različne variante, ki mi bodo koristile v prihodnje, morda že v Moskvi. Je pa to daleč od tega, da bi lahko rekel, da sem danes zadovoljen. Prvič odkar nastopam na sprinterskih evropskih prvenstvih sem izpadel iz finala A. Kljub temu pa sem glede na letošnje svetovne pokale že močno zmanjšal zaostanek za najboljšimi. Sedaj sem treniral z Maxom Hoffom po njegovem programu, pa se tokrat še ni izšlo, se bo pa zagotovo obrestovalo za Moskvo in potem naprej. Žal nabiranje izkušenj s sabo prinaša tudi izgubljene priložnosti,« je po prvem dnevu povedal Jošt Zakrajšek.

Precej bolj sta lahko zadovoljna Primorca Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta se uvrstila v finale na 1000 metrov v konkurenci kajakaških dvojcev. V kvalifikacijski skupini sta zasedla sedmo mesto, nato pa v svoji polfinalni skupini ciljno linijo prečkala kot tretja, kar je pomenilo, da sta se uvrstila v nadaljevanje tekmovanja. V polfinalu sta bili od slovenskega dvojca hitrejši posadki Kopistinski in Baštovi iz Ukrajine ter Nekrosius in Olijnik iz Litve.

Edina Slovenka na prvenstvu v Nemčiji je tokrat Anja Osterman, ki je veslala na 500-metrski razdalji. S sedmim časom kvalifikacijske skupine se je uvrstila v polfinale, kjer pa je nato preizkušnjo končala na petem mestu in si priborila nastop v finalu B. V polfinalu je za zmagovalko skupine Nemko Franzisko Weber zaostala za štiri sekunde.

V parakajakaškem delu tekmovanja je nastopil Dejan Fabčič, ki je veslal tako v kajaku kot tudi kanuju, ki se v parakajaku imenuje Va. V kajakaškem delu tekmovanja, kjer je letos že osvojil srebrno kolajno na tekmi svetovnega pokala v Milanu se mu ni izšlo, si pa je zagotovil polfinalni nastop v kanuju. »Danes se na EP ni izšlo po načrtih. V K1 so me visoki valovi in močan veter dobesedno odpihnili v sosednjo progo in posledično sem bil diskvalificiran. V V1 pa sem, kljub premetavanju po progi, prikazal kar solidno veslanje,« je sporočil Fabčič.

V soboto so na sporedu kvalifikacije na 200 metrov, polfinala in finala v parakajakaštvu, B in C finala na 500 metrov ter finala na 1000 metrov.