Apollonio in Blaževič na EP v Brandenburgu osma, Zakrajšek enajsti, Ostermanova 14.

0
326

Drugi dan evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Brandenburgu je imela Slovenija v finalu A na 1000 metrov en čoln. V finalu kajakaških dvojcev sta veslala Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta zasedla osmo mesto. Na isti razdalji je v finalu B veslal Jošt Zakrajšek, ki je zasedel drugo mesto, skupno pa enajsto. V finalu B na 500 metrov je nastopila Anja Osterman, ki je bila peta, kar ji je skupno prineslo 14. mesto, Dejan Fabčič pa je v parakanuju obstal v polfinalu.

Mladi primorski kajakaški dvojec, ki je v preteklosti v mladinski konkurenci že posegel po kolajni z evropskega prvenstva, je tudi v članski konkurenci poskrbel za dober rezultat. Alan Apollonio in Simon Blažević, ki ju to sezono čaka še nastop na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Szegedu, si je že včeraj s tretjim mestom v polfinalu zagotovil nastop v finalu A, ki je bil na sporedu danes. S tem sta tudi osvojila kvoto za nastop na evropskih igrah v Bakuju. Varovanca Fredija Apollonia sta v odločilni vožnji na 1000-metrski razdalji ciljno linijo prečkala kot osma in se veselila enega največjih uspehov. Letos sta dobro veslala že na tekmi svetovnega pokala v Milanu, kjer sta veslala v dveh finalih A. Tokrat sta za najhitrejšo posadko finala zaostala za dobrih pet sekund. Naslov evropskih prvakov sta si priveslala Nemca Max Rendschmidt in Marcus Gross, druga sta bila Francoza Arnaud Hybois in Etienne Hubert, tretja pa Slovaka Erik Vlček in Juraj Tarr.

Apollonio in Blažević sta nastopila tudi v jutranjih kvalifikacijah na 200 metrov. V disciplini, ki ne velja za njuno najboljšo, sta ciljno linijo prečkala kot sedma v svoji skupini ter si tako priveslala vnovičen nastop v nedeljo, ko bodo na programu še polfinalni in finalni obračuni na najkrajši razdalji.

V kajakaškem finalu B na 1000 metrov je veslal Jošt Zakrajšek, ki po polfinalnem nastopu ni bil preveč zadovoljen, tokrat pa je bil drugačnega mnenja. Zaostal je le za Čehom Josefom Dostalom in si z drugim mestom v finalu B priveslal skupno enajsto mesto na tem evropskem prvenstvu. »Vsakič gre malo boljše in hitreje. Z današnjim nastopom sem zelo zadovoljen. Odveslal sem svoj trenutni maksimum. Tudi taktično sem celotno tekmo izpeljal tako kot sem si zadal. To je letos moj najboljši čas in od tu dalje bom gradil treninge, da ta čas še izboljšam, seveda ob normalnih vetrovnih razmerah, na svetovnem prvenstvu v Moskvi, ki bo v začetku avgusta,« je povedal Zakrajšek. V finalu A si je naslov evropskega prvaka priveslal Belorus Aleh Jurenia, drugi je bil Danec Rene Holten Poulsen, tretji pa Nemec Max Hoff, s katerim je v zadnjih tednih treniral tudi Jošt Zakrajšek. Slednjega zadnji dan prvenstva čaka še nastop na 5000 metrov, kjer je na lanskem prvenstvu stare celine zasedel peto mesto.

V finalu B, le da na pol krajši razdalji, je veslala tudi kajakašica Anja Osterman. Za 500-metrsko progo je potrebovala slabi dve minuti, kar jo je na koncu uvrstilo na peto mesto. Za najhitrejšo tekmovalko B finala na 500 metrov Švedinjo Sofio Paldanius je zaostala za pet sekund. Skupno 14. mesto na tej razdalji je pomenilo, da je Ostermanova izpolnila cilj – osvojitev kvote za nastop na evropskih igrah v Bakuju. Že zjutraj je Primorka veslala tudi v kvalifikacijah na 200 metrov. V svoji skupini je zasedla sedmo mesto, za najhitrejšo Poljakinjo Marto Walczykiewicz je zaostala za 2,742 sekunde, in se uvrstila v nedeljski polfinale.

Po velikih težavah v kvalifikacijah parakajakaške preizkušnje, kjer je bil zaradi vstopa v drugo tekmovalno progo (tja so ga odnesli valovi in močan veter) diskvalificiran, je Dejan Fabčič danes veslal le v polfinalu v parakanuju. V svoji skupini je s petimi sekundami zaostanka za vodilnim Rusom Viktorjem Potaninom zasedel peto mesto in tako zaključil z nastopi v Brandenburgu. V finale so namreč vodila le prva tri mesta.

Na tokratnem evropskem prvenstvu dosežki niso bili pomembni le za končno razvrstitev ob koncu tekmovanja, temveč prvenstvo v Nemčiji služi tudi kot kvalifikacijska tekma za pridobitev kvot za evropske igre, ki bodo prihodnje leto pod okriljem evropskega olimpijskega komiteja potekale v Bakuju. Slovenci so nalogo opravili dobro, saj so si zagotovili kvote tako v moškem kajakaškem dvojcu kot tudi v konkurenci kajakašic in kajakašev enosedov.

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s polfinalnimi in finalnimi preizkušnjami na 200 metrov, A finali na 500 metrov ter preizkušnjami na 5000-metrski razdalji.