Benjamin Savšek četrtič evropski prvak, Ajda Novak tretja v ekstremnem slalomu

0
303

Zadnji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu je za nov izjemen rezultat poskrbel Benjamin Savšek. Ljubljančan je na Slovaškem priveslal do četrtega naslova evropskega prvaka. Eva Alina Hočevar je bila 11., Luka Božič pa 18. V popoldanski tekmi ekstremnega slaloma je Ajda Novak osvojila bronasto kolajno.

Olimpijski prvak iz Tokia Benjamin Savšek je tudi na reki Vah v Liptovskem Mikulašu nadaljeval z izjemnimi predstavami na tekmovanjih najvišjega nivoja. Na progi, na kateri se je kalil legendarni Michal Martikan, ki je bil v mladosti glavni Benjaminov vzornik, je ugnal vse tekmece.

V finalni vožnji je bil več kot pol sekunde hitrejši od Nemca Siderisa Tasiadisa, na tretje mesto pa se je uvrstil mladi Španec Miquel Trave.

Savšek je konstantne vožnje kazal od kvalifikacij dalje, kjer je imel peti čas, v polfinalu pa se je v zadnjo fazo tekmovanja uvrstil s šestim časom. Na zahtevni progi je najboljše prihranil za konec in v zelo hudi konkurenci priveslal do četrtega naslova evropskega prvaka.

Po še enem uspehu je bil Beni zelo nasmejan: “Danes je bila težka tekma, predvsem zaradi postavitve vratic. Že v polfinalu sem se moral krepko potruditi, da sem se uvrstil v finale in da sem potem tudi zdržal ta finalni pritisk. Res sem vesel, da mi je še četrtič uspelo osvojiti naslov evropskega prvaka. Za mano je krasen dan.”

Številni favoriti so delali napake, med njimi vsi Slovaki, ki so sodili v najožji krog favoritov, veliko napako v finalu pa je naredil tudi branilec naslova evropskega prvaka Denis Gargaud Chanut, ki je vodil po polfinalu.

“Proga je bila tehnično zahtevna, še posebej spodnji del proge, kjer ti že začne primanjkovati moči, ampak sem vesel, da sem iztisnil do konca in potegnil še tisto moč, ki sem jo imel, da sem tudi spodnji del oddelal tako kot je treba. V cilj sem prišel kot prvi. Sicer sem bil potem še na trnih, ker sem moral počakati, da v cilj pridejo še ostali tekmovalci. Videlo se je, da se je danes delalo kar precej napak tudi v finalu, saj je bila proga res zahtevna,” je še dodal Savšek.

Za izjemen zaključek prvenstva je poskrbela Ajda Novak, ki je v najmlajši divjevodaški disciplini – ekstremnem slalomu – osvojila bron. V napetem finalu discipline, ki bo leta 2024 prvič del olimpijskega programa, je zaostala le za Čehinjo Terezo Fišerovo in Britanko Mallory Franklin.

“Nisem še čisto dojela. Vseje šlo tako hitro, od polfinala do finala. Poskušala sem čim več dati od sebe, se poskušala v vsakem trenutku glede na situacijo najboljše odločiti. Na koncu se je izšlo, tako da sem zelo vesela. Pred skupinskimi starti sva se s trenerjem posvetovala, kako naj se lotim stvari, če bom v prvi, drugi ali tretji poziciji. S tem sem si nekoliko pomagala inb se odločala. Najbrž se bom s to disciplino še naprej ukvarjala, kolajna je dobra spodbuda,” je bila navdušena Ajda.  

Zelo blizu finalnemu nastopu je bila kanuistka Eva Alina Hočevar. Mladi tekmovalki se je finale izmuznil za pol sekunde, tako da je bila enajsta. Nekaj grenkega priokusa je bilo, a s prikazanim na Slovaškem je bila zadovoljna: “Grenak priokus sigurno je. Zmeraj malo boli, ko si enajsti ali četri in zmanjka zelo malo. Imela sem res dobro vožnjo, ponosna sem na to, kar sem pokazala, potem pa mi je na koncu malo popustila koncentracija. V stotinki sekunde sem se nekoliko narobe odločila, nisem bila dovolj agresivna in odločna, da bi obrnila. Situacijo sem reševala z zavesljaji nazaj, kar me je stalo dotika na zadnjih vratih in še eskimo obrata.”

Naslov evropske prvakinje si je priveslala Britanka Mallory Franklin, druga je bila Francozinja Marjorie Delassus, tretja pa Čehinja Tereza Fišerova.

V polfinalu kanuistov je veslal še Luka Božič in bil na koncu 18., kar mu je prineslo veliko razočaranje. “Razočaranje je veliko. Po takšni vožnji ne morem biti zadoovljen. S temi težavami se ukvarjam že skoraj dve leti. Na treningih je vse super, ko pa pride tekma, ne dobim dobrega občutka. So svetli trenutki, tudi letos se je zgodilo na pripravljalnih tekmah, ampak pa pride malo bolj resna tekma. S kakršnim občutkom sem prišel v cilj, je čas še dober. Tako enostavno ne gre več in narediti je potrebno neko spremembo, da bom imel dober občutek na startu in progi,” je povedal Božič.

Na glavni tekmi ekstremnega slaloma na izločanje je nastopil Tine Kancler, ki pa je žal izpadel v četrtfinalu in osvojil končno 11. mesto. Naslov evropskega prvaka si je priveslal Švicar Jan Rohrer, drugo in tretje mesto pa sta osvojila Avstrijca Mario Leitner in Felix Oschmautz.

Slalomisti premora nimajo, saj odhajajo na priprave in mednarodno tekmo v Augsburg, ki bo konec julija gostil svetovno prvenstvo, nato pa jih čaka serija prvih treh tekem za svetovni pokal v Pragi, Krakovu in Tacnu. Ljubljana bo najboljše slalomiste sveta gostila med 24. in 26. junijem.

REZULTATI:

https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/2017

SPLETNI PRENOS

Četrtek in petek:

https://www.youtube.com/c/CanoeEurope

Sobota in nedelja:

https://olympics.com/en/sport-events/2022-eca-canoe-european-slalom-championships-liptovsky-mikuias

Uradna stran prvenstva: https://canoeliptov.sk/