Anja Osterman zmagala na drugi tekmi svetovnega pokala v Poznanju, Zakrajšek drugi

0
336

Po izjemnem uvodnem vikendu tekem za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah v letošnji sezoni pretekli konec tedna v Račicah, se je uspešno razpletel tudi ta vikend v Poznanju. Po številnih težavah in odpovedih tekem zaradi izjemno slabih vremenskih razmer so na Poljskem v nedeljo le izvedli finala A. Anja Osterman je znova slavila na 200 metrov, Jošt Zakrajšek pa je bil drugi na 5000 metrov. V finalu smo videli še Špelo Ponomarenko Janić in Vida Debeljaka.

Tekmovalni dan je odprla Anja Osterman z nastopom v finalu A na 500 metrov, ki bi moral biti na sporedu že v soboto, a so ga zaradi slabih razmer prestavili na nedeljo. Primorka je na tej razdalji pretekli teden osvojila srebro, danes pa je v cilj priveslala kot osma. Zmagala je Novozelandka Lisa Carrington, druga je bila Poljakinja Anna Pulawska, tretja pa Nemka Jule Hake.

Le dobro uro kasneje je sledil finale kajakašic na 200 metrov, kjer smo imeli v ognju dve železi. Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta na prejšnji tekmi osvojili zlato in bron, zato so bila pričakovanja pred današnjim nastopom velika.

Anja Osterman je znova odločno napadla in ugnala vse tekmice. Na koncu je bila 11 stotink hitrejša kot najbližja zasledovalka Portugalka Francisca Laia, poljska kajakašica Marta Walczykiewicz pa je osvojila tretje mesto. Znova je bila odlična Špela Ponomarenko Janić, ki je bila peta, za Anjo pa je zaostala za pol sekunde.

Po koncu tekmovalnega dne je Anja povedala: “Dan se ni ravno najboljše začel z osmim mestom na 500 metrov, saj sem šla na start z mislijo, da sem utrujena in tako tudi odveslala. Nato sem imela uro in 20 minut do starta na 200 metrov, kjer pa sem imela drugačen ‘mindset’ in sem šla na start po zmago. Kar sem tudi naredila. Tu je res zahtevno tekmovati, saj je štiri dni močno pihalo in so tekme neprestano prestavljali, tako da je bilo kar naporno danes odveslati dve tekmi. Glede na to, da sem zmagala, sem zelo zadovoljna in se veselim vseh naslednjih tekem.”

Znova je navdušil tudi Jošt Zakrajšek, ki je letos očitno zelo razpoložen za tekme na 5000 metrov. V Račicah je bil tretji, danes pa je v Poznanju stopil še stopničko višje in bil drugi. Tokratna tekma se je nekokliko razlikovala, saj so tekmovalci na 5000 metrov tekmovali s prenosi, kar pomeni, da je bila tekma sestavljena iz veslanja po jezeru in vmesnega teka s čolnom v roki, na posebej za prenose določenem mestu.

Pred Zakrajškom je v cilj priveslal le prvi favorit Portugalec Fernando Pimenta, ki je bil hitrejši sedem sekund. Bron je pripadel Poljaku Rafalu Rosolskemu.

“Če bi sledili matematiki, mislim, da se ve, kaj bi sledilo naslednjič,” se je nekoliko pošalil Jošt in nadaljeval: “Kot sem rekel že prejšnji teden, se hitro lahko zgodi, da si en teden na stopničkah, drugič pa trčiš in si hitro na koncu. Naprej grem z optimizmom in se veselim naslednje tekme. Današnji nastop je bil malo drugačen kot ponavadi. Imeli smo še t.i. ‘portage’, dele proge, kjer je treba skupaj s čolnom teči, kar tekmo naredi še nekoliko bolj taktično. Tudi ta del sem zelo dobro oddelal, tako da je temu primeren rezultat.”

Zelo dobro je tekmoval tudi Vid Debeljak, ki je veslal v finalu A kajakašev na 200 metrov. Zasedel je šesto mesto. Zmagal je Šved Petter Menning, drugi je bil Litovec Arturas Seja, tretji pa Portugalec Kevin Santos.

Člansko reprezentanco v sprintu na mirnih vodah čakata vrhunca sezone avgusta, ko bo v Kanadi potekalo svetovno prvenstvo, v Munchnu v okviru EP več športov pa še evropsko prvenstvo.