Benjamin Savšek je na SP osvojil srebro, ekipa kanuistov bron, Kauzer pa je bil 4.

0
574

Slovenska ekipa v slalomu na divjih vodah je imela v Londonu znova razlog za veselje. Kanuist Benjamin Savšek je še tretje leto zapored osvojil posamično kolajno s svetovnih prvenstev – tako kot lani je bil drugi. Tudi ekipa kanuistov v postavi Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič je priveslala do kolajne. Bili so tretji. Le eno mesto pa je do brona zmanjkalo Petru Kauzerju, ki je bil četrti.

Za Benjaminom Savškom je še ena izvrstna sezona. Začel jo je z naslovom evropskega prvaka, ki ga je osvojil v nemškem Markkleebergu, zaključil pa na olimpijski progi v Lee Valleyju. V napetem in zelo izenačenem finalu je v cilj priveslal z drugim časom. Po polfinalu je bil varovanec Jožeta Vidmarja najboljši, v odločilni vožnji pa je le 4 stotinke sekunde boljši čas postavil Britanec David Florence. Tudi tretje mesto je pripadlo domačinu. Brona se je veselil Ryan Westley.

»Res sem zadovoljen. Enkratno se počutim zdaj, ko sem prišel v cilj. Če bi mi pred tekmo kdo ponudil to drugo mesto, bi ga takoj vzel. Res se veselim te kolajne! Že tretjič zapored mi je na svetovnem prvenstvu uspelo priti na stopničke. Sicer so mi zmanjkale le štiri stotinke, ampak sem vseeno vesel, da mi je uspelo,« navdušenja ni skrival srebrni Savšek.

Vožnja ni bila popolna, a član tacenskega kluba se ni predal vse do zadnjega zavesljaja. »Na sredini proge se mi je že malenkost zalomilo, pa sem v spodnjem delu nato kar dobro odpeljal. Morda sem pred zadnjimi vrati izgubil nekaj dragocenega časa, morda tudi naslov svetovnega prvaka, ampak sem vseeno zadovoljen, da mi je uspelo priti na stopničke in odpeljati brez kazenskih sekund. Nisem se predal in spet se mi je izšlo. Res sem zadovoljen. Za mano je enkratna sezona, kaj naj rečem,« je navdušeno razlagal kanuist, ki je uspel ohraniti drugo mesto z lanskega svetovnega prvenstva.

Savšek je v finalu startal kot zadnji, saj je s polfinalom opravil najbolje izmed vseh kanuistov na startu: »Ni bilo lahko. Konkurenca je močna, tako da je treba biti psihično in fizično zelo dobro pripravljen. Jaz sem se poskušal osredotočiti na vožnjo. Sicer mi ta pritisk ne ustreza, da sem pred svojim nastopom favorit, ker se v nasprotnem primeru lažje pripravim na svojo vožnjo, ampak sem poskušal to odmisliti in se res posvetiti svoji vožnji. Vesel sem, da mi je uspelo odklopiti vse druge stvari in da sem se res posvetil samo progi.«

Še bolj stresna je bila polfinalna vožnja, ki je tudi odločala, katere države si bodo zagotovile kvoto za nastop na olimpijskih igrah: »Pred polfinalom sem bil pod pritiskom. Če narediš dotik vrat, hitro lahko izpadeš iz finala. Tega si nisem smel dovoliti. Zaradi tega sem bil nekoliko bolj živčen. Vedel sem, da sem hiter, ampak tudi meni se dogajajo napake, tako da sem upal, da se mi ne bo zgodila napaka in se res ni.«

Z novo kolajno si je na široko odprl vrata v Rio de Janeiro. Čakajo ga sicer še interne kvalifikacije, a ima na podlagi letošnjih uspehov precejšnjo prednost pred reprezentančnimi kolegi.

V četrtkovih kvalifikacijah je bil odličen Luka Božič, ki je bil tretji, a se mu je polfinalni nastop nato ponesrečil. Po končnem 18. mestu ni bil zadovoljen: »Sploh še ne vem, kaj je bilo narobe. Še premlevam. Na vodi sem se počutil dobro, tudi regeneriral sem se dobro, ampak divja voda mi je danes povzročala nekaj preglavic. Nisem se mogel spoprijateljiti z njo. Sem kar razočaran, ker sem bil dobro pripravljen in sem poznal progo, pa tega nisem izkoristil.«

Za še eno četrto mesto, po dvojcu in ekipi kajakašic, pa je poskrbel Peter Kauzer. Ta se je v velikem slogu po hudi poškodbi vrnil med najboljše, tokrat pa ga je od kolajne oddaljilo vsega sedem desetink sekunde. »Do zadnjih trojih vrat je bilo super. Čoln mi je tekel. Iz zadnjih protitočnih vrat pa sem se malo preveč naslonil na veslo in sem padel za njim, tako da sem bil malo kratek. Potem sem naredil nekaj povratnega zavesljaja, da bi ujel vrata, ampak mi je čoln odpeljalo vzvratno, tako da sem lovil zadnja vrata. Še dobro da jih nisem zgrešil ali udaril. Škoda. Zdi se mi, da spodaj nisem pustil le kolajne, ampak še en naslov. Do tam sem bil res hiter na progi, tudi občutek je bil dober. Osvojil sem nehvaležno četrto mesto,« z nastopom ni bil preveč zadovoljen Kauzer, ki je nadaljeval: »Pred sezono sem si po težki poškodbi samo želel priti čim prej nazaj, priti v finale na SP. Danes se je veliko favoritov opeklo, na žalost tudi jaz potem v finalu. Je pa ta rezultat dobra popotnica za zimski trening. Dobro se bo treba pripraviti za prihodnje leto za olimpijske igre, še prej pa izbirne. Pomembno je, da smo dobili mesto na OI, ker pri kajakaših na tako zahtevni progi nikoli ne veš kako in kaj. Drugi so bili danes boljši. S sezono sem zadovoljen. Skupna zmaga v svetovnem pokalu, danes je malo zmanjkalo, da bi ponovil leti 2009 in 2011.«

V polfinalu sta veslala še Simon Brus in Janoš Peterlin. Brusu je odlično kazalo vse do zadnjega dela proge, kjer pa je naredil dotik, ki mu je odnesel finalni nastop. Na koncu je bil 15. Janoš Peterlin London zapušča z 22. mestom. Svetovni prvak je postal Čeh Jiri Prskavec, drugi je bil Poljak Mateusz Polaczyk, tretji pa Američan Michal Smolen.

Na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu je v polfinalu nastopila tudi kanuistka Nina Bizjak. Na precej zahtevnejši progi kot v kvalifikacijah je naredila nekaj napak in končala tekmovanje na 18. mestu. »Pritiska pred startom ni bilo, mogoče le malo treme. Vožnja se mi je podrla že v zgornjem delu, ker sem priletela v zid pred petimi vrati, pa sem potem morala okoli. Sredinski del sem dobro odpeljala, potem pa sem naredila še eno res veliko napako tik pred koncem. Malo se mi je ponesrečil ta nastop. To je moje prvo svetovno prvenstvo, kar je velika izkušnja. Danes sem še malo razočarana nad vožnjo, ko pa bom pogledala nazaj čez nekaj časa, bom zagotovo zadovoljna,« je povedala Primorka. Svetovna prvakinja je postala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Španka Nuria Vilarrubla.

Za še eno veselje so poskrbeli kanuisti. Tako kot lani so osvojili bron, le da je tokrat ob Benjaminu Savšku in Luki Božiču namesto Anžeta Berčiča veslal Jure Lenarčič. Slednji je bil po ponesrečenem posamičnem nastopu, ko je presenetljivo ostal brez polfinala, zelo razočaran, tokrat pa je bilo razpoloženje precej boljše: »To je mali obliž na veliko rano. Zgodilo se je nekaj, česar nisem pričakoval – izpad v kvalifikacijah. Vedel sem, da sem pripravljen za višja mesta, ampak tako se zgodi. Je kar lep občutek biti na zmagovalnem odru svetovnega prvenstva – bi se lahko kar navadil!«

Zmagali so Slovaki Michal Martikan, Matej Benuš in Alexander Slafkovsky, pred Nemci Siderisom Tasiadisom, Franzom Antonom in Nicom Bettgejem.

Ekipa kajakašev v postavi Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin, je po sicer zelo hitri vožnji, a z desetimi kazenskimi sekundami, prišla do osmega mesta. Zmagali so Čehi, pred Slovaki in Britanci. V ekipni tekmi kanuistk Slovenija ni imela svojih predstavnic. Zlato so osvojile Avstralke, pred Čehinjami in Avstrijkami.

Rezultati v živo: http://canoeliveresults.com/

Uradna stran prvenstva: http://london.worldchampionships.events.slalom.canoeicf.com/home