Benjamin Savšek je olimpijski prvak!

0
596

Kanuist Benjamin Savšek je na olimpijskih igrah v Tokiu poskrbel za doslej največji uspeh tega športa v naši zgodovini. Z neverjetno finalno vožnjo, pravo poezijo na brzicah, je priveslal do največjega uspeha in naslova olimpijskega zmagovalca!

V polfinalu je Benjamin Savšek osvojil peto mesto, kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama, ter se tako zanesljivo uvrstil v finale. V odločilni vožnji, lahko bi rekli kar kariere, pa je prikazal neverjetno vožnjo, pravo pašo za oči, in v cilj prišel s skoraj petimi sekundami in pol prednosti pred takrat vodilnim Nemcem Siderisom Tasiadisom.

Doseženi čas je bil izjemen in čeprav so bili na startu še štirje tekmovalci, je bilo jasno, da bi morali prikazati izjemne vožnje, če bi želeli prehiteti našega najboljšega kanuista. Napadali so, a zaman in Benjamin je ostal na vrhu vse do zaključka tekme.

Najbolj se je Savšku uspel približati Čeh Lukaš Rohan, ki pa je za Benijem zaostal za več kot tri sekunde in pol. Tretji je bil Nemec Tasiadis, ki je olimpijsko kolajno osvojil že leta 2012 v Londonu, ki je zaostal za 5,45 sekund.

S tem izjemnim uspehom je Benjamin dopolnil svojo impresivno zbirko kolajn s še zadnjo manjkajočo. Zlata olimpijska kolajna bo namreč delala družbo posamični zlati kolajni s svetovnega prvenstva leta 2017, trem zlatim posamičnim kolajnam z EP, dvema posamičnima srebroma s svetovnega prvenstva, bronu s SP ter posamičnemu bronu z EP. Poleg tega moramo omeniti še srebrno ter dve bronasti ekipni kolajni s svetovnih prvenstev, tri zlate, srebrno in dve bronasti ekipni medalji z EP. Stopničk na tekmah svetovnega pokala pa se je nabralo več kot deset.

»Najprej sem pomislil na to, da mi je v finalu uspela res vrhunska vožnja. Za mano je neprespana noč, ker sem celo noč razmišljal o finalu. Odvalil se mi je kamen od srca, saj sem dolgo časa garal za tole,« je povedal v prvi izjavi za TV Slovenija.

»Nisem takoj videl rezultata, mislil sem celo, da sem prekmalu nehal veslati, da sem se ustavil pred celico in da niso zaznali mojega rezultata. Ko pa sem videl svojo prednost na cilju, sem vedel, da bo čas nemogoče premagati. Pred štartom sem se poskusil osredotočiti le na svoj nastop. Vedel sem, da lahko brez dotikov odpeljem svojo linijo in da zmorem. Vesel sem, da mi je uspelo ostati osredotočen ves čas nastopa. Pred ciljem sem iz sebe iztisnil še zadnje atome moči, potem pa so me prevzela vsa čustva. To je edina medalja, ki sem si jo želel, da lahko res rečem, da imam popolno zbirko. Manjka mi samo še zmaga v skupnem seštevku za svetovni pokal, ampak ta medalja danes odtehta vse,« je še povedal za TV Slovenija.

Foto: Bence Vekassy / ICF – Planet Canoe