Benjamin Savšek najhitrejši kanuist kvalifikacij EP.

0
523

Slalomisti in slalomistke na divjih vodah so zaključili z uvodnim dnem evropskega prvenstva, ki poteka v slovaškem Liptovskem Mikulašu. Slovenski reprezentanti so kvalifikacije uspešno opravili, še posebej pa se je izkazal kanuist Benjamin Savšek, ki je zasedel prvo mesto. Med deseterico so kvalifikacijski nastop končali še kajakaš Peter Kauzer, kajakašica Eva Terčelj in kanuistka Nina Bizjak.

Navkljub datumu, ki za vraževerne ne pomeni nič dobrega, se je uvodni dan evropskega prvenstva na Slovaškem za slovensko ekipo dobro razpletel. Za dobro voljo je že po prvi disciplini prvenstva poskrbel Benjamin Savšek, ki je bil najboljši med kanuisti. Po prvi vožnji si je napredovanje zagotovil tudi Anže Berčič, 19., Blaž Cof pa je sicer moral na progo še v drugo, a si je tam s petim časom prav tako priveslal sobotni nastop.

Po uspešnem začetku prvenstva je bil Benjamin Savšek razumljivo zadovoljen: »Zadovoljen sem, saj sem izpolnil, kar sem si zadal, kvalifikacije odpeljati brez kazenskih sekund. To je spodbuda za naprej, tudi za jutri se bom poskušal tako dobro pripraviti. Upam, da mi bo tudi v polfinalu lepo steklo in bom napredoval v finale, tam pa potem pokazal svojo vožnjo.« Precej ekip ima na tem prvenstvu interne kvalifikacije za uvrstitev v olimpijsko ekipo, tudi slovenska ekipa še čaka na potnika med kajakaši in kajakašicami, Benjamin Savšek pa si je olimpijski nastop že potrdil: »Je nekoliko lažje, ker ne čutim toliko pritiska. Ker sem si vozovnico za OI že potrdil, se lahko res posvečam rezultatu na EP in svoji vožnji.«

Za Savškom se je med kanuisti uvrstil Nemec Sideris Tasiadis, ki je bil lani, ko je Savšek postal evropski prvak, srebrn, tretji pa je bil domačin Alexander Slafkovsky.

Zanesljivo si je polfinale zagotovil tudi Peter Kauzer, šestouvrščeni kajakaš v petkovih kvalifikacijah. »Dobro se počutim tukaj, fino je kljub dežju, saj ni hladno, čeprav smo v regiji, kjer je še sneg po hribih. Kvalifikacij se moraš lotiti nadzorovano, brez napak in kazenskih sekund ter kočljivih situacij. To sem tudi naredil, zato sem zgoraj malo izgubljal, ker sem šel preveč kontrolirano, spodaj pa je bilo potem v redu, odpeljal sem normalno vožnjo, čisto dovolj za današnje kvalifikacije. Pomembno je, da se uvrstiš naprej, a to še nič ne pomeni, jutri gre vse od začetka,« je povedal Kauzer. Po prvi kvalifikacijski vožnji je napredoval tudi Martin Srabotnik, ki je bil 24. Za vsega eno mesto se je neposredno napredovanje po prvem nastopu izmuznilo Martinu Albrehtu, ki pa je v drugo uspel, in se prav tako uvrstil v polfinale.

Najhitrejši je bil domačin Jakub Grigar, drugo mesto si je priveslal svetovni prvak Jiri Prskavec, tretje pa Avstrijec Felix Oschmautz.

Z devetim mestom je uspešno svojo nalogo opravila tudi kanuistka Nina Bizjak. Druga slovenska predstavnica Alja Kozorog je bila žal v obeh vožnjah neuspešna. Dvojno špansko zmago sta dosegli Nuria Vilarrubla in Klara Olazabal, tretja pa je bila Katerina Hoškova.

Med dvojci sta Luka Božič in Sašo Taljat po nekoliko nenatačni vožnji, ki jima je prinesla štiri kazenske sekunde, osvojila 14. mesto in še ujela napredovanje po prvi vožnji kvalifikacij. Najhitrejša sta bila Poljaka Majerczak in Wiercioch, druga sta bila Peter in Ladislav Škantar, tretja pa Matthieu Peche in Gauthier Klauss.

»Zgodilo se je nekaj napak, a sva bila očitno kljub temu dovolj hitra, da sva se uvrstila v polfinale. Za nedeljski polfinale in finale pa bo potrebno popraviti te stvari,« je po nastopu dejal Sašo Taljat, strinjal pa se je tudi Luka Božič: »Skozi celo progo sva delala majhne napake, ki so se na koncu poznale na času. Naredila sva tudi dva dotika, ki sta naju postavila na 14. mesto. Veva, kje sva naredila napake in kako jih bova popravila, tako da optimistično čakava nedeljsko polfinalno vožnjo.«

Med kajakašicami bomo imeli v nedeljskem polfinalu dve slovenski predstavnici. Eva Terčelj je bila v kvalifikacijah med najhitrejšimi, a sta jo dve kazenski sekundi, pomaknili na peto mesto, Urša Kragelj pa je bila 15. V kvalifikacijah je obstala tretja slovenska kajakašica Ajda Novak, ki je bila po prvi vožnji 32., tudi v drugi pa se ji je polfinalni nastop izmuznil za las.