Slovenci že slavili Kauzerjev naslov evropskega prvaka, sledil je preobrat – na koncu 4.

0
579

Pregovorno petek 13. prinaša nesrečo, a za slovensko ekipo se je po uspešnem prvem dnevu kvalifikacij evropskega prvenstva v Liptovskem Mikulašu sobota 14. izkazala za bolj nesrečen dan. Po tem, ko se je večini slovenskih polfinalistov nastop ponesrečil, je bil edini slovenski predstavnik v finalu Peter Kauzer. Ko je priveslal v cilj, je kazalo ne le na kolajno, temveč je že prejemal čestitke za naslov evropskega prvaka. Žal so kasneje k njegovemu času dodali še dve kazenski sekundi, ki sta ga potisnili na četrto mesto. Branilec naslova evropskega prvaka med kanuisti Benjamin Savšek je ostal izven finala na 12. mestu.

Temačen in deževen drugi dan evropskega prvenstva na Slovaškem slovenski ekipi ne bo ostal v lepem spominu. Visoki cilji, ki so jih tekmovalci imeli pred odhodom na evropsko prvenstvo so hitro splavali po vodi, saj so se napake kar vrstile. Kot edini Slovenec je skozi zahtevno sito polfinala prišel Peter Kauzer, ki je imel drugi čas med kajakaši. V finalu je veslal dobro in hitro, tako da je ob prečkanju ciljne linije glasno zavpil od navdušenja, ko je ob svojem imenu zagledal zapisano prvo mesto. Za njim je startal še en tekmovalec, ki pa se je uvrstil med drugo polovico finalistov. Začelo se je slavje ob drugem naslovu evropskega prvaka, prvega je osvojil leta 2010 v Bratislavi, čestitke so deževale z vseh strani. Ker je podelitev kolajn najboljšim sledila takoj po koncu tekmovanja, je odhitel do šotora, kjer se je preoblekel v reprezentančno trenirko in že odhitel k odru za zmagovalce.

Tribune, na katerih je bilo okoli sto slovenskih navijačev, so vibrirale od navdušenja, slišali so se vzkliki »Pero, Pero«, na drog so že pripeli slovensko zastavo, da bi jo ob Zdravljici nato dvignili, a sledil je hladen tuš. Po pritožbi ene izmed ekip so sodniki še enkrat preverili Petrov posnetek (dva sodnika ob progi dotika nista dosodila, eden je) in mu naknadno dodali dve kazenski sekundi. To je pomenilo zdrs na četrto mesto. Podelitev kolajn najboljšim kajakašem je nato minila v precej zadržanem vzdušju, saj zmagovalec Jiri Prskavec s Češke zaradi naknadnih odločitev naslova ni slavil kot bi ga lahko. Tudi drugo mesto je pripadlo Čehu, in sicer Vavrinecu Hradileku, tretji pa je bil Nemec Hannes Aigner. Preostala Slovenca, Martin Albreht in Martin Srabotnik, sta obstala v polfinalu. Albreht je bil 21., Srabotnik pa 38.

»Naknadno so mi dali še en dotik, ne vem, ali je bil ali ne, nič ne morem reči, dokler ne vidim posnetka. Čehi so dali poizvedbo, njemu (Jiriju Prskavcu, op. p.) so pribitek vzeli, meni pa ga dodali, tako da sem padel na četrto mesto. Zdaj nimam kaj, moram ohraniti fokus do olimpijskih iger, iti po tej poti, ki sem si jo zadal, do končnega cilja in to je to,« je bil razočaran Kauzer, ki pa si je danes tudi dokončno potrdil mesto v olimpijski ekipi.

Visoka pričakovanja so bila pred nastopi kanuistov, še posebej branilca naslova evropskega prvaka Benjamina Savška, ki pa je po dobrem zgodnjem delu v nadaljevanju zahtevne postavitve, ki je preglavice povzročala številnim slalomistom, naredil preveč napak za uvrstitev, višjo od 12. mesta.

»Zgornji del mi je lepo tekel, linije so bile dobre, v spodnjem delu pa se mi je vožnja podrla na prvih desnih protitočnih vratih, kjer sem napravil prvi dotik. Nato sem naprej naredil še nekaj napak, zato sem precej razočaran, ker se nisem uvrstil v finale. Posebej zato, ker sem to pričakoval. Včasih te napake na progi še podžgejo, da potem krajšaš linije, skušaš več iztisniti iz sebe, a hkrati ob tem hodiš po robu in potem se napake lahko stopnjujejo, tako da ni več rešitve,« je povedal Savšek.

Še slabše sta jo odnesla preostala kanuista. Anže Berčič je v zgornjem delu zgrešil linijo in moral ponavljati vrata, tako da je bil 24., Blaž Cof pa je prejel 56 kazenskih sekund in bil 30. Naslov evropskega prvaka je osvojil domačin Alexander Slafkovsky, sicer sin nekdanjega župana Liptovskega Mikulaša, drugi je bil nosilec petih olimpijskih kolajn Michal Martikan, prav tako domačin iz tega mesta, tretje mesto pa si je priveslal Španec Ander Elosegi.

Kot prva izmed Slovencev se je zjutraj na progo podala kanuistka Nina Bizjak. Po prvem delu ji je šlo kar dobro, nato pa je sledil prehod v drugi del proge, kjer je naredila napako, ujel jo je močan tok, ki je ni in ni želel izpustiti, dragocene sekunde pa so tekle v nič. Ob tem je nabrala še pet dotikov, kar jo je na koncu potisnilo na 17. mesto. Naslov evropske prvakinje je osvojila Španka Nuria Vilarrubla, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Britanka Mallory Franklin.

Popoldne so sledile še ekipne vožnje, kjer pa se je nadaljeval za slovensko ekipo nič kaj srečen dan. Tako kajakaši kot kanuisti so na progi prejeli več kot 50 kazenskih sekund. Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Martin Albreht so bili enajsti, Benjamin Savšek, Blaž Cof in Anže Berčič pa deveti.