Urša Kragelj, Luka Božič in Sašo Taljat evropski podprvaki.

0
359

Če v soboto ni šlo po načrtih naše ekipe, pa se je sreča zadnji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu nasmehnila tudi Slovencem. Kajakašica Urša Kragelj in dvojec Luka Božič – Sašo Taljat so na zahtevni progi, ki je uvrstitve v finale stala številne favorite, priveslali do naslova evropskih podprvakov. V popoldanskih ekipnih tekmah je bila ekipa kajakašic četrta, za bronom so Kragljeva, Eva Terčelj in Ajda Novak zaostale za dobro sekundo.

Urši Kragelj bo današnji dan najverjetneje ostal v najlepšem možnem spominu. Ne le da si je na Slovaškem priveslala drugo posamično kolajno z evropskih prvenstev – leta 2010 je bila bronasta v Bratislavi –, že po polfinalu se je lahko veselila tudi uvrstitve na olimpijske igre v Riu de Janeiru.

V internih kvalifikacijah slovenske ekipe za pot v Brazilijo je namreč odločal dvoboj med Kragljevo in Evo Terčelj, udeleženko OI v Londonu, ki pa ga je po odlični polfinalni vožnji brez večjih težav potrdila primorska kajakašica. Kragljeva je bila v polfinalu druga, Evi Terčelj pa se je nastop v drugem delu proge ponesrečil, ko je dobila 50 kazenskih sekund, in sanje o uvrstitvi v finale in Rio de Janeiro so splavale po vodi. Bila je 28.

Kragljeva je v finalu startala kot predzadnja in v cilj priveslala z drugim časom finala, kar je že pomenilo, da si je zagotovila mesto na zmagovalnem odru, a za končni izplen je bilo treba počakati še na nastop Stefanie Horn, Nemke, ki vesla za Italijo. Slednja je naredila veliko napako in Urša Kragelj se je lahko razveselila srebra, s tem pa največjega uspeha v članski konkurenci.

Nekdanja svetovna mladinska prvakinja in zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala se je razveselila predvsem olimpijske vozovnice: »Super dan, res skoraj sanjski. Danes sem uživala. Dobro sem “oddelala” progo in se pripravila na pasti, ki jih je postavil postavljavec. Vesela sem, da mi je uspelo osvojiti srebro, ker ga nimam še z nobene velike tekme. Morda se bo slišalo grdo, vendar se skoraj bolj veselim olimpijske vozovnice kot pa te kolajne. Na olimpijskih še nisem bila, je pa res, da bom verjetno to srebro začela ceniti kasneje.«

Naslov evropske prvakinje si je priveslala Nemka Melanie Pfeifer, tretje mesto pa je osvojila Slovakinja Jana Dukatova.

Le nekaj deset minut kasneje se je članom slovenske ekipe znova smejalo. Luka Božič in Sašo Taljat sta odlično veslala že v polfinalu, kjer sta si s sicer pičlo prednostjo dveh stotink pred Slovakoma Janom Batikom in Tomašem Kučero priveslala prvo mesto. V finalu sta zato startala kot zadnja. Znova sta bila zelo hitra, a sta v odločilni vožnji morala priznati premoč Kučeri in Batiku, za katera je to prvi naslov prvakov v članski konkurenci. Bron sta osvojila Nemca Nico Bettge in David Schroeder.

Luka Božič in Sašo Taljat imata v svoji zbirki kolajn med drugim že bron z evropskega prvenstva leta 2014, naslov svetovnih prvakov iz istega leta in bron s svetovnega prvenstva leta 2009. Tokrat sta svojo zbirko odličij oplemenitila še s srebrom.

»Po mostu in skoku sva dodajala hitrost, tudi tvegala pri nekaterih stvareh. Na koncu se nama je izšlo. Tako moraš dirkati. Zdi se mi, da vsi Slovenci dodajamo proti koncu in ne pokažemo vsega na začetku,« je povedal Luka Božič, Sašo Taljat pa dodal: »To srebro je nekaj novega. Tudi to, da sva v začetku sezone tako lepo stopnjevala hitrost iz tekme v tekmo. Po navadi ne pokaževa vsega v kvalifikacijah, malo sva se še lovila, danes pa nama je proga zelo ležala.«

Po posamičnih preizkušnjah sta sledili še ekipni tekmi kajakašic in dvojcev. V konkurenci slednjih Slovenija ni imela svoje ekipe, so se pa izkazale kajakašice. Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so namreč osvojile četrto mesto, na katero so v zadnjem času kar abonirane. Enak rezultat so namreč dosegle že na svetovnih prvenstvih v letih 2014 in 2015, so pa dekleta v enaki postavi leta 2013 že osvojila bron. Evropske prvakinje so postale Britanke, druge so bile Nemke, tretje pa Slovakinje.