Dejana Fabčiča v torek čaka uvodni nastop na svetovnem prvenstvu v parakajakaštvu.

0
315

Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah se je komajda končalo, že prve pomembne tekme letošnje sezone čakajo sprinterje na mirnih vodah. Jutri popoldne se bo v Duisburgu na regatno polje podal parakajakaš Dejan Fabčič, ki ga čaka nastop v kvalifikacijah, v sredo se začnejo dodatne evropske kvalifikacije za osvojitev preostalih prostih olimpijskih kvot, kjer bosta vozovnico za Rio de Janeiro lovila Jošt Zakrajšek in Tilen Vidovič, v petek pa se začne še prva tekma svetovnega pokala, kjer bo poleg Zakrajška in Vidoviča štartala tudi Špela Ponomarenko Janić.

Tradicionalno prizorišče tekmovanj v sprintu na mirnih vodah v nemškem Duisburgu je ta teden v središču pozornosti kajakaških navdušencev. Mesto, v katerem je Špela Ponomarenko Janić osvojila dve kolajni s svetovnih prvenstev, bo uvodoma gostilo svetovno prvenstvo v parakajakaštvu, ki bo na sporedu med torkom in četrtkom, v sredo in četrtek bodo poleg parakajakaških tekmovanj na sporedu tudi dodatne evropske kvalifikacije za osvojitev olimpijskih kvot, kar bo zadnja možnost za pridobitev vozovnice v Rio de Janeiro, med petkom in nedeljo pa bo v Nemčiji potekala še prva tekma za svetovni pokal.

Slovensko reprezentanco v Nemčiji sestavljajo kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki bo tekmovala na tekmi svetovnega pokala, saj si je z odličnim rezultatom olimpijsko vozovnico priborila že na lanskem svetovnem prvenstvu. Nastopila bo na 200- in 500-metrski razdalji. Poleg nje je v Duisburgu še parakajakaš Dejan Fabčič, ki bo jutri veslal v kvalifikacijah na 200 metrov, v sredo je na sporedu polfinale, v četrtek pa še finale. Tako v evropskih olimpijskih kvalifikacijah kot na tekmi svetovnega pokala pa bosta Slovenijo zastopala tudi kajakaša Jošt Zakrajšek in Tilen Vidovič. Slednji bo veslal na najkrajši 200-metrski razdalji, Jošt Zakrajšek pa bo olimpijske sanje poskušal izpolniti na 1000 metrov.

V torek bodo na sporedu le kvalifikacije parakajakaškega svetovnega prvenstva, v sredo sledijo polfinala tega prvenstva ter kvalifikacije in polfinala evropskih olimpijskih kvalifikacij. Četrtek je namenjen finalnim obračunom parakajakaškega svetovnega prvenstva in evropskih kvalifikacij za uvrstitev na olimpijske igre. Petek, ko bo potekal prvi dan svetovnega pokala, bosta v akciji Špela Ponomarenko Janić in Jošt Zakrajšek. Na sporedu so namreč kvalifikacije in polfinala kajakašev na 1000 metrov in kajakašic na 200 metrov. V soboto sledijo finala na teh razdaljah ter kvalifikacije in polfinala na 200 in 500 metrov, kjer bosta veslala Ponomarenko Janićeva in Vidovič, v nedeljo pa se bo pester teden zaključil s finali na 200 in 500 metrov.

Spletni prenos tekmovanj: http://sportdeutschland.tv/kanu

Uradna stran tekmovanj v Duisburgu: http://www.kanuduisburg.de/WorldCup2016/index.php