Benjamin Savšek najhitrejši v kvalifikacijah Bratislave, Kauzer tretji.

0
591

Slovenski slalomisti na divjih vodah so z odliko opravili petkove kvalifikacije zadnje tekme svetovnega pokala v tej sezoni. V Bratislavi se je najbolj izkazal kanuist Benjamin Savšek, ki je bil najhitrejši, kajakaš Peter Kauzer je zasedel tretje mesto, med deseterico pa sta kvalifikacije končala še Simon Brus in Anže Berčič. Tudi preostali slovenski predstavniki so si priveslali polfinalne nastope.

Za najboljši slovenski rezultat je že v prvi preizkušnji dneva poskrbel kanuist Benjamin Savšek, ki se je z zelo dobro drugo vožnjo povzpel povsem na vrh. Najbližji zasledovalec Francoz Nicolas Peschier je zaostal za 1,75 sekunde, tretjeuvrščeni Francoz Denis Gargaud Chanut pa za nekaj manj kot dve sekundi. »Prva vožnja se mi ni najbolje izšla, saj sem imel v srednjem delu težave s kazenskimi sekundami, v drugo pa sem odpeljal tekoče. V nasprotnem primeru sploh ne vem, ali bi se uvrstil v polfinale. Jutri nas čaka povsem nova tekma, tako da moram odmisliti, da bom startal kot zadnji. Želim si, da bi se tako ponavljalo do finala in da bi mi končno tudi v finalu šlo tako kot v kvalifikacijah. Letos imam nekaj smole v finalnih nastopih, saj se mi vselej nekaj zalomi, tako da upam, da mi tokrat uspe vožnja, kakršno si želim,« je po kvalifikacijskem uspehu povedal Benjamin Savšek.

Brez težav se je v finale uvrstil tudi Anže Berčič, zmagovalec preteklih dveh tekem svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu in Tacnu, ki je bil tokrat deseti. Po tekmi je bil s prikazanim zadovoljen: »Sem zadovoljen. Prva vožnja se je lepo iztekla, saj je bila lepa, tekoča in umirjena, sicer sem imel dotik, vendar je bila še vedno zelo dobra vožnja. Jutri si želim vožnjo brez dotika in čim boljši rezultat, zato sem tudi tukaj, da dobro odpeljem. Že sedaj sem zelo zadovoljen s sezono, vse kar bo dodatno, bo še toliko boljše.« Z osemnajstim časom kvalifikacij si je vnovični nastop priveslal tudi Luka Božič.

Uspešni so bili tudi kajakaši, saj je vsa četverica prvi tekmovalni dan končala med najboljšo dvajseterico. Peter Kauzer je po prvi vožnji kvalifikacij vodil, nato pa sta ga v drugo prehitela le Američan Michal Smolen in Francoz Boris Neveu, tako da je zmagovalec prejšnje tekme svetovnega pokala na koncu zasedel tretje mesto. »Sem kar zadovoljen, sicer sta bili dve povsem povprečni vožnji, tipični za kvalifikacije. V prvi vožnji sem na vrhu nekoliko izgubljal, tako da sem potem nadoknadil v spodnjem delu, v drugi vožnji pa so bila četrta vrata skoraj v vodi, zato sem jih udaril. Nato sem do cilja veslal normalno in tudi hranil moči. Kakor sem videl, je bil čas dober. Počutim se dobro, tako da že komaj čakam jutrišnjo tekmo. Proga ni preveč zahtevna in ko so postavitve vrat lahke, so razlike v kajaku še manjše kot sicer in te lahko en sam dotik stane več kot dvajset mest. Upam, da bo jutri proga bolj zavita in tehnična,« je povedal Kauzer.

Celjan Simon Brus je kvalifikacije končal na devetem mestu, Martin Albreht je bil 12., Janoš Peterlin pa 20.

V konkurenci kajakašic sta si napredovanje zagotovili obe slovenski predstavnici, ki pa sta imeli v kvalifikacijah nekaj težav s kazenskimi sekundami. Urša Kragelj je bila na koncu 17., Eva Terčelj pa 25. Najhitrejša je bila Čehinja Katerina Kudejova, druga je bila Avstrijka Corinna Kuhnle, tretja pa Francozinja Marie-Zelia Lafont.

Z dvanajstim časom kvalifikacij sta napredovala tudi Luka Božič in Sašo Taljat med kanuističnimi dvojci, ki v drugo nista startala, zato sta v primerjavi s prvo vožnjo izgubila nekaj mest. Najhitrejša sta bila vodilna tekmovalca letošnjega svetovnega pokala Gauthier Klauss in Matthieu Peche iz Francije, druga sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, tretja pa Nemca Franz Anton in Jan Benzien.

V konkurenci kanuistk, kjer Slovenija ni imela svojih predstavnic, sta bili najboljši Avstralki Rosalyn Lawrence in Jessica Fox, tretja pa je bila Slovakinja Katarina Macova.

V soboto bodo v polfinalih in finalih tekmovali kanuisti, kajakaši in kanuistke.

 

Rezultati: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page