Peter Kauzer v Bratislavi drugi, Martin Albreht šesti.

0
289

Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Bratislavi je kajakaš Peter Kauzer prišel do drugih zmagovalnih stopničk v letošnji sezoni. Po zmagi v Tacnu je tokrat premoč priznal le Nemcu Sebastianu Schubertu. Do največjega uspeha na tekmah svetovnega pokala v karieri pa je priveslal Martin Albreht, ki je bil šesti. Preostali slovenski polfinalisti se niso uvrstili v finale. V popoldanskih ekipnih tekmah so se znova izkazali kanuisti, ki so bili drugi, ekipa kajakašev pa je bila četrta, čeprav so takoj po koncu tekmovanja še bili uvrščeni na tretje mesto.

Po velikem uspehu pretekli konec tedna v Tacnu je za nove zmagovalne stopničke na tekmah svetovnega pokala poskrbel Hrastničan Peter Kauzer, ki je tokrat tekmovanje končal na drugem mestu. Prehitel ga je le nemški kajakaš Sebastian Schubert, ki je z zmago na zadnji tekmi postal tudi zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Kauzer je za Nemcem zaostal za manj kot pol sekunde. »Z drugim mestom sem zadovoljen, ne pa tudi z vožnjo. Do devetih vrat mi je šlo zelo slabo, saj sem pobral vsak val, v osmih protitočnih vratih me je nekoliko odneslo, pa tudi v spodnjem delu proge sem imel slabo vodo. Po eni strani me jezi, da sem zaradi slabšega prvega dela sezone za točko zgrešil stopničke v skupnem seštevku svetovnega pokala, po drugi strani pa me veselijo druge stopničke v tednu dni. Na zadnjih dveh tekmah sem dobro tekmoval, vidim, da sem tudi s slabo vožnjo kar hiter in med najboljšimi, tako da upam, da bom v Pragi pokazal vožnjo, kakršno znam. Je pa to dobra podlaga za zadnje tri tedne pred svetovnim prvenstvom,« je po tekmi povedal Kauzer.

Peter Kauzer je v skupnem seštevku zasedel četrto mesto, ki ga je držal tudi pred zadnjo tekmo svetovnega pokala. Za tretjim mestom je zaostal le za točko, za drugim pa tri. Prva tri mesta so zasedli nemški kajakaši, ki pa so po zadnji tekmi nekoliko zamenjali svoje pozicije. Vodilni Fabian Dörfler se na Slovaškem ni uvrstil v finale, zato je padel na tretje mesto, dobitnik olimpijske kolajne iz Londona Hannes Aigner pa je bil drugi.

V finalu tekme v Čunovem je veslal tudi Martin Albreht, ki je po desetem mestu v Augsburgu, devetem v La Seu d”Urgellu in enajstem v Tacnu, tokrat prišel do najboljše uvrstitve na tekmah svetovnega pokala v karieri. Z dobro sekundo in pol zaostanka za zmagovalcem Sebastianom Schubertom je bil šesti. Z dosežkom na Donavi je bil 23-letni Albreht zelo zadovoljen: »Z današnjim nastopom sem zelo zadovoljen, saj mi je končno uspelo do cilja priti brez 50 kazenskih sekund. Tak cilj sem si zadal pred finalom, da ne bi bil spet deseti. V enajstih vratih sem šel vzvratno, zato sem izgubil tistih šest desetink, kolikor mi je zmanjkalo do kolajne.«

Tretje mesto si je priveslal Poljak Mateusz Polaczyk. Preostala slovenska polfinalista se nista uspela uvrstiti v finale. Simon Brus je bil 16., Janoš Peterlin pa 33. Po zaslugi dobrih rezultatov v letošnji sezoni svetovnega pokala je Albreht visoko tudi v skupnem seštevku. Zbral je 165 točk, kar mu je prineslo sedmo mesto. Janoš Peterlin je v skupni razvrstitvi zasedel 21. mesto (88 točk), Simon Brus je zasedel 30. mesto (71 točk), Jure Meglič pa 71. (9 točk).

Pred zadnjo tekmo svetovnega pokala je bil v odličnem položaju tudi Anže Berčič, ki je v skupnem seštevku vodil, a se na odločilni tekmi ni uspel uvrstiti v finale. Bil je 14., zaradi česar je izgubil vodstvo na lestvici najuspešnejših kanuistov letošnje sezone. Na koncu je bil v skupni razvrstitvi tretji. Tudi preostala slovenska polfinalista nista prišla do finala. To je prva tekma v letošnji sezoni brez slovenskega kanuista med najboljšo deseterico. Luka Božič je bil tokrat 21., vodilni kanuist iz kvalifikacij Benjamin Savšek pa je po veliki napaki tekmovanje končal na 25. mestu. V prvem nastopu v sezoni se je zmage veselil legendarni Slovak Michal Martikan, ki je za nekaj več kot pol sekunde prehitel Britanca Davida Florenca, tretji pa je bil še en domačin Matej Benuš.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je zmagal Nemec Sideris Tasiadis, ki je zbral 215 točk, Slovak Matej Benuš na drugem mestu je imel dve točki manj, tretji Anže Berčič pa je na koncu zbral 208 točk. Benjamin Savšek je s 157 točkami zasedel deveto mesto, Luka Božič pa je bil 14. (127 točk).

Na tekmi so se pomerile tudi kanuistke, ki pa jim je zahtevna proga povzročala nemalo težav. Prav vse tekmovalke so imele vsaj en dotik, daleč najboljša vožnja pa je uspela Avstralki Jessici Fox, ki je kljub dotiku vrat najbližjo zasledovalko prehitela za skoraj 12 sekund. Druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Britanka Jasmine Royle.  Z velikim naskokom je Foxova slavila tudi v skupnem seštevku. Zbrala je 295 točk, drugouvrščena Čehinja Katerina Hoškova pa 234 točk. Tretja je bila Avstralka Rosalyn Lawrence (177 točk). Do točk sta prišli tudi Slovenki Nina Bizjak in Alja Kozorog, ki sta tekmovali prejšnji konec tedna v Tacnu. Bizjakova je zasedla 33. mesto (17 točk), Kozorogova pa 36. (9 točk).

V popoldanskem delu tekmovanja so se na zmagovalne stopničke znova uvrstili kanuisti Luka Božič, Anže Berčič in Benjamin Savšek, ki so bili tokrat drugi, zaostali pa le za ekipo Francije. S tem so Slovenci še podaljšali niz uvrstitev na zmagovalne stopničke, saj so letos prav v vseh nastopih tekmovanje končali med najboljšimi tremi. Na evropskem prvenstvu v Krakovu so bili tretji, zmagali so na tekmah svetovnega pokala v Ausgburgu, La Seu d”Urgellu in v Tacnu, drugi mesti pa so si priveslali v Cardiffu in Bratislavi. Tokrat so za Francozi zaostali za 66 stotink sekunde, tretji pa so bili Nemci. Povsem pa se je podrla vožnja favoritom Slovakom, ki so na domači progi nabrali kar 58 kazenskih sekund in bili šele sedmi.

Sprva je kazalo, da so do nove kolajne priveslali tudi kajakaši Peter Kauzer, Martin Albreht in Simon Brus, ki so s štirimi kazenskimi sekundami najprej zasedli tretje mesto. A naknadno so Poljakom odvzeli kazenske sekunde, tako da so se ti na koncu veselili zmage, Američani, ki so bili najprej uvrščeni na prvo mesto so bili drugi, Francozi pa tretji. Slovenci so še drugič ekipno tekmo končali na četrtem mestu, saj so za las brez kolajne ostali tudi v Španiji, v Cardiffu in Tacnu pa so bili drugi.

V nedeljo se bo svetovni pokal končal s preizkušnjami kajakašic in kanuističnih dvojcev.

Rezultati: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page