Luka Božič in Sašo Taljat šesta v Bratislavi, druga v skupnem seštevku svetovnega pokala.

0
520

Zadnji dan tekme svetovnega pokala v slalomu na Slovaškem sta si finalni nastop uspela priveslati le Luka Božič in Sašo Taljat v konkurenci kanuističnih dvojcev, ki sta na koncu zasedla šesto mesto. V skupnem seštevku svetovnega pokala sta osvojila drugo mesto. Kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj v Bratislavi nista uspeli priti blizu najboljšim, saj sta tekmovanje končali na 18. oziroma 19. mestu. Terčeljeva je v skupnem seštevku sezono končala na četrtem mestu, Kragljeva pa na osmem.

Luka Božič in Sašo Taljat sta uspešno sezono svetovnega pokala sklenila s šestim mestom. V finalu sta se na progo podala kot tretja in na vmesnem času še vodila pred takrat prvima Slovakoma Tomašom Kučero in Janom Batikom, vendar sta Primorca udarila predzadnja vrata, z dvema kazenskima sekundama pa nista uspela prevzeti vodstva. Na vrhu je bilo še kar nekaj izvrstnih posadk, tako da sta na koncu zdrsnila na šesto mesto. »V polfinalni vožnji nama že na začetku ni steklo, v finalu pa sva lepo začela in imela do polovice proge tudi prednost, potem pa so se začele dogajati napake. Mislim, da je temu botrovala tudi utrujenost, saj sva bila na koncu proge kar izmučena. Z rezultatom sva zadovoljna, saj sva še enkrat dokazala, da sva lahko zraven. Tokrat nama ni uspelo priti med najboljše tri, sva pa vesela, da sva obdržala drugo mesto v skupnem seštevku, kar je najin doslej najboljši rezultat. Vsako leto se izboljšujeva in upam, da bova prihodnje leto še kakšno stopničko višje,« je po tekmi povedal Božič, Taljat pa dodal: »Tudi če ne bi imela dotika, to veliko ne bi spremenilo, saj so se napake začele pojavljati že prej in sva izgubila tudi na času. Ko pogledam vse skupaj, je kar lep rezultat. Na vsaki tekmi bi se sicer dalo odveslati še boljše.«

S prednostjo skoraj sekunde in pol sta na domači progi slavila Pavol in Peter Hochschorner, druga sta bila mlada Čeha Jonaš Kašpar in Marek Šindler, tretja pa zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche.

Na petih tekmah svetovnega pokala sta se Božič in Taljat vselej uvrstila v finale, bila trikrat tretja, najslabšo uvrstitev pa sta dosegla v Augsburgu, kjer sta bila osma. Uspešni nastopi so jima prinesli tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer sta zbrala 222 točk, zaostala pa le za letos izvrstno francosko dvojico Gauthier Klauss – Mathieu Peche, ki sta zbrala 260 točk. Tretje mesto v skupnem seštevku sta si zagotovila Slovaka Pavol in Peter Hochschorner. V skupnem seštevku sta na lestvici uvrščeni tudi mladi slovenski posadki, ki sta dobili priložnost za prvi nastop med elito na domači tekmi v Tacnu. Jakob Jeklin in Niko Testen sta zasedla 41., Peter Žnidaršič in Luka Žganjar pa 42. mesto.

Na zadnji tekmi pa se je zalomilo kajakašicama Urši Kragelj in Evi Terčelj, ki se nista uspeli uvrstiti v finale in se podati v vnovičen boj za najvišja mesta. Obe sta na progi prejeli po dve kazenski sekundi, veslali pa sta tudi nekoliko počasneje, saj bi tudi brez dodatnih kazenskih sekund ostali uvrščeni izven najboljše deseterice. Kragljeva, ki je bila lani v Bratislavi tretja, je tekmovanje končala na 18. mestu, Eva Terčelj, zmagovalka tekme v Španiji ter tretjeuvrščena iz Tacna, pa je bila 19.

»Vožnja je bila preveč zadržana, nisem se počutila sto odstotno pripravljeno za progo. Za tekmo se nisem uspela pripraviti, kot je treba. Čeprav je vse v glavi, se mi zaenkrat še ni uspelo sestaviti. V prvem delu sezone mi ni šlo zaradi poškodbe, sedaj verjetno tudi zaradi pomanjkanja treninga. Res mi je žal, saj sem bila spomladi v zelo dobri formi, a kar je je, zdaj ne morem nazaj. Sedaj je še pravi čas, da se pripravim na svetovno prvenstvo in upam, da bom našla formo, za najpomembnejšo tekmo sezono,« je po zaključku svetovnega pokala povedala Kragljeva.

Letos je najboljše rezultate na tekmah svetovnega pokala dosegla Ljubljančanka Eva Terčelj, ki se je dvakrat uvrstila na zmagovalne stopničke. »Želela sem si še tretje uvrstitve v finale, a mi s to vožnjo ni uspelo. Že od začetka nisem imela pravega tekmovalnega ritma, na progi sicer nisem naredila nobene večje napake, imela sem en dotik, nisem pa bila najhitrejša. Res sem zadovoljna, da mi je letos uspelo dobiti dve medalji in imeti kar nekaj dobrih tekov. Še vedno so bile prisotne napake in marsikaj se da še popraviti, ampak to si lahko pustim tudi za naslednje sezone,« pa je oceno nastopov na svetovnih pokalih podala Terčeljeva.

Na tekmi je z več kot tremi sekundami prednosti slavila Francozinja Emilie Fer, druga je bila domačinka Jana Dukatova, tretja pa Nemka Jasmin Schörnberg, ki je za Ferovo zaostala za več kot štiri sekunde.

Terčeljeva, ki je lani v Bratislavi zasedla četrto mesto, je imela pred zadnjo tekmo odlično izhodišče tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je bila druga, a jo je tokratna slabša uvrstitev stala zmagovalnih stopničk v skupnem seštevku svetovnega pokala. Z zbranimi 182 točkami je Terčeljeva zasedla četrto mesto, lanskoletna zmagovalka svetovnega pokala Urša Kragelj pa je zasedla osmo mesto (146 točk). Ajda Novak, ki je nastopila le v Tacnu, je v skupnem seštevku zasedla 41. mesto. Najboljša kajakašica v sezoni 2013 je Slovakinja Jana Dukatova, na drugo mesto se je uvrstila Avstralka Jessica Fox, tretja slalomistka sezone pa je Nemka Jasmin Schörnberg.

V popoldanskem delu tekmovanja so se kajakašice in dvojci pomerili še v ekipnih tekmah. Slovenska ekipa na startu ni imela svojih predstavnikov. Med kajakašicami so zmagale tekmovalke Francije, pred Avstrijkami in Slovakinjami, v konkurenci dvojcev pa so bili prav tako najboljši Francozi, pred Poljaki in Slovaki.

Slalomiste sedaj čakajo še slabi trije tedni priprav na vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v Pragi, ki bo med 11. in 15. septembrom.

 

Rezultati: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page