Benjamin Savšek najhitrejši v kvalifikacijah mednarodne tekme v Londonu

0
309

Po koncu glavne slalomske sezone 2022 se naši najboljši slalomisti na divjih vodah v teh dneh mudijo v Londonu, kjer trenirajo na progi, ki bo gostila prihodnje svetovno prvenstvo, ta vikend pa nastopajo še na močni mednarodni tekmi za točke ICF. V soboto, ko so bile na sporedu kvalifikacije, so bili Slovenci uspešni, še posebej Benjamin Savšek, ki je zmagal v kvalifikacijah kanuistov.

Olimpijski in aktualni evropski prvak Benjamin Savšek se je najbolje spopadel z brzicami olimpijske proge iz leta 2012 in v kvalifikacijah kanuistov postavil najboljši čas. S progo je opravil brez dotikov in s skoraj dvema sekundama naskoka pred olimpijskim prvakom iz leta 2016 Francozom Denisom Gargaudom Chanutom. Tretji je bil Britanec Adam Burgess. S prvo kvalifikacijsko vožnjo in 16. rezultatom si je nedeljski polfinale priveslal še Luka Božič.

Slovenske barve v kanuju so zastopali še trije tekmovalci, ki so priložnost za napredovanje morali iskati v drugi vožnji. Najbližje napredovanju je bil Žiga Lin Hočevar, ki je bil enajsti, polfinale se je mladinskemu evropskemu podprvaku izmuznil za štiri stotinke. Juš Javornik je bil v drugi vožnji 22., Nejc Polenčič pa 31.

V konkurenci kajakašic sta si brez težav polfinale priveslali Eva Terčelj kot sedma in Ajda Novak kot osma, v prvi vožnji pa je svojo prvo nalogo opravila tudi Eva Alina Hočevar, ki je bila 13. Lea Novak je morala na progo dvakrat, a se ji ni izšlo, saj je bila 22. in 32. Najhitrejša kajakašica kvalifikacij je bila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Francozinja Camille Prigent.

S prvo vožnjo in 12. časom kvalifikacij je v drugo fazo tekmovanja napredoval tudi Peter Kauzer. Martin Srabotnik je imel v prvi vožnji precej težav, nabral je kar 104 kazenske sekunde, a je v drugo nastopil precej boljše in se v polfinale uvrstil s tretjim časom drugega nastopa. V polfinalu bomo videli tudi Žiga Lina Hočevarja, ki je z desetim mestom ujel še zadnji vlak za polfinale. Žal sta v kvalifikacijah obstala Vid Kuder Marušič in Žan Jakše. Najhitrejši je bil Britanec Joseph Clarke, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Švicar Martin Dougoud.

V kanuju so se v polfinale uvrstile vse tri Slovenke. Alji Kozorog in Evi Alini Hočevar je uspelo s prvo vožnjo, v kateri sta bili 17. oziroma 19., Lea Novak pa je bila druga v drugem poizkusu. Tako kot v kajaku je bila najboljša Jessica Fox, drugo in tretje mesto pa sta si zagotovili Britanki Kimberley Woods in Mallory Franklin.

Več: https://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=bcu.2022091700