Benjamin Savšek najhitrejši v kvalifikacijah svetovnega pokala v Markkleebergu

0
350

Kanuist Benjamin Savšek je bil najhitrejši v kvalifikacijah druge tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v nemškem Markkleebergu. Polfinale si je sicer zagotovilo osem slovenskih reprezentantov in reprezentantk.

Po tretjem mestu na uvodni tekmi svetovnega pokala v Pragi pretekli konec tedna je Benjamin Savšek svojo nalogo z odliko opravil tudi v Nemčiji. Na progi v Markkleebergu v bližini Leipziga je v kvalifikacijah kanuistov postavil najboljši čas. Dobro sekundo je za njim zaostal Slovak Alexander Slafkovsky, na tretje mesto v prvi fazi tekmovanja pa se je uvrstil Avstralec Daniel Watkins. Tako Anže Berčič kot Luka Božič sta morala na progo še v drugo, saj sta imela po prvem nastopu 24. oziroma 25. čas, v polfinale pa je neposredno napredovala dvajseterica. V drugi vožnji je Luka Božič postavil dve sekundi boljši čas od vseh tekmecev, za njim sta bila aktualni svetovni prvak Cedric Joly in aktualni evropski prvak Denis Gargaud Chanut, ter zanesljivo napredoval v polfinale. Žal pa tam ne bo Anžeta Berčiča, ki je bil v drugem nastopu enajsti in izpadel za vsega 21 stotink sekunde.

S prvo vožnjo so napredovale vse tri slovenske kajakašice. Najboljši dosežek dneva v tej kategoriji je tokrat uspel Urši Kragelj, ki je dosegla 12. čas kvalifikacij. Eva Terčelj je bila 14., Ajda Novak pa 20. V kvalifikacijah je zmagala Nemka Ricarda Funk, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Avstrijka Corinna Kuhnle.

Presenetljivo so dvakrat morali nastopiti vsi trije slovenski kajakaši. Peter Kauzer je bil na progi sicer hiter, saj je postavil šesti najhitrejši čas med kajakaši, a ga je v ozadje potisnilo 50 kazenskih sekund, ki bi prav lahko bili le dve kazenski sekundi. V drugo je Kauzer zaostal le za Francozom Mathieujem Biazizzojem ter se zanesljivo uvrstil v polfinale. Tam bosta veslala tudi Vid Kuder Marušič in Martin Srabotnik. Kudru Marušiču je napredovanje po prvi vožnji ušlo za vsega eno mesto, v drugo je imel deveti čas, Srabotnik pa je napredoval z osmim časom drugega nastopa. V prvi vožnji sta bila na prvih dveh mestih Britanca Joseph Clarke in Bradley Forbes – Cryans, tretji pa je bil Avstrijec Felix Oschamutz.

Obe slovenski predstavnici v kanuju sta se poslovili po kvalifikacijah. Alja Kozorog je bila v drugi vožnji enajsta in tako za eno mesto zgrešila napredovanje (po prvem nastopu je bila 37.), Lea Novak pa je bila 29. v prvi vožnji in 17. v drugi. Zmagovalka kvalifikacij je bila Britanka Mallory Franklin, druga je bila Čehinja Tereza Fišerova, tretja pa Nemka Andrea Herzog.

V soboto bodo na vrsti polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev, popoldne pa še kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu.

Prenos tekme si bo mogoče ogledati na TV SLO 2.

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/markkleeberg-2021/results